Manifestacija i promocija horova Mešihata IZBNJ

U Münchenu, 30.03.2019 održana je velika manifestacija i promocija CD albuma  ilahija i kasida  u izvedbi džematskih horova a pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Ova manifestacija posvećena je jubileju 40 godine od osnivanja prvih bošnjačkih džemata i 25 godina postojanja i rada jedinstvene Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Kvalitetan i sadržajan program,  dobra organizacija i hiljadu i pesto posjetilalaca na manifestaciji potvrda su uspješnosti ovog projekta koji je započet prije godinu dana.Pored džematlija iz Münchena i susjednih džemata, autobusima su pristigli džematlije iz Sarbrickena, Mannheima, Kirchheim Tecka, Ulma i Nürnberga. Mešihat IZBNJ u dogovoru sa Arminom Muzaferijom pokrenuo je projekat radionice sa horovima naših džemata radi snimanja i izdavanja CD albuma ilahija i kasida a koji je krunisan ovom manifestacijom. Voditelj programa bio je Fikret Hodžić poznato lice sa TV Hayata koji je posjetiocima na svojstven način predstavljeo izvođače i sadržaj programa.

Na početku manifestacije, u svojstvu domaćina, prisutne je poselamio i izrazio dobrodošlicu izvođačima programa i gostima Izet ef. Bibić glavni imam medžlisa Minchen, iskazavši zadovoljstvo da su džemati medzlisa München domaćini ovako značajne manifestacije, a haf. Idriz ef. Benjamin izveo je kasidu o Poslaniku s.a.v.s.. Mehmed ef. Jakubović je dao kraći osvrt i podsjećanje na osnivanje prvih bošnjačkih džemata u Njemačkoj. Zatim je uslijedio glavni dio programa i nastupanje horova.  Sa novim i dobro uvježbanim ilahijama predstavili  su se horovi kako slijedi;

Hor džemata Pensberg sa ilahijom „Dva bosiljka“,

Hor džemata Fedžr sa ilahijom „Fatimin jetim“,

Hor džemata Nurnberg sa ialhijom „Uže svjetlosti“,

Hor „Zumbul“ džemata Ulm sa ilahijom „Društvo visoko“,

Hor džemata Mannheim sa ilahijom „Resulillahu s.a.v.s.“,

Hor „Ilham“ džemata Sarbricken sa ilahijom „u džennetu u devletu“,

Hor „Bulbuli“ džemata Kirchheim Teck sa ilahijom „Kad dženneta huka stade“,

Hor džemata Hidaje sa ilahijom „Hazreti Fatimin plač i osmjeh“.

U drugom dijelu programa, nakon prpmotivnog nastupa hora „NUR“ džemata Tevhid, prisutnima se obratio predsjednik IZBNJ muftija Pašo Fetić iskazavši radost da promovisanjem naše omladine, njihovog truda i zalaganja, obilježavamo važne jubileje Islamske zajednive Bošnjaka u Njemačkoj. Odgajajući i obrazujući naše mlade kako bi preuzeli emanet vjere, mi se na najbolji način odužujemo prvoj generaciji Bošnjaka koji su utemeljili džemate i jedninstvenu Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj. Uslijedio je blok ilahija u izvedbi haf. Aziza Alilija i Armina Muzaferije koji je izazvao oduševljenje publike. Na kraju programa, ispred Rijaseta IZ u BiH prisutnima se vazunasihatom obratio direktor Gazi Husrev-begove medrese haf. Mensur ef. Malkić  koji je i sam kao učenik i student bio vrstan izvođač ilahija i kasida. On je u svom nadahnutom  obraćanju prenio selame i čestitao jubilej istaknuvši da je IZBNJ postigla značajne rezultate u proteklom periodu, te ukazao na značaj zajedništva i međusobnog dogovaranja i ispomaganje. Posebno je pohvalio aktivnosti mladih i pozvao ih da grade i čuvaju međusobne veze i prijeteljstva, te da se i dalje vežu za džemate. Na kraju programa haf. Malkić je proučio dovu kojom je manifestacija završena. Novi CD ilahija i kasida horova Mešihata IZBNJ može se kupiti u prostorijama mešihata  ili naručiti na; sekretariat@igbd.de ili telefon; 0611 36029895 a uskoro će biti dostavljeni u našim džematima.

Nema komentara.

Upišite komentar