Ramazanska posjeta džematima Gaggenau i Reutlingenu i osvrt mr. Enver ef. na aktivnosti imama u toku Ramazana Medžlisa Štuttgart

U životu svakog čovjeka postoji početak, ali i neminovni kraj. Neko se raduje uspješnom početku nekoga projekta, i ako Bog da ostvarenju nijjeta, Neko se raduje tevbi. Posebna radost je bila ovog Ramazana. Radost susreta na iftarima, na namazima, sohbetima, dersovima, mevludima, a naročito iftarima “mreže mladih”, koji su održani u većini džemata medžlisa Štuttgart, Bogu hvala, ponosni smo time. Rijasetova incijativa je popraćena sa zadovoljstvom u IZBNJ, a najzaslužniji u tom pogledu je Sekretar Mešihata mr. Adem ef. koji je s potporom Muftije Paše ef. i glavnih imama doprinjeo boljem organizovanju mladih na području Njemačke..
 
Izraze zahvalnosti upućujem koordinatoru za rad s omladinom Ramiz ef. i efendinici  hafizi Adeli Kaziji koji pokazuju aktivnost u džematu Gaggenau i šire, u svim segmentima života. Mreža mladih ne smije stati, a za to smo dužni svi da se potrudimo. Sumejja Dugić, Abdullah Novkinič, Emir Mašić, Benjamin Duraković i drugi su budučnost. Oni su mreža mladih sa svojim vršnjakinjama i vršnjacima, veza s Islamom, dijasporom,kulturom, domovinom.. Pomozimo im. Upamtimo njihova imena.  
 

Uskoro je i tradicionalni ” marš mira”. U Štuttgartu, Pojavit će se Abda, omladina naša, ista imena, aBd. i nova imena. Kolona ako Bog da kreče 08.07. 2018 ispred Konzulata BiH u 14h. ” Budimo sudionici, a ne posmatrači ” gdje god se organizuje. .. Ako ne u Potočarima, budimo u dijaspori, s omladinom taj dan.

Sjetimo se hrabrosti h. Alije kada liježe u Poslanikovu postelju u noći kada se atentat trebao nad Muhammed a.s da izvrši. Sjetimo se rijeći Muhammed a.s:” Ko nema milosti prema mlađima, i poštovanja prema starijima ne pripada nama.”  Budimo zajedno, budimo jedno, kao jedno srce kao jedna duša. Imajmo razumjevanja jedni prema drugima.
 
Pored zijareta džematu Gagenau uslijedila je i zadnja službena ovogodišnja Ramazanska posjeta Enver ef. džematu Reutlingen gdje Edin ef. i predsjednik Fuad Orman su na čelu džemata već dvadeset godina brinuvši se očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta.
 
Kako je početak Ramazana Ammar ef. Cikotića bio u Ravensburgu, očekivali smo da bude i završetak, da zajednički bajramujemo. Al ne bi sudbine, Ammar ef. je određeni broj dana Ramazana proveo i bajramovao u IKC Ulm, kao je i dogovoreno. Ostaće u lijepom sjećanju u Ulmu;Tuttlingenu i Ravensburgu. Neko je davno rekao: ” Kakav babo onakav sin “. Aferim Aljo ef..
 
Glavni imam mr. Enver ef. zahvaljuje svim imamima i predsjednicima koji su se odazvali sa svojim džematlijama pored vjerskih obaveza i u akciji zekjata, sadekatul fitra, i stipendijama. Allah nas sve nagradio, Predsjedniku džemata Jasminu Kurbegpviću, zamjeniku Safetu Muratoviću ostalim odbornicima i džematlijama Ravensburga, Enver ef. se zahvaljuje za razumjevanje tokom njegovog odsustva ” službeno”  iz džemata….
 
Glavni imam Medžlisa Štuttgart
Mr. Enver ef, Pašalić
 
 
 
 
 
 
 
 

Nema komentara.

Upišite komentar