Obilježen jubilej 20 godina džemata Gaggenau

U subotu, 20.10.2018. godine u gradskoj dvorani (Kulturhalle Bad Rotenfels) u Gaggenau, upriličena je svečana manifestacija povodom obilježavanja jubileja 20 godina postojanja džemata Gaggenau. Ovoj svečanosti je prisustvovalo preko 500 posjetioca, džematlija, kao i gostiju iz mnogih drugih džemata. Sala je bila premala da primi sve zainteresovane goste.

Program je započet učenjem odlomaka iz Kur’ana Časnog, koje je proučio hafiz dr. Benjamin ef. Idriz, imam džemata Penzberg. Nakon toga publici se, sa par ilahija, predstavio mektebski hor džemata Gaggenau, koji broji oko 40 djece, a formiran je upravo ovim povodom.

Hafiza Adela Kazija i Đemila Ahmetović, koje su moderirale program, ukratko su predstavile historijski presjek džemata Gaggenau, od njegovog osnivanja, 1998. godine pa do današnjeg dana. 20 godina je period u kome je ovaj džemat prošao kroz razne faze, teške i neizvjesne periode kao i radosne momente. Nedostatak prostorija i stalnog imama te mali broj džematlija, na početku su predstavljali velike poteškoće. Dugo godina zatim su se koristile iznajmljene prostorije u Baden-Badenu. Proces kupovine prostora za gradnju džamije nije bio nimalo jednostavan, troškovi su bili veliki a finansijske mogućnosti jako skromne, tako da je džemat bio prinuđen da uzme veliki kredit kako bi se uspjelo u realizaciji tog cilja. Tadašnji džematski odbor je hrabro preuzeo taj zadatak i započeta je gradnja džamije u Gaggenau. U to vrijeme imamsku dužnost je u ovom džematu obavljao Jasmin ef. Dervić a nakon njega sa daljnom gradnjom i razvojem džemata nastavlja aktualni imam mr. Ramiz ef. Kazija. Mnoge džematlije su predano radili dan i noć. Bilo bi nepravedno spominjati samo neka imena, jer je veliki broj ljudi nesebično ulagao svoj imetak, trud i rad u izgradnji džamije. Neka ih Allah dž.š. sve obilato nagradi! Sadašnje stanje džemata Gaggenau je jako zadovoljavajuće: 180 porodica aktivno uključenih u džemat, uspješna mektebska nastava koja se odvija na tri mjesta, u tri grada, i to: u Gaggenau, Offenburgu (udaljenom 70 km)  i Freiburgu (udaljenom 130 km),  gdje ukupno ima 93 upisanih mektebskih polaznika, zapaženi rezultati na mektebskim takmičenjima, razne aktivnosti u džematu, vjerska pouka za odrasle, kursevi sufare, halke Kur'ana, rad sa ženama, učešće u međureligijskom i interkulturalnom dijalogu, razne sportske aktivnosti i sl.

Na samom kraju ovog izlaganja, moderatorice su naglasile da je za otplatu džamijskog kredita ostalo još samo par hiljada eura, te su pozvale prisutne da svojim prilozima pomognu kako bi do kraja večeri uspjeli skupiti i taj preostali iznos.

Sa tri ilahije sa njihovog novog CD-a ilahija i kasida, koji nosi naziv „Uputi nas ja Rabbi“, publici se, u prvom dijelu programa, predstavio hor „Nur“ iz Minhena. Ova mladalačka ekipa džemata “Tevhid” oduševila je publiku koja je uživala u njihovim izvedbama.  

Glavni imam regije Stuttgart mr. Enver ef. Pašalić u svom nadahnhutom govoru čestitao je svim članovima džemata, koji su predano radili i gradili svoju džamiju i dokazali da su kao jedno tijelo i jedna duša, bez obzira odakle ko dolazio. Naglasio je da svi oni mogu biti sretni i ponosni zbog svog uspjeha, te pozvao da hrabro nastave put uz svog imama i Hafizu, ne obazirujući se na one koji ne podržavaju rad džemata i ne žele da budu njegov dio.

Iako je bio najavljen, predsjednik Sabora IZBNj i potpredsjednik Sabora IZ u BiH, Edin Atlagić, zbog opravdanih razloga nije mogao prisustvovati skupu. U njegovo ime, obratio se potpredsjednik Sabora IZBNj, Asim ef. Jelovac, koji je takođe uputio čestitke povodom ovog velikog jubileja te zaželio puno uspjeha u radu i djelovanju ovog džemata u budućnosti.

