Evropski muftija u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji

 Jubilej 25 godina Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (1994.-2019.)

Nakon susreta sa predstavnicima Islamske zajednice i vjernicima na područjima pokrajina Baden-Vittemberg i Bajern, Evropski i Muftija IZBNJ  dr. Osman ef Kozlić svoju radnu posjetu obavio je u dane, 7. i 8. aprila, u nedjelju i ponedjeljak, na području pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. Doputovao je u društvu šefa Ureda za dijasporu Rijaseta IZ gosp. Mensura Pašalić i Predsjednika IZ Bošnjaka u Njemačkoj i doskorašnjeg aktuelnog Muftije – Predsjednika IZBNJ Pašo ef Fetić, u čijoj pratnji su bili Sejjar vaiz Mustafa ef Spahić  i Glavni imam Enver ef Pašalić. Domaćini visokim zvaničnicima bili su prvi Muftija IZBNJ Mustafa ef Klanco i Džemat Kamp-Lintfort. Ovaj grad rudara danas je prerastao u značajan kulturni centar u blizini Holandije i grad je zelenila. Ovaj grad postao je i polazna tačka i središte Zajednice devedesetih godina prošlog stoljeća iz kojeg se širira ideja okupljanja i povezivanja bošnjačkih džemata i njihovo stavljanje pod jedan krov na čije čelo će biti izabran Glavni imam a potom i prvi Muftija Mustafa ef Klanco, a prostorije u suterenu, u sastavu džamije u Kamp-Lintfortu, prozvat će se ‘Centralom Islamske zajednice Bošnjaka’. U svojstvu Muftije IZBNJ dr Osman ef Kozlić posve oprezno, sasvim odmjeren u koraku – u svojim mudro odabranim posjetama, kao i u svojim obraćanjima zvaničnicima i vjerničkom narodu, promatra, želi da što više čuje i sazna, i posve kratko se obraća. Svoje prve posjete upriličio je Muftiji i Predsjedniku IZBNJ Pašo ef Fetić. Koji ga je upoznao sa aktuelnom situacijom u IZB Njemačke, potom mu je upriličio sastanak sa glavnim imamima, kao i sa članovima Mešihata.

Od trinaest zemalja Zapadne Evrope, Njemačka, sa svojih osamdeset džemata, ljudskim potencijalom kako po brojnosti, tako i kvaliteti, mladim imamskim kadrom, kvalitetno postavljenim i  fukcionalno usklađenim normativnim aktima, kao i postignutim rezultatima u dosadašnjem radu ne samo da je primamljiva, nego je iznad toga izazovna i zahtjevna sredina za islamski rad. U predstavljanju Islamske Zajednice u cjelini Mustafa ef Klanco sa velikim zadovoljstvom  je Muftiji dr Kozliću naglasio da je u pređenih četvrt stoljeća uvezane i organizirane Zajednice ova Zajednica ponosna na tri velika rezultata: ‘prvo, zadržali smo, istina sa velikim naporima, srednji put – kurs na kojem se i matična Islamska zajednica stoljećima kretala i kojim se i dalje kreće; drugo, ostvarili smo, iz vlastitih sredstava naših vjernika impozantan više desetina miliona eura vrijedan vakuf, u posjedu smo kvalitetnih prostora koji nam omogućuju uspješan rad i djelovanje; i treće, na razini humanitarnog djelovanja već dvije decenije uspješno djeluje Humanitarni fond Gazi-Husrevbeg u raznim vidovima pomoći a posebno kroz stipendiranje učenika i studenata.’

U nedjelju, 07. aprila održan je veliki godišnji mevlud u Kamp-Lintfortu koji je okupio dvadeset imama i tristo prisutnih džematlija i gostiju. Mevludu je prethodila tribina posvećena Islamskoj zajednici kao stalnoj brizi i preokupaciji imama. Tribinu je uspješno modelirao Dževad ef Isaković a učesnici su bili penzionisani, još uvijek vrlo aktivni imami Mustafa ef Spahić, Ibrahim ef Bašić i Ishak ef Alešević. U toku izvođenja programa mevluda obratili su se imam domaćin, Glavni imam Nedžad ef Nuhić, Mustafa ef Spahić, i Muftija dr Osman ef Kozlić. U toku programa uručeni su Kur* ani s prijevodom utemeljiteljima krovne organizacije bošnjačkih džemata u Njemačkoj i  penzionisanim imamima, Mustafi ef. Klanci, Mustafi Ajanoviću,Uzeiru Ćosiću  dok je Muhamed Burnić primio za oca h. Šefika i amidžu h. Ibrahima, Ibrahimu ef. Bašiću, Ishaku ef. Aleševiću, Salki ef. Zozi i Husejn ef. Granovu . Nakon mevluda svi prisutni počašćeni su pečenjem u koju svrhu je od strane džematlija prinešeno petnaest kurbana, a poslije su, uz druženje, u jednom dužem i opuštenom razgovoru, ostali  Muftija i imami sa područja Sjeverne Rajne-Vestfalije do ranih večernjih sati.

Slijedeće jutro, u devet sati upriličen je svečani prijem i susret delegacije Islamske zajednice sa Gradonačelnikom Kamp-Lintforta. Prigodom susreta istakunuta je vrlo plodna saradnja Islamske zajednice i Grada, i u istom duhu i odnosi između IZ i crkava. Gradonačelnik je u obliku pisma koje mu je predao izrazio dobrodšlicu Evropskom i Muftiji IZBNJ Osman ef Kozlić.

Glavni imam Nedžad ef Nuhić bio je domaćin Predramazanskog seminara imama sa područja Sjeverne Rajne-Vestfalije koja okuplja dvadesetičetiri džemata i sa područja Sjeverne Njemačke u čijem sastavu je deset džemata, a čiji je Glavni imam Aldin ef Kusur.

Muftija / Predsjednik IZBNJ Pašo ef Fetić u kratkoj svojoj besjedi govorio je o rastu i neprekidnom usponu Zajednice, o periodu u kojem je unatoč turbulentnim pomjeranjima uspio sa saradnicima očuvati Zajednicu nepodijeljenom, i na kraju, istakao je da su izgrađene solidne osnove za nove, veće iskorake. Završio je riječima da sve pomalo liči na dobar, ali malo raštiman stroj koji bi trebalo dovoljno dotegnuti jer ima i onih koji se nastoje izdvojiti.

Mustafa ef Spahić govorio je o imamu kao lideru jasno razgraničujući između liderstva i menadžerstva podvačeći da lider ima viziju, on vidi generacijski unaprijed, te prepoznaje sposobne i uključuje ih u rad prema zajedničkom cilju. Imam nikada iz vida ne gubi ideju, i k njoj on vodi. On mora biti lojalan, a ne ropski servilan.

Ispred Ureda za dijasporu Mensur ef Pašalić govorio je o dijaspori izazovima, i problemima, kao i perspektivi rada džemata i imama navodeći niz konkretnih primjera. Naglasio je potrebu čvršće povezanosti sa maticom Bosnom i Hercegovinom, bolju saradnju, te potrebu angažovanja sejjar vaiza u toku i van Ramazana, kao i uključivanje studenata u rad džemata tokom Ramazana.

Obraćanje Muftije dr Kozlića uslijedilo je na kraju, nakon što je saslušao više  diskusija prisutnih imama. U svojim odgovorima Muftija je pokazao dovoljnu dozu strpljenja i mudrosti da čuje i osluhne bilo džemata i imama. On se s pravom pita: Da li ovih osamdeset džemata i njihovih osamdeset imama mogu biti jedan usaglašen hor čiji bi se zvonki i melodični eho mogao široko razviti i čuti do Sarajeva? Zato je u završnici svoga obraćanja, pored čestitke za predstojeći Ramazan imamima rekao: ‘Ja znam što je Njemačka. Zato vas s pravom pitam: Možete li mi obećati da ćete i vi na svome polju – polju islama biti jedna uspješna Njemačka?’

Ishak Alešević

Nema komentara.

Upišite komentar