IKC Saarbrücken: Večer ilahija i ispraćaj imama

U subotu, 02.03.2019. god. IKC Saarbrücken organizirao je “Večer ilahija, kasida i sevdaha”. Bila je to noć lijepog programa u izvedbi džematskog hora, dramske sekcije i maktebskih mališana.

Program je svojim prisustvom i prigodnim obraćanjem uveličao Glavni imam Medžlisa Frankfurt Fahrudin ef. Džinića a večer punu emocija je svojim divnim nastupom uljepšao Armin Muzaferija. Na prvu bi se reklo da se radi o programu koji je upriličen kao i u mnogim drugim džematima, međutim, ova će noć ostati upamćena po nečemu što je daleko značajnije i što bi trebalo postati primjerom kako se jedan džemat treba „razići“ sa svojim imamom. Naime, tu je večer džemat IKC Saarbrücken svečano ispratio imama Vedad ef. Bećirovića koji nakon nešto više od devet godina službe u ovom džematu odlazi na funkciju imama, hatiba i muallima u džemat Bochum.

U vremenu kada često imamo priliku čuti kako „teško“ završavaju službe mnoge kolege imami u njihovim doskorašnjim džematima (ukoliko izuzmemo odlaske u mirovinu) onda ovakav razilazak zaista djeluje kao osvježenje. Kompletna svečanost bila je u znaku ispraćaja imama koji je, zajedno sa džematskim rukovodstvom i džematlijama, ovaj džemat nakon teških iskušenja doveo ona jednu visoku razinu naročito kada su u pitanju džematske aktivnosti. Bilo je divno gledati mektebske mališane i omladinu kako izvode dramske tačke i skečeve sa jakim porukama koje ovaj imam zajedno sa svojom suprugom mr. Lejlom Sedić-Bećirović već duži niz godina redovno sprema. Svakako, tu je i nezaobilazni hor džemata “Ilhan” koji je ovom prilikom promovisao svoju skoro snimljenu ilahiju koja će se naći na CD-u ilahija i kasida IZBNJ čiju promociju očekujemo krajem ovog mjeseca u Münchenu. Kada se uz sve spomenuto doda i film u trajanju od 25 minuta u kojem su slikom i videom sa posvetom zabilježene sve imamove godine rada, insan zaista ostane pozitivno zatečen. Ovaj kratki film potpisnika ovih redova i sve prisutne natjerao je na suze i unutarnji razgovor sa samim sobom, kao i neizbježno pitanje za sve nas, zar treba neko da nas napusti, da bi prepoznali njegov kvalitet. Da se na sav ovaj lijep već lijepi i emotivni ambijent stavi dodatni ukras pobrinuli su se predsjednik džemata koji je imamu i njegovoj supruzi uručio zahvalnice i prigodne poklone za požrtvovan i predan rad u toku svim minulih godina. Ispred imama Medžlisa Frankfurt Gl. imam Fahrudin ef. Džinić je uručio Vedad ef. skroman poklon. Omladina džemata je osjetila potrebu da javno izrazi svoja osjećanja te su, izašavši na binu, svom imamu kroz suze pročitali oproštajno pismo sa željom mu Allah podari uspjeha u njegovom daljnjem angažmanu u džematu Bochum.

Bitno je spomenuti da je svečanosti nazočio dio rukovodstva džemata Bochum koji su svojim prisustvom željeli iskazati poštovanje džematu IKC Saarbrücken i skoru dobrodošlicu svom novom imamu sa nadom da će njihova suradnja biti plodonosna na obostrano zadovoljstvo. Mi molimo Uzvišenog Allaha da iz ovoga uzmemo pouku i da naši rastanci protiču u ovakvom ambijentu za kojeg se s pravom možemo nadati da je u Allahovom zadovoljstvu.

F.Dž.

Nema komentara.

Upišite komentar