Upotpunjeni hadžski obredi

Mekka, 25. August 2018. – Sa sinošnjim oproštajnim tavafom naše hadžije su završile svoje hadžske obrede u Mekki i krenuli u posjetu gradu Allahovog Poslanika a.s. – Medini.

Osmi Zul-hidžet (jevmu-tervije) hadžije su proveli na Mini što je sunnet i praksa našeg Poslanika a.s., da bi se nakon toga zaputili na Arefat, gdje su boravili od podne do akšama devetog Zul-hidžeta. Arefat predstavlja ujedno najvažniji dio Hadža. Naše hadžije su imale priliku da poslušaju Arefatsku hutbu – poruku rukovodioca Ureda za hadž i umru Mešihata IZBNJ, Izet ef. Bibića. Dan Arefata hadžije su provele u ibadetu, zikru i upućivanju dova Allahu dž.š. S obzirom da je naš šator bio smješten u naselju sa ostalim hadžijama iz Njemačke, osjetilo se posebno zajedništvo među svim ‘njemačkim muslimanima’. Na Arefatu je tako njemački jezik brzo postao glavni jezik komunikacije. Prema zvaničnim informacijama saudijske ambasade iz Berlina, na hadžu je ove godine boravilo preko 10.000 hadžija iz Njemačke.
 
Nakon Arefata naše hadžije su noć provele na Muzdelifi pripremajući se za čin bacanja kamenčiča na džemeratima, koji je uslijedio poslije sabah namaza, te iduća dva dana Bajrama. Većina hadžija je također obavila hadžski tavaf i saj prvoga dana Bajrama.
Pored ogromnih gužvi (ca. 2.3 miliona hadžija) i visokih temperatura (ca. 42 st.) sve naše hadžije su dobro i zdravo i uspješno su obavile sve hadžske obaveze. Naše hadžije uživaju veliku privilegiju s obzirom da su i ove godine smješteni u sahat kuli uz sami Haremi-šerif što predstavlja neprocjenjivu blagodat i mogućnost prisustvovanja svim namazima uz samu Kabu.
Pored smještaja, naša organizacija se potrudila da bude na usluzi hadžijama tokom njihovog cjelokupnog boravka u Saudijskoj Arabiji. Tako je organizovano nekoliko zajedničkih druženja na kojima su predavanja držali naši vodiči. Vrhunac je bilo bajramsko druženje na kojem je učestvovao i poznati hor ilahija i kasida hor “Ummet”. Hadžije su posebno prepoznale trud i zahmet glavnog vodiča i rukovodioca Ureda za hadž i Umru, Izet ef. Bibića, te su mu u znak zahvalnosti, uručile i jednu skromnu hediju.
 
Nakon dvosedmičnog boravka u Mekki, slijedi put u Medinu i posjeta Poslanikovoj džamiji, gdje će naše hadžije provesti pet dana. Povratak u Njemačku planiran je inša’-Allah za 30. August 2018. Hadžije koje su putovale u aranžmanu “kratki hadž” (10 dana) vraćaju se danas u Njemačku.
 
Amar Pintol

Nema komentara.

Upišite komentar