Otvaranje džamije u Schwäbisch Gmündu

U nedjelju 15.07.2018.g. Bošnjaci su sa radošću dočekali dugo očekivani dan otvaranja džamije u džematu Schwäbisch Gmünd. Grad Schwäbisch Gmünd se nalazi 50-tak km istočno od Stuttgarta. Džemat broji oko 140 članova, te 60 djece u mektebu, a oko 25 u džematskom horu. Osnovan je 1996.g. a stalno zaposleni imam je Mirhet ef. Joldic vec 10-tak godina. Predsjednik džematskog odbora od osnivanja džemata je h. Suljo Zahirović, potpredsjednik je Hadžalic Elmedin a članovi odbora su: Mujkić Almira, Hodžic Selvir, Tufek Amsal i Julardžija Denis.

PROGRAM TRAJAO TRI DANA

PETAK

Program  je počeo u petak 13.07.2018.g. sa džuma-namazom, te postavljanjem alema, iza džume namaza, na dzamiju. Džumu namaz je predvodio i hutbu kazivao Džafer ef. Gračić, glavni imam MIZ Žepče, koji je govorio na temu: „Kako dalje poslije izgradnje džamije“? Džematlije su pomno pratile i slušale nadahnutu hutbu hatiba, hutbu protkanu lijepim porukama i savjetima.

Poslije džume-namaza podignut je i postavljen alem na dzamiju,  postavile su ga  džematlije sa učenjem tekbira predvođeni  dzematskim imamom Mirhet ef. Joldićem i gostom Džafer ef. Gračićem.

SUBOTA

Tradicionalno uoči otvorenja džamija i mesdžida u našim džematima se prouči mevlud i vaiz održi vaz. U subotu u 19:30 sati  imami MIZ Stuttgart i šire i hor džemata Schwäbisch Gmünd, su izveli predivan mevludski program. Posebne emocije kod prisutnih izazvao je dječiji hor.  Glavni vaiz  je bio  bivši muftija Mustafa ef. Klanco imam iz Kamp Lintforta, koji je došao na poziv domaćina. Mustafa ef. je govorio, manirom velikog imamskog iskustva u Njemačkoj, o izazovima sa kojima smo se suočavali i danas se suočavamo kao muslimani, o osobinama i principima koji treba da krase jednog muslimana i muslimanku, istakavši važnost univerzalnog življenja islama, čuvanja duše…….. Podsjetio je da trebamo imati na umu da je u Evropi u 20.stoljeću izvršen Holokaust nad Jevrejima i Genocid nad Bošnjacima.

Tom prilikom su se obratili prisutnima i glavni imam MIZ Stuttgart  mr. Enver ef. Pašalić i muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić. Svi su čestitali džematlijama, imamu i predsjedniku džematskog odbora na postignutim uspjesima, te im poželjeli uspješan rad u budućnosti. Poslije programa domaćini I musafiri su ostali do kasno u noć u džamijskom restoranu i u haremu džamije.

NEDJELJA

U nedjelju 15.07.2018.g. osvanuo je sunčan dan, za  džematlije Schwäbisch Gmünda dugo očekivani dan svečanog otvaranja džamije. Već od 10 sati pristizali su Bošnjaci I Bošnjakinje u autima i autobusima iz džemata BW, Bayerna, Švicarske…. Program je počeo u 11:30 sati. Prelijepo uređeni  i za ovu priliku pripremljen harem džamije  punio  se gostima iz cijele Njemačke popraćen ilahijama i kasidama sa nosača zvuka. Izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović, direktora uprave za vjerske poslove  Rijaseta IZ u BiH je dočekan špalirom imama, hora i džematlija.

Program je otpočeo, dr. hfz. Benjamin ef. Idriz imam džemata Penzberg,  učenjem odlomka iz  Kur´ana Časnog. Voditelji programa Hadžalić Elmedin i Mujkić Almira su odmah na početku pozvali prisutne da se El-fatihom i minutom šutnje sjete bosanskih šehida ubijenih u agresiji na Republiku Bosnu I Hercegovinu, članovi hora su u svojim bijelo-zalenim haljinama pustili zelene i bijele balone u znak sjećanja na Genocid u  Srebrenici.

Dugogodišnji predsjednik džematskog odbora h. Suljo Zahirović je govorio o historijatu džemata, te načinu kupovine zgrade i izgradnji džamije. Između ostalog je kazao: “….Svaki početak je težak ali smo   ustrajali u dobrim djelima. Sada imamo zgradu vrijednu pola miliona eura”, kazao je hadži Suljo, te se zahvalio svima koji su bilo na koji način učestvovali u izgradnji ove džamije.

Poslije predsjednika obratio se  imam džemata Mirhet ef, Joldić, koji je kazao i pozvao na znacaj i vrijednost ocuvanja dzemata i dzamije i poslije njenog otvorenja. Poručio je: “ Idemo iz male bitke u veliku, teže je izgraditi sebe, nego džamiju”. Obratio se prisutnima i na njemačkom jeziku, te se zahvalio gradskim strukturama na suradnji, kao i evangelističkoj i katoličkoj crkvi, te turskim džematima.

