Saopćenje za javnost IZBNJ

Wiesbaden, 16.03.2019. Islamska zajednice Bošnjaka u Njemačkoj izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj odbacuje sve optužbe kao neosnovane i netačne u vezi sa nedolaskom predavača i vaiza u privatnoj režiji u džemate IZBNJ. Postavljanjem plakata po medijskim portalima, prije nego što su ispoštovane procedure za dobijanje odobrenja za vaize i goste, smatramo krajnje neodgovornim i ishitrenim. Smatramo da se time želi sprovoditi samovolja na uštrb institucije IZ i da je to neodgovoran odnos prema radu, pravima, dužnostima i obavezama džemata i imama.

Poznato je da postoji utvrđena procedura u IZ za dovođenje i angažman predavača i vaiza u džemate. Rijaset IZ u BiH preko Uprave za vanjske poslove i dijasporu daje saglasnost svojim uposlenicima, imamima, glavnim imamima, muftijama, muderisama, profesorima i profesoricama za odlazak u dijasporu.

Netačni su i zlonamjerni navodi o rukovodstvu IZBNj i Upravi Rijaseta u vezi ne dobijanja saglasnosti i ne odlaska dr. Kurdića u džemat IZ Stuttgart. Tim medijskim istupom se nastoji sakriti vlastita odgovornost za propuste i nepoštivanje procedure, te ima za cilj unošenje nepovjerenja i sumnje u rad institucije Islamske zajednice i njenih organa.

Zabrinjavajući je istup dr. Kurdića upućen rukovodiocima rijasetovih službi i IZBNJ. Dr. Kurdić je u više navrata do sada boravio u dijaspori, u Njemačkoj kao glavni vaiz u danima mevluda, i pravio promocije svojih knjiga.  

Islamska Zajednica Bošnjaka u Njemačkoj se ograđuje od svih privatnih angažmana i nastupa pojedinaca u džematima izvan predviđene procedure i ne može preuzimati odgovornost za eventualne posljedice.

Sekretariat IZBNJ

Nema komentara.

Upišite komentar