Jedan od najboljih među nama – Sjećanje na h. Nihada Smajića

U Ulmu prošlogodišnji ramazan pamtimo i po tome što smo nakon dužeg vremena imali priliku ponovo pozdraviti hadži Nihada Smajića u prostorijama našega džemata, ohrabreni činjenicom da je ponovo među nama. Iako je teška bolest bila uzela svoj danak, kao i on, nadali smo se dobru i dobrom ishodu.

Mjesec ramazan smo ove godine dočekali bez njega. Izgubio je Božijom voljom bitku protiv opake bolesti, preselivši u 40-oj godini života početkom godine na bolji svijet.

Osjećamo u ovim ramazanskim danima obavezu sjetiti se rahmetli Nihada. Radi pouke vrijedno je napisati i nekoliko riječi o njegovoj životnoj putanji koja je bila puna iskušenja i izazova. On o tome nije govorio, niti je se ikada ikome žalio. Rođen je 1978. godine u Tokoljacima (opština Srebrenica) od majke Timke i oca Šefika koji kao šehid (inšallah) polaže 1992. godine život u opkoljenoj Srebrenici. Petnaestogodišnji Nihad sa mlađim bratom Mersadom uspjeva 1993. godine da napusti bosansko-hercegovački pakao, dok majka Timka ostaje. Sam sa bratom dolazi u izbjeglištvo u Sloveniju, nakon toga početkom 1994. godine u Berlin. Majka Timka će nam tiho i ponosno pričati kako su joj sinovi Nihad i Mersad u novembru 1995. godine poslali prvi zarađeni i ušteđeni novac u Bosnu i Hercegovinu kako bi je doveli kod sebe u Njemačku. 1998. godine se Nihad vraća u Bosnu i Hercegovinu gdje će u međuvremenu odslužiti vojni rok. U Vogošći će upoznati svoju suprugu Adelu Smajić (rođenu Suljagić) iz Ulma, oženiti se njome i doseliti u Njemačku.

Dobro se sjećam kada sam rahmetli Nihada prvi puta zapazio i upoznao. Bilo je to prilikom jedne džematske skupštine na kojoj se razgovaralo o tome da li, kako i na koji način početi sa adaptacijom naših džematskih prostorija. Rahmetli Nihad se nakon duže rasprave javio za riječ i pozvao džematlije da se počne sa iskupljanjem dobrovoljnih priloga za izgradnju i uređivanje savremenog islamskog centra Bošnjaka u Ulmu. “Svoje stanove i kuće smo lijepo uredili i opremili, pozivam sebe i vas da sada uredimo i opremimo svoj džemat. Moj novčani prilog ću odmah sutra uplatiti na račun džemata”, su bile njegove riječi. Uradio je onako kako je rekao.

Ubrzo nakon toga, rahmetli Nihad biva izabran za predsjednika džemata i stavlja se svijetlim primjerom na čelo svih aktivnosti vezano za adaptaciju džematskih prostorija. Znao je poslije napornog radnog dana nastaviti raditi i po osam sati u centru. Iz dana u dan. Iz mjeseca u mjesec.

U projektu adaptacije i uređivanja našega centra hadži Nihad je sasvim sigurno dao najveći doprinos, zapostavljajući svoju porodicu i osobnu komociju. Izgradnjom savremenih prostorija bivaju stvoreni uslovi za pokretanje mnogih značajnih džematskih aktivnosti, a čiji pokretač i predlagač je opet često bio upravo on.

Jedan je od potpisnika i suosnivača “Vijeća religija Ulm” (Rat der Religionen Ulm) koje se institucionalno u odnosu sa gradskim vlastima stara o pravima vjernika. Valja otrgnuti iz zaborava i to da rahmetli Nihad prihvata inicijativu muslimanskih studenata sa Univerziteta Ulm da se u univerzitetskom kompleksu uredi mesdžid i manja služba za odnose za javnošću s ciljem suzbijanja predrasuda o islamu u akademskom krugu. Mesdžid angažmanom rahmetli Nihada biva brzo uređen, a tadašnji i sadašnji studenti muslimani u prostorijama našega centra od tada pa do dana današnjeg djeci naših džematlija nude besplatnu dopunsku nastavu (Nachhilfeunterricht) iz nekoliko predmeta. Dalje vrijedi napomenuti da rahmetli Nihad sa nekoliko drugih džematlija polaže vanredni kurs i ispit “Notfallseelsorge” (dušebrižništvo za muslimane u hitnim slučajevima) i pokazuje veliki angažman na tom polju. Isto kao na polju pomoći izbjeglicama koje 2015. godine pristižu u kolektivne smještaje.

Tužni smo jer odlaskom h. Nihada primjećujemo da je ostala jedna velika nenadoknadiva praznina u našem džematu. Istovremeno smo sretni, jer se on na vječnom svijetu ima čemu nadati. Bio je čovjek od riječi i djela. Veliki hizmećar muslimanima i islamu u našem gradu i šire, uvijek spreman pružiti pomoć drugome.

Dženazu namaz hadži Nihadu Smajiću imamio je hfz. Samir ef. Haskić. Predvođeni muftijom Fetićem, dženazi namazu prisustvovalo je nekoliko imama sa područja medžlisa Stuttgart i više stotina muslimana iz Ulma i drugih džemata širom Njemačