Putnici na Umru u organizaciji IZBNJ stigli u Medinu

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj već tradicionalno nekoliko godina putem svoga Ureda za hadž i Umru, na čijem čelu se nalazi Izet ef. Bibić iz Minhena, organizuje redovna putovanja na umru u zimskom i proljetnom terminu. Ovogodišnja zimska umra se održava u okvirnom terminu od 22.12.2018. do 02.01.2019. godine. 

Naši ovogodišnji putnici na umru su tako u subotu, 22.12.2018. iz Frankfurta doputovali u grad Allahovog Poslanika a.s. – E-Medinu El-Munevveru. Pored redovnog obavljanja namaza u Poslanikovoj džamiji, zijareta Poslanikovog a.s. mezara, koji se nalazi u samoj džamiji, a uz njega i mezari hz. Omera i hz. Ebu Bekra, posjeti se i mezarje džennetul-bekije, koja je blizu Poslanikove džamije, a na kojem su ukopani mnogi ashabi i muslimanski velikani.
 
Boravak u Medini ovogodišnji putnici na Umru su iskoristili i da posjete mnoga znamenita mjesta iz rane povijesti islama. Među njima izdvajamo organizovane odlaske na Bedr, Uhud i Hendek, gdje su se odigrale važne bitke u vrijeme Poslanika a.s., kao i posjete prvoj džamiji u islamu – mesdžidu Kuba – i džamiji Kibletejn, u kojoj je svojevremeno došla objava za promjenu pravca kible – od Jerusalima prema Kabi u Mekki. Također posjećeni su i muzej grada Medine i muzej Kur'ani kerima.
 
Nakon boravka u Medini uskoro je planiran put u časnu Mekku.
 
A.P.
 
 
 
 
 

Nema komentara.

Upišite komentar