U džematu Hidaje održana Mektebska manifestacija 2018 i obilježena desetogodišnjica mekteba

U Minhenu je u subotu 14.07.2018. u organizaciji džemata Hidaje održana mektebska manifestacija, kojom se tradicionalno završava mektebska godina. Posebnost ovogodišnje manifestacije je bilo obilježavanje deset godina mekteba u džematu Hidaje, što je zahtijevalo ali i bilo motivacija za još kvalitetniji i bogatiji program. Program obilježavanja desetogodišnjice mekteba počet je još u petak sa gostima iz domovine, gdje je hafiz Ammar Bašić predvodio Džumu namaz, dok je zajedničkoj večeri, prezentaciji džemata i omladinskom sijelu prisustvovao i Mustafa ef. Isaković.

Poslije otvaranja programa mektebske manifestcije učenjem Kur`ana od strane mekteblije  Saudina Omerćehajića i izvođenjem mektebske himne „Džamije gradimo“ skupu se obratio potpredsjednik džemata Began Ćurić i poselamio drage goste iz domovine, hafiza Ammara Bašića i Mustafu ef. Isakovića, te goste iz Minhena, Penzberga, Augsburga i Rosenheima.

Program je nastavljen spletom ilahija i kasida u izvođenju Mustafe ef. Isakovića i hora džemata Hidaje uz muzički aranžman Rejjana Sarajlića, Darisa Sarajlića i Amela Đilovića, kao i raznovrsnim sadržajima, koje su pripremile mekteblije našega mekteba. U prvom dijelu programa obratili su se još Nusret ef. Hodžić i dr. Haris Uzunović, koji je prisutne informisao o stanju projekta kupovine prostorija.

Poslije pauze program je nastavljen predavanjem hafiza Ammara Bašića, koje je plijenilo posebnu pažnju publike i odašiljalo jaku imansku poruku i pozitivnu energiju. U nastavku programa posebno se iščekivalo obraćanje mualima i proglašenje najboljih mekteblija. U ovoj mektebskoj godini bili su to: Ismail Mušanović, Amina Hasanović, Edina Bikić, Bilal Hodžić, Ajas Kalebić, Nejla Mešić, Selma Ksibi, Ahmed Bradarić, Sara Omerbašić i Nejla Beganović. Izuzetno vrijedna mekteblijka bila je Merjema Ramić, koja je cijele ove godine pomagala mualimima u dvije mektebske grupe. Također treba istaći mekteblije, koji su od samog osnivanja mekteba, znači svih ovih deset godina, redovno pohađali naš mekteb, a to su: Alma Sikira, Selma Sikira, Amina Opardija, Nejla Beganović, Esma Imamović i Davud Kantić.

Na kraju programa ispred džematskog odbora i roditelja obratili su se skupu Mirso Dunić i Ermin Džinić i podijelili zahvalnice svim mualimima, koji su u ovih deset godina učestvovali u mektebu džemata Hidaje i bez čijeg doprinosa je uspjeh našeg mekteba nezamisliv, a to su: Abdulvehab ef. Vehabović, kurra hafiz Admir Husić, Admir Ramić, hafiz Belmin Mehić, Besima Imamović, Emina Hodžić, Fahrudin Bradarić, Fatima Suljić-Hamzić, Hajrija Kišmetović, Indira Kerla, Irhad ef. Dedić, Mina Omerović, Monika Džinić, Nusret ef. Hodžić, Ramiz ef. Ćehić i Zehrudin ef. Junuzović.

Zahvaljujemo Gospodaru, koji nam je omogućio ovih deset zajedničkih, mektebskih godina, da služimo islamu i Bošnjacima u Minhenu. Zahvaljujemo mualimima, koji su podnijeli najveću žrtvu u radu mekteba i glavni krivci za uspjeh bijahu. Posebnu zahvalnost izražavamo mualimama Emini Hodžić i Mini Omerović, koje su osmislile program i koordinirale cijeli projekat, čije su pripreme trajale gotovo šest mjeseci i u kojim je direktno učestvovalo pedesetak aktivista i kompletan mekteb džemata Hidaje.

Media team

Nema komentara.

Upišite komentar