Ramazanske aktivnosti glavnog imama medžlisa Štuttgart

Prvi dani ovog mubarek mjeseca Ramazana su bili u išćekivanju ” softe ” koji će provesti odredjeni broj dana u džematu Ravensburg zajedno s džematskim imamom, a i zamjeniti glavnog imama tokom njegovog obilaska džemata Medžlisa Štuttgart. Nakon džume namaza koju je klanjao Ammar ef. Cikotić, 15.05.2018 god. glavni imam mr. Enver ef. Pašalić je izrazio hošgeldiju musafiru iz BiH, a sutradan službeno posjetio džemate Ulm, Karlsruhe, Mannheim i Philippsburg. U Ulmu je prisustvovao učenju mukabele, a poslije se obratio dersom prisutnim džematlijama mubarećlejšući mubarek mjesec Ramazan i uspješan završetak planiranih građevinskih radova IKC. Nakon ikindijske mukabele u Karlsruheu glavni imam u Ulmu da mubarećlejše Ramazan i čestita prisutnim na renoviranju džematskih prostorija. Nijjet da prisustvuje iftaru koji je bio organizovan za omladinu medžlisa Štuttgart u Mannheimu je takođe realizovan. Čestitajući omladini Ramazan, gl. imam je još jednom mubarećlejsao obojici imama, ranijem mr. Ishak ef. Aleševiću i sadašnem dr. hfz. Midhat ef. Begaoviću, na uspjesima i lijepoj bratskoj saradnji sada, i ubuduće. Jednodnevna službena posjeta je okončana u kasnim satima u malom džematu po brojnosti, a složnom u aktivnostima, Philippsburgu koji su džamiju izgradili od temelja do sljemena. Zahvaljujući Mešihatu i Rijasetu, slanju Ammar ef., sina od čuvenog alima mr. Alje ef. Cikotića, a i uz razumijevanje Odbora i džematlija Ravensburga za odsustvo. imamovo. U nedjelju 20 maja ispunjena je želja imama Salem ef. i džematlija da ugoste Ammara ef. i toj želji je udovoljeno. Zasvijetlile su kandilje kao u našim krajevima, dova proučena, iftarilo se i sijelilo dugo u noć, uz muhabbet i ilahije.

Glavni imam je nanijjetio posjetiti sve džemate medžlisa Štuttgart u Ramazanu ove godine, ako Bog da, i ovaj nijjet je realizovan s Božjom pomoći uz koordinaciju s imamima i predstavnicima džemata. Al svugdje u životu ima izuzetaka pa tako nažalost i na našem medžlisu. Jedini džemat kojeg uz Ramazan nije službeno posjetio glavni imam je džemat Heilbronn gdje tamošnji imam iz njemu poznatih razloga nije bio voljan ugostiti gl. imama, a i ostale sejjar vaize koji su ranije bili na medžlisu Štuttgart. Ovaj dunjaluk i zaduženja na dunjaluku su svakom čovjeku test kako će se ponašati i povjereni izvršavati. Kao pojedinac, u porodici, džematu, užoj i široj zajednici. Savjet je za svakog insana koristan, ako želi njegovati pozitivniju perspektivu, i vibrirati na višoj frekvenciji dihovnoj, moralnoj, intelektualnoj. Samo uporni pobjeđuju al sa saburom.

U svemu što radimo i kako se ponašamo budimo svjesni onoga što se događa u našem umu. Budimo stalno prisutni i svjesni da osjećamo, mislimo i djelujemo na način da pomognemo drugima radi Božjeg zadovoljstva. Razmislimo o negativnoj energiji koja dolazi putem nterneta, tv, vijesti koje su uznemirujućeg sadržaja. Skrenimo pažnju na nešto divno, ohrabrujuće, slobodu života koju uživamo u ovoj zemlji mira i rahatluka, slobodi vjere koja nam nije uskraćena, ljepote ramazanskih noći i ibadeta u njima, dok je u nekim zemljama ta sloboda i ljepota uskraćena. Naročito iftari mreže mladih su garancija ako Bog da očuvanja vjerskog, al nacionalnog i kulturnog identiteta na ovim prostorima, kutku ove divne zemlje Božje. Molimo dragog Boga da ojača iman u našim srcima, ujedini safove vjernika na Allahovom putu, a odbaci iz naših srca negativnosti ..

Muhammed a.s je rekao:

“Allah oprašta mojim sljedbenicima ono što im šejtan prišaptava u srca njihova, i ono na što budu primorani, dok god ne izvrše, il ne izgovore.” Ovozemaljski život je uistinu kratak da bismo trošili pozitivnu energiju kod onih koji ne vide svjetlu stranu s druge strane, a misle da su samo oni osvijetljeni. U životu se pojavi različitih prijatelja, prijateljica. Neki koji pametuju, a neki slušaju … Iskreni prijatelj sluša i voli da bude saslušan,  u svemu vidi svijetlu stranu, a prijatelj kritičar – vidi samo sebe ..

Živimo sa vjerom u Boga, sa Kur.anom, i slijeđenjem Muhammed a.s , koji je najveći uzor vjerniku muslimanu bez obzira kojoj naciji pripadao, kojim jezikom govorio, s kojeg govornog područja, iz Makedonije, Kosova, Sandžaka il BiH dolazio il tamo živio.

Službene posjete su  nastavljene džematima Balingen gdje imam prof. Šahin ef. uz predsjednika Mevludina brinu se o održavanju vjerskog života u novoizgradženoj džamiji. Svim musafirima iz Bosne i Sandžaka vrata su otvorena. Nakon ikindije namaza i mukabele glavni imam je posjetio džemat Pfalzgrafenweiler, i obratio se prisutnim džematlijama nakon teravije, izražavajući dobrodošlicu i musafiru iz Sandžaka, prof. koji je ovaj Ramazan bio u ovom džematu, a uposleni imam Mirza ef. nastavlja s vjerskim aktivnostima nakon Ramazana ako Bog da, dalje u džematu. Uslijedile su posjete u dva džemata u Štuttgartu u podnevskom vaktu gdje je glavni imam posebno izrazio  dobrodošlicu softama koji će biti uz Ramazan angažovani u IZ Štuttgart. Uslijedila je posjeta na ikindiji u džematu Calw, gdje  džematlije zajedno s  imamom mr. Alem ef. Kusurom su nanijjetili kupiti prostorije za obavljanje vjerskih dužnosti. Uz dovu Allahu dž.š da ih pomogne u ostvarivanju nijjeta, obećana je pomoć mešihata, i ako Bog da i ostalih naših džemata.  Amiin

U petak 25. maja glavni imam je posjetio i hutbu održao u džematu Sindelfingen, posebno izrazivši dobrodošlicu softama koji su osvježenje ovog Ramazana.Čestitka je upućena i novoizabranom odboru sa željom da u što kraćem roku ih Allah dž.š počasti imamom koji će biti u stalnom radnom odnosu, ako Bog da. Uslijedila je posjeta džematu Kircheim Teck gdje je na ikindiji namazu izražena dobrodošlica hafizu iz Banovića koji je ispomoć muftiji Paši ef. koji i ovog Ramazana ima dosta službenih posjeta i iftara sa uglednim ljudima iz političkog života, U akšamsko doba, u porodičnom ambijentu glavni imam je iftario kod imama Mirhet ef. obrativši se prije teravije teravije prisutnim džematlijama.Čestitao je imamu i predsjedniku h. Sulji na postignutim rezultatima u očuvanju verskog života i uspješnom privođenju građevinskih radova pred ako bog da skoro otvorenje. Iako su bili kasni sahati, uz dogovor imama Ferid ef. i predsjednika džemata Dževada Kuća glavni imam je zijaretio džemat Ludwigsburg mubarećlejšući svima što je u stalnom radnom odnosu Ferid ef. i što su u novim prostorijama. Izražena je i dobrodošlica muhadžirima iz muslimanskog svijeta i imamu koji je za Ramazan angažovan, a studira u mubarek Medini.

Nema komentara.

Upišite komentar