Nakon pauze od 40 minuta, nastavljen je drugi dio programa uz milozvučne glasove hora „Nur“  iz Minhena. 

Predsjednik IZBNj, muftija Pašo ef. Fetić, je nakon čestitki upućenih džematu, dosadašnjim predsjednicima i imamima, pohvalio dobru organizaciju jubileja i pozvao na čuvanje džemata i zajedništva, poštivajući uputstva i načela Islamske zajednice. Naglasio je da je džemat Gaggenau prepoznatljiv po svojim aktivnostima, uspjehu u mektebskoj nastavi i izrazio svoje zadovoljstvo velikim odzivom džematlija kao i drugih gostiju na obilježavanje jubileja, napominjući da to nije samo radost ovog džemata nego i radost čitave Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Za sve imame koji su obavljali imamsku dužnost  ovom džematu, a to su Husein ef. Hodžić, Jasmin ef. Dervić i mr. Ramiz ef. Kazija, kao i dosadašnje predsjednike: Rasima Beširevića, Derviša Mravovića, Remzu Toromana, Rasima Kuku i Faiza Hadrovića, džematski odbor je pripremio poklone u znak sjećanja na obilježavanje ovog jubileja. Levhu na kojoj je kaligrafijom ispisan 30 ajet sure Kehf :“ „One koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi doista nećemo dopustiti da propadne nagrada onome koji je dobra djela činio!“ kao i knjigu “Zeig mir doch, was Mohammed neues gebracht hat…“ autora hfz. dr. Benjamina ef. Idriza, svi prisutnima od njih, uručio je muftija Pašo ef. Fetić.

Fantastičnu atmosferu te večeri uljepšala je informacija, da je, sa prihodima od ulaznica i donacijama dobrih ljudi, džemat Gaggenau konačno skupio dovoljno novca da završi sa otplatom džamijskih prostorija. Ova vijest je propraćena uz velike emocije, aplauzom, tekbirima i suzama radosnicama.

Imam Ramiz ef. Kazija i predsjednik džemata Faiz Hadrović su u svom obraćanju izrazili dobrodošlicu svim prisutnima i zahvalili svima koji su na bilo koji način pomogli rad i djelovanje džemata Gaggenau u posljednjih dvadeset godina. Naglasili su da ovaj džemat i dalje nastavlja kontinuirani rad u skladu sa principima i pravilima IZBNj, odnosno IZ u BiH i uputama našeg vrhovnog poglavara Reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića.  Zamolili su prisutne da se dovom i učenjem Fatihe sjete svih vakifa i merhuma koji su dali veliki doprinos džematu a nisu više sa nama.

Specijalni gost večeri bio je Hafiz Burhan Šaban, koji je, uz pratnju hora Nur, izazvao veliko oduševljanje publike izvedbama svojih poznatih ilahija i pjesama iz domovine. Iako je program dugo trajao, svi prisutni su uživali i zajedno sa hafizom Burhanom učili ilahije i pjevali pjesme.

Radost ovog džemata su podijelili i imami, njih preko 15, njihove hanume, predsjednici džemata, doktori, hafizi, uglednici i brojni gosti iz drugih džemata širom Njemačke kao i domovine. Iako u privatnoj posjeti, veliku čast džematu Gaggenau ukazala je šefica Odjela za zapadni svijet, dr. Dževada Šuško, koja je sa svojim mužem Bekir ef. prisustvovala ovoj manifestaciji.

Dovu na kraju programa, proučio je hafiz dr. Benjamin ef. Idriz.

Ova prelijepa noć će ostati dugo u sjećanju kao lijepa uspomena i motivacija za dalje uspjehe i napredak ovog džemata.

Džemat Gaggenau se zahvaljuje svima onima koji su doprinijeli uspješnom organizovanju ove manifestacije, najvećem sponzoru Asimu Kosticu, kao i drugim sponzorima, zatim hadžiji Hajrizu, grupi džematlijki koje su za ovu priliku donirale 2600 eura, svim prisutnima koji su svojim dolaskom i kupovinom ulaznica podržali ovaj projekat, zatim svim džematlijama i džematlijkama, na čelu sa Ramiz ef. i hfz. Adelom, koji su predano radili danima i noćima i pripremali sve neophodno za organizovanje jednog ovakvog  grandioznog skupa.

K.A.

Nema komentara.

Upišite komentar