Nastup  dzematskog-dječijeg hora  je fascinirao sve prisutne, prelijepim izvodenjem ilahija.

Dr. Joachim Bläse je prvi načelnik grada koji je posebno oduševio prisutne svojim govorom i kazao kako je ova zajednica, ovaj džemat primjer suradnje i zajedničkog života u jednom gradu kao što je to Schwäbisch Gmünd.

Poslije se obratio Bilal Dincel, porijeklom turčin, općinski vijećnik u gradskom vijeću, koji je ujedno i veliki prijatelj i vakif ovoga džemata. Kazao je da nema velikih razlika izmedu Turaka i Bošnjaka, osim u jeziku. Podcrtao je da bošnjački džemat može biti primjer mnogima kad je saradnja u pitanju sa drugima, a i izgradnja džamije.

Predstavnica evangelistipčke crkve Britta Stegmaier, koja se obratila u ime evangelističke i katoličke crkve, je kazala kako se i sunce iznad Gmünda smješi i sija jer se otvara još jedna Božija kuća u ovom gradu. Posebno se zahvalila na bliskoj suradnji ovog džemata i drugih vjerskih zajednica.

Poseban ton svečanosti je dao Obrbürgermeister/gradonačelnik  gosp. Richard Arnold, koji je donio zastavu grada Schwäbisch Gmünd i poklonio je na bini ovom vrijednom džematu. U svom govoru je naglasio važnost međusobnog poštivanja, respekta i tolerancije među ljudima. „Svaki čovjek ima mjesta u ovom gradu sa svojom vjerom…“ kazao je između ostalog gradonačelnik .

Izaslanik reisu-l-uleme IZ-e u Bosni i Hercegovini  mr. Nusret ef. Abdibegovic je uručio Ahdnamu, povelju o ljudskim i vjerskim pravima,  koju je u BiH u Kiseljaku mjesto Milodrž predao 1463. Godine Sultan Mehmed Fatih bolsanskim franjevcima, a koja garantuje kršćanima i drugima vjersku slobodu za vrijeme turske vladavine.

Potom je nastupio hor Nur iz Münchena izvodeći jednu ilahije.

Slijedilo je obraćanje glavnog imam MIZ BW mr. Envera ef. Pašalića, koji je poselamio prisutne i odaslao poruku na četiri jezika, bosanski, njemački, arapski i turski. Čestitao je domaćinima na velikom uspjehu…

Muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić je kazao da IZBNJ čini sve što je u njenoj mogućnosti kako bi međureligijska saradnja bila još bolja i jača. Čestitao je domaćinima na postignutom uspjehu, te poželio džematu puno sreće, sloge i ljubavi u budućem radu.

Po protokolu o otvaranju džamija na kraju svečanosti se obratio, izaslanik reisu-l-uleme Dr. Husein ef. Kavazoviuća, mr. Nusret ef. Abdibegovic direktor Uprave za vjerske poslove  Rijaseta IZ-e u BiH, koji je poručio:  „Svi smo Ademovi i Havini sinovi i kćeri. Ovaj dio Njemačke me podsjeća na našu BiH, zato neka i to bude motivacija svima vama da ne zaboravite svoju domovinu BiH.

„Čuvajte svoj vjerski i nacionalni identitet, te budite dobri učenici u školama, dobri studenti na fakultetima i dobri radnici na radnim mjestima, tako ćete uvjeriti one one oko vas da nas islam uči najljepšim i najboljim vrijednostima ovoga i budućeg svijeta“.

Na kraju je  dovu proučio Džafer ef. Gračić, a vlasništvom i vakufom IZ ovaj objekat i ovu lijepu džamiju je proglasio izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović.

Ključ od džamijskih vrata, koji je licitiran, Nusret ef.  je predao hadži Muhamedu Doksi koji je darovao 10.000 € te mu je pripala  čast i radost  da otvori ovu džamiju u gradu u kojem je i sam radio preko 40 godina. Uz tekbire se krenulo sa bine prema ulaznim vratima u koja je hadžija Dokso stavio ključ te ga okrenuo, a zatim otvorio ovu džamiju…

Uz suze radosnice koje su se mogle vidjeti na mnogim licima začuo se ezan za podne namaz a poslije podne namaza  uslijedio je  i svečani ručak za zvanice i  goste.

Pošto je u obraćanjima često spominjan sunčan dan i sunce, moglo bi se iz ovoga izvuči poruka našeg stanja u Njemačkoj: „Što južnije sve sunčanije i radosnije“.

Molimo Allaha dž.š. da nam svima podari  sloge i bereketa i još puno lijepih svečanosti u ovom vrijednom džematu.

M.J/M.K

Nema komentara.

Upišite komentar