Ovogodišnji hadž završava se posjetom Medini

Medina, 29.08.2018. – Ovogodišnje putovanje na hadž se privodi kraju posjetom gradu Allahovog Poslanika a.s. – El-Medini el-Munevveri. Naše hadžije u Medini ukupno borave pet dana. S obzirom da je naš ovogodišnji hotelski smještaj udaljen svega 200 metara od Poslanikove džamije, hadžije sve namaze obavljaju u Poslanikovoj džamiji. Inače, prema jednom hadisu našeg Poslanika a.s. jedan namaz u Poslanikovoj džamiji vrijedi kao hiljadu namaza na nekom drugom mjestu. U sklopu Poslanikove džamije nalazi se i Poslanikov mezar, kao i mezari hazreti Ebu Bekra i hazreti Omera, a na mezarju Džennetul-bekija uz samu džamiju ukopani su mnogi ashabi, kao i članovi ehli-bejta, Poslanikove porodice.
 
Boravak u Medini naše hadžije iskoristile su da posjete mnoga znamenita mjesta iz rane povijesti islama. Među njima izdvajamo organizovane odlaske na Uhud i Hendek, gdje su se odigrale dvije važne bitke u vrijeme Poslanika a.s., kao i posjete prvoj džamiji u islamu – mesdžidu Kuba – i džamiji Kibletejn, u kojoj je svojevremeno došla objava za promjenu pravca kible – od Jerusalima prema Kabi u Mekki. Također posjećeni su i muzej grada Medine i muzej Kur'ani kerima.
 
Posljedne dane u Saudijskoj Arabiji hadžije provode u tradicionalnoj kupovini poklona za rodbinu i prijatelje.
 
Jedan od hadžija je u kratkoj izjavi za naš portal kazao: “Zahvalan sam prije svega Allahu dž.š. što mi je omogućio da zijaretim ova sveta mjesta. Molim Allaha dž.š. da omogući svim vjerničkima dušama da dođu ovdje i da se duhovno napoje. Nama na Zapadu je prijeko potrebno punjenje imanskih baterija i suočavanje sa samim sobom. Mislim da na ovim mjestima čovjek dozna svoje granice i shvati kako je samo jedan mali mrav u moru čovječanstva. U doba napuhanog egoizma i robovanja strastima i prohtjevima ovo putovanje nas vraća u realnost. Vraća nas samima sebi i vraća nas zapravo našem Gospodaru Allahu dž.š. Zahvaljujem se organizatoru na odličnoj organizaciji i svim članovima IZ-e svakako preporučujem da na hadž putuju sa našom IZBNJ i našim vodičima.”
 
Rezimirajući ovogodišnju organizaciju odlaska na hadž, rukovodilac Ureda za hadž i Umru pri Mešihatu IZBNJ, Izet ef. Bibić kazao je: “Zahvaljujući prvo Allahu dž.š., a zatim našim kontaktima i prijateljima u Saudijskoj Arabiji evo već nekoliko godina uspjevamo održati zavidan nivo organizacije. Tu prije svega mislim na smještaj u Mekki, koji se nalazi u sahat-kuli u neposrednoj blizini Haremi-šerifa što predstavlja veliko olakšanje našim hadžijama. I pored te činjenice cijena našeg aranžmana nije skuplja od hotela koji su udaljeni nekoliko kilometara od Harema. U narednom periodu pokušaćemo još više poboljšati organizaciju, posebno kada su u pitanju naši vodiči. Želja nam je okupiti jedan cijeli tim spremnih vodiča koji će biti na usluzi našim hadžijama.”
 
U organizaciji Mešihata IZBNJ ove godine na hadž putovalo je ukupno 146 hadžija. Povratak u Njemačku planiran je inša’-Allah u četvrtak, 30. Augusta 2018. Nekim hadžijama su također obezbjeđeni i raniji letovi, kako bi se na vrijeme vratili svojim obavezama u Njemačkoj.
 
Amar Pintol
 

Nema komentara.

Upišite komentar