U Kelnu održano savezno mektebsko takmičenje IZBNJ

U subotu 06.04.2019 održano je 25 po redu Savezno takmičenje polaznika mektebske nastave  IZBNJ u džematu Gazi-Husrevbeg u Kölnu. Već  od 9 sati  u  prostorije džemata u Kölnu počeli su pristizati kandidati praćeni svojim imamima i roditeljima a medu prvima bili su upravo oni iz najudaljenijih gradova kao  što su  München, Bremen, Berlin. Nakon doručka, kojeg su priredili domaćini, te obavljanja poslednjih tehničkih priprema takmičenje je otvoreno učenjem Kur'ana  nakon čega je prisutne poselamio domaćin imam  Nedžad ef. Osmić koji je svima prisutnim poželio ugodan boravak a kandidatima uspješan nastup. Nakog toga prisutnima se obratio Mehmed ef Jakubović, član Mešihata i koordinator VP-djelatnosti na nivou IZBNJ. Nakon što je pojasnio protokol takmičenja predstavio je članove komisija  kako za kiraet tako i za testove te je pojedinačno prozvao sve prisutne kandidate.

Nakon što su se kandidati iz testova sa svojim članovima komisije  odvojili u mektebsku prostoriju gdje su trebali raditi testove , u prelijepom džamijskom ambijentu počelo je preslušavanje kandidata iz discipline Kiraet I, koji su imali zadatak da prouče jednu od posljednjih deset sura,  te stranicu iz prvog džuza Kurani-kerima. Bilo je pravo zadovoljstvo pratiti ove mlade glasove i posmatrati sa kojom ozbiljnošću to čine. Iako je prema podacima sa regioanalnog takmičenja njih  11 imalo pravo učešća u ovoj kategoriji na takmičenju su se pojavilo 9 kandidata .

Nakon što su saslušani svi kandidati iz prve grupe poslije kraće pauze počelo je izvlačenje rednih mjesta nastupa za drugi stupanj  iz discipline Kiraet koji su imali zadatak da prouče jedno ašere po slobodnom izboru, jednu od posljednjih šesnaest sura, te izvučenu stranicu Kurana cijelog.

Bilo je posebno zadovoljstvo pratiti ove učače koji su osim pokazanog znanja tedžvida i tertila pokazali i osjećaj za melodično učenje Kurana, tengim. I pored prisutne treme prilikom učenja svi kandidati su opravdali svoj nastup i pravo učešća na saveznom takmičenju kao i uloženi napor i trud i zahmet dolaska na takmičenje. U toku nastupa pomenutih kandidata skupu se pridružio i dosadašnji  muftija IZBNJ Pašo ef, Fetić  sa delegacijom iz grada i medžlisa Jajca na čelu sa glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa, te načelnikom opštine Jajce.

Nakon nastupa svih kandidata prisutnima se obratio dosadašni muftija Fetić zahvalivši se domaćinima na organizaciji i prijemu takmičara, te  čestitao svim takmičarima njihovim roditeljima i imamima. On je istakao da je ovo jubilarno dvadest i peto mektebsko takmičenje koje započelo upravo na ovoj pokraini. Zatim je prisutne poselamio i glavni imam medžlisa Jajce, koji je kratko predstavio rad džemata naprostoru opštine Jajce. U međuvremenu komisija za praćenje i ocjenjivanje kandidata koju su sačinjavali Hafiza Adela Kazija, Amel ef.Premtic i Husein ef. Granov, povukla se radi zbrajanja glasova i pripreme liste pobjednika. Članovima komisije želim da se ovim putem posebno zahvalim na korektno obavljenom zadadtku.

Isto tako komisija za testove, uz  pomoć ostalih prisutnih imama, imala je težak zadatak da pregleda sve testove te na osnovu ključa o tačnosti odgovora sastavi listu pobjednika i nosioca prva tri mjesta. Kao i svake godine i ovaj put bilo je poteškoća oko određivanja pobjednika jer  je nekad bio presudan jedan bod tako da smo ponovo imali da kandidati dijele drugo mjesto. Nakon što je obavljen podne namaz pristupilo se čitanju i dodjeli diploma svim učesnicima kao i prigodnih hedija koje su obezbijedili donatori i gosti iz domovine. Ovaj put, pored novčanih nagrada za prva tri mjesta,  od strane Mešihata svi takmičari su nagrađeni CD-deom  najnovijih ilahija i kasida tek promovisanih horova IZBNJ  i diplomama.

Pobejdnici  iz Testa I  bili su :

Prvo mjesto : Roznjakovic Esma džemat Nurnberg

Drugo mjesto: Redžic Sumeja  džemat Darmstadt

Treće mjesto : Bibić Šejla džemat Witten

Test II

Prvo mjesto : Hiseni Tarik Ikre München

Drugo mjesto  dijele : Pintol Hamida Nurnberg, i Čokicć Sadžida, Dortmund

Iz discipline Kiraet I pobjednici su :

Prvo mjesto :Hamidović, Alija IKC- Frankfurt

Drugo mjesto :Botonjić Zejneb Ikre`München

Treće mjesto :Mešinović Amer džemat Siegen

Kiraet II

Prvo mjesto: Karamović Nurdin Ikre München

Drugo jesto : Schefiq Abdul-kerim IKC –Frankfurt

Treće mjesto:Makić Ajša džemat Mainz

Nakon toga uslijedile su čestitke, fotografisanje  kao i ručak za kojeg su se poprinuli vrijedni domaćini džemata Köln na čelu sa imamom i predsjednikom džematskog odbora Mustafom Burnićem  kao i čalnovima odbora te  aktivistima  džemata kojima se još jednom toplo zahvaljujemo na gostoprimstvu i domaćinskoj brizi. Kratak rezime vezano za broj džemata i učesnika koji su se odazvali na takmičenje. Poslije regionalnih takmičenja pravo na učešće imali su kandidati iz  37 džemata a na takmičenju je učestvovalo ukupno 20  džemat sa 42 učesnika iz svih disciplina.

Lista džemata učesnika :

BKZ-Darmstadt, IKZ-Frankfurt, džemat Schwäbisch- Gmund, džemat Balingen, džemat IKZ-Stuttgart, džemat Nürnberg, džemat Witten, džemat K-Linfort,džemat Gagenau, dzemat Ikre  München , džemat Augsburg, džemat Balingen, IKB-Berlin, džemat Siegen, džemat Düsseldorf, džemat Dortmund, džemat Wiesbaden, džemat Velbert, džemat Manhaim .

Nadamo se da će naredna takmičenja biti atraktivnija i da će motivirati više kandidata i džemata da uzmu učešća na ovom već tradicionalnom događaju koji ima savezni značaj za sve džemate IZBNJ.

 Mehmed Jakubović

Nema komentara.

Upišite komentar