Održani predramazanski seminari imama IZBNJ

Tradicionalno, već godinama održavaju se regionalni predramazanski seminari imama širom Njemačke u cilju što kvalitetnije pripreme za ramazan kako imama, tako i džematskih rukovodstava, i džematlija. U ponedjeljak, 08. aprila 2019. održan je združeni predramazanski seminar za imame sa područja Sjeverne Njemačke – Medžlis Hannover koji obuhvata deset džemata, i za područje pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija – Medžlis Disseldorf kojem pripadaju dvadesetčetiri džemata. Ovom seminaru koji je održan u prostorijama Džemata Hamm, pored Glavnih imama Nedžad ef Nuhića i Aldin ef Kusur i prisutnih dvadesetidva imama, prisustvovali su ispred Rijaseta Šef ureda za dijasporu  Mensur ef Pašalić, i sejjar-vaiz Mustafa ef Spahić, te Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka dosadašnji muftija Pašo ef Fetić i muftija za Evropu  dr. Osman ef Kozlić. Seminar je u cjelini posvećen ramazani-šerifu i imamu – organizatoru i duhovnom predvodniku. Seminar su modelirali glavni imami, a svoja izlaganja imali su Pašo ef Fetić  predsjednik, Mustafa ef Spahić, Mensur ef Pašalić, i muftija dr Osman ef Kozlić. U veoma plodnu, i na momente dinamičnu diskusiju uključili su se brojni imami.

U zaključnim mislima koje su ponudili muftija Kozlić, Šef Ureda Pašalić, i Pašo ef Fetić, naglasak je dat na:
– disciplinu, radinost i autoritet predpostavljenih;
– na pojačan ibadet u ovom mubarek mjesecu;
– na poštivanje šeriatskih propisa vezanih za zekat i sadekatul-fitr i njihovo usmjeravanje ka Bejtul-malu;
– te uzdizanje i očuvanje imama na stepenu moralnog uzora i duhovnog predvodnika.                                      

Muftija dr Kozlić istakao je da od imama i džemaata IZ Bošnjaka u Njemačkoj očekuje znatno više u radu i zalaganju.

Dva dana poslije, u srijedu 10. aprila 2019. održan je seminar u Karlsruheu za Medžlis Islamske zajednice Stuttgart koji obuhvata osamnaest džemata na pokrajini Baden-Wurtemberg. Seminar je sazvao i njime je rukovodio Enver ef Pašalić – Glavni imam Medžlisa, a prisustvovao je i Pašo ef Fetić – Predsjednik IZBNJ i ujedno imam iz Džemata Kirhajm Tek, i Ishak ef Alešević – Predsjednik MIZ.

Seminaru je prisustvovalo trinaest imama. Iako je seminar naglašen kao predramazanski Glavni imam imao je za potrebu da tema ovogodišnjeg seminara bude u duhu kritike uvođenja novotarija što je ujedno i svojevrsna odbrana našeg ustaljenog u praksu stoljećima sprovedenog modela islamske prakse i promišljanja. Na ovu temu je veoma uspješno odgovorio hfz. dr. Midhat ef Beganović. Nakon plodne diskusije u kojoj je bilo i iznošenja suprotnih stavova prešlo se na praktična pitanja vezana za organizaciju i sprovođenje ramazanskih aktivnosti i u džematima kao i na nivou Medžlisa. Ustanovljeni su na nivou MIZ-a ramazanski susreti i iftari za omladinu, džematska rukovodfstva, žene, i sejjar-vaizi, dok je na nivou džemata predviđena mukabela, zamjena imama na mimberu i mihrabu, posjete džemata-džematima, džematski iftari omladine, susreti i iftarska druženja džemata i predstavnika drugih IZ-ca, grada i crkava, kratki vazu-nasihati i itikaf.

Seminar je protekao u lijepom druženju, razgovorima, i međusobnim čestitkama za predstojeći ramazan i završen je obilnom sofrom u organizaciji domaćina Džemata Karlsruhe i vrijednog Amel ef Hadžića.

I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar