Medžlis Bayern: Sektor za žene, brak i porodicu organizovao seminar: „… jer nisi sama!”

Živimo u svijetu neograničenih mogućnosti. Slanje raketa u svemir, operacije na otvorenom srcu su nešto sasvim normalno. Nije neobično reći i priznati svijetu da si homoseksualac, da imaš ljubavnicu, da učestvuješ u raznim kriminalnim radnjama i  da narod to prihvata i ne samo to, takvi se čak i ne osuđuju, jer imaju pravo na to.

Priznati nekom da si žrtva nasilja u porodici je nešto sasvim drugo. Takve osobe, najčešće žene, se  smatraju krivima za to što ih je snašlo. Od toga da su zaslužile to što im se dešava, da su same izazvale takvu reakciju partnera,  i čak do nevjerice, „jer on je tako fin i uzoran insan“. Sve ovo je dovelo do toga, da žrtve najčešće ne priznaju  da su žrtve, kriju se u sebi i zatvaraju, ostajući same.

Tim povodom u džematu Augsburg, u subotu, 19.01.2019., Sektor za žene, brak i porodicu Medžlisa Bayern, organizovao je seminar pod nazivom: „… jer nisi sama! na kojem su učešće uzele džematlijke iz svih džemata širom Bayerna.

Riječi dobrodošlice uputila je organizatorica i koordinatorica za Medžlis Bayern, Merjem Omeragić, ističući značaj ove teme u širem aspektu, te koje su posljedice negiranja nasilja u porodici i zanemarivanja žrtava, konstatujući da su se mnoga islamska društva i porodice u mnogim segmentima udaljili od islamskih normi i sebe samih, te da je vrijeme da iskoristimo pozitivna iskustva Zapada.

Sabine Rochell, glavna krim-inspektorica za rad sa žrtvama nasilja u porodici i Judith Marschall, inspektorica za suzbijanje uhođenja (stalking) žrtava, objasnile su koje sve vrste nasilja postoje i zašto je važno ne okretati glavu i prepuštati žrtvu samu sebi i nasilniku.

Sara Müller, socijalna radnica iz Udruženja sigurnih kuća, ukazala je na vrste pomoći koje se nude žrtvama. Savjetovanje i eventualnu pomoć pri izlasku iz nasilne veze, samo su neke od stvari koje nude socijalne službe, uz zagarantovanu anonimnost.

Na kraju je Selveta Bibić, koordinatorica iz džemata „Fedžr“- München, zaokružila druženje fascinantnim predavanjem na temu “Tradicija nasilja” i odnos Poslanika s.a.w.s. prema svojim ženama.

Nakon održanog programa veliki broj okupljenih žena izrazio je podršku ovakvom skupu i nadu da će Islamska zajednica nastaviti sa sličnim programima u budućnosti.

Nema komentara.

Upišite komentar