Džemat „Ikre“ Minhen na tradicionalnom iftaru ugostio blizu 200 žena

Džematu “Ikre” iz Minhena pripala je čast da ove godine bude domaćin tradicionalnog godišnjeg iftara za žene medžlisa Bayern. Po prvi put u našim novim prostorijama, udomaćili smo blizu 200 sestara, i to iz džemata: „Augsburg“, „Fedžr“, „IKZ Hidaje“, „Penzberg“ te „Sabur“.

Uz opušteno druženje i upoznavanje prije iftara, obratile su se i predstavnice svakog džemata, koje nisu krile oduševljenje i radost zbog okupljanja, te domaćinskog ambijenta koji je svo vrijeme vladao. Sestra S. Husić sve je ukrasila posebnom notom, a to je učenjem časnog Kur'ana. Prvo se skupu obratila glavna koordinatorica medžlisa Bayern, M. Omeragić, koja nas je na neobičan, ali veoma poučan način, podsjetila na nagrade koje tokom dana mjeseca ramazana zaradimo. Zatim je riječ imala naša glavna mualima F. F. Pljakić koja je poželjela dobrodošlicu svim sestrama i podstakla nas na češća ovakva druženja i okupljanja te se zahvalila svim sestrama koje su se odazvale našem iftaru. N. K. Husejić je iskoristila priliku da predstavi novi tim našeg džemata, Domovina tim, čija zadaća jeste aktiviranje Bošnjaka u Minhenu i most između dijaspore i BiH, te trenutni fokus i značaj prijava za predstojeće izbore. Sestre iz džemata „Fedžr“ su sve na kraju krunisale prelijepom izvedbom ilahije.

Nakon akšam namaza, uslijedio je zajednički iftar, uz druženje i uživanje u raznim, kako bosanskim tradicionalnim, tako i orijentalnim jelima i poslasticama. Sestre iz svih džemata su bile dio ovog iftara, te smo se još jednom uvjerili kakve plodove daje bratstvo u islamu. Sve do jacija-namaza u našem džematu je odzvanjao smijeh, veselje, a na licima naših gošći nije se krilo zadovoljstvo. Na kraju nas je i sestra S. Pidro počastila sa par stihova iz njezine knjige „Sa izvora duše“.

Još jednom želimo da se zahvalimo svim sestrama koje su bile dio našeg iftara, koje su se odazvale i svojim prisustvom uljepšale iftar. Hvala i organizatoricama, koje su odradile veliki posao, na visokom nivou, te se potrudile da sve prođe u najljepšem redu. Molimo Allaha da vas sve obilato nagradi, Svojom najljepšom nagradom.

Nadamo se da ćemo i sljedeće godine inšAllah biti u prilici da ponovimo ovaj događaj u još većem broju. Molimo Uzvišenog Allaha da nas opet ovako okupi i da nas stavi u Svoj hlad, kad drugog hlada osim Njegovog ne bude, jer smo se doista, u samo Njegovo ime voljele.

Nema komentara.

Upišite komentar