Prvi radni sastanak novog glavnog imama medžlisa IZ-e Frankfurt sa imamima

Prvi svečani i radni sastanak imama Medžlisa Islamske zajednice Frankfurt koji okuplja trinaest bošnjačkih džemata sa područja Pokrajine Hessen, i pokrajina Rh.Pfalz i Saarland, održan je u Wiesbadenu 21. januara, 2019. godine nakon jacijskog namaza u prostorijama Medžlisa IZBNJ. Iako je  zakazan u radni dan, i u večernjem  terminu, svi koji su bili u mogućnosti prisustvovali su ovom sastanku, izostalih tek nekoliko uputili  su svoja izvinjenja za nedolazak.

Razlog svečanog dijela sastanka je imenovanje novog, petog po redu, Glavnog imama ovog Medžlisa IZ Fahrudin efendije Džinić. Nakon dove Allahu džellešanuhu i salavata na Poslanika s.a.w.s. u svom inauguralnom obraćanju Fahrudin ef. je naglasio da prvi sastanak zakazan u sjedištu Islamske zajednice znak je pozitivne tradicije i njenog nastavka te poruka da smo dio cjeline kojoj pripadamo. Zatim je nastavio riječima, da je on samo jedan među istima, i da bazira razvoj duhovne strane ovoga Medžlisa na otvorenosti i kvalitetnoj saradnji i potpomaganju u radu. Naglasio je da mu je opredijeljenost jednako kako prema imamima, tako i prema džematskim aktivistima u džematskim odborima naših džemata, kao i prema Izvršnom Odboru Medžlisa i Predsjedniku sa kojim će uspostaviti usku i stalnu saradnju na korist razvoja Islamske zajednice i za dobrobit muslimana.

Imami, čija se preporuka da se imam Fahrudin ef. imenuje za Glavnog imama uvažila se, i oni su sa budnom pažnjom i uz odobravanja popratili obraćanje svoga novog Glavnog imama uručivši mu čestitanja i želje za uspjeh u radu. Poslije su se kratko obratili dvojica prethodnih glavnih imama Amir ef. Meheljić i Ishak ef. Alešević. Ef. Meheljić podsjetio se na kratak ali plodan i njemu posebno drag period u kojem je radio u svojstvu imama u Džematu Kassel i u svojstvu Glavnog imama, dok se Ishak ef. Alešević koji je osamnaest godina radio u svojstvu Glavnog imama, u svom obraćanju zadržao na redefinisanju džematske zajednice kao posebne primarne grupe kojoj se neprekidno mora poklanjati dužna pažnja kako bi za stalno ostala u misiji duhovnog napajanja i u zadaći okupljanja i bratimljenja. Svečani dio završen je dodjelom poklona četverici prethodnih glavnih imama i zahvalom za njihov doprinos Zajednici.

U nastavku, bio je prezentiran dio plana za ovu godinu čiji će finalni oblik biti definisan na februarskom sastanku. Posebna pažnja poklonjena je radu Mekteba o čemu je u svom obraćanju govorio Amel ef. Premtić koji je ukazao na ovo najvažnije područje rada – poučavanje djece i omladine, govorio je i o metodima rada, te terminima održavanja regionalnog takmičenja 17.3.2019. godine i saveznog takmičenja polaznika Mekteba zakazanog za 06. april, 2019. godine. Imami su, nastavili druženjem u dobrom raspoloženju uz obilnu sofru uz koju su ostali do poslije ponoći.

I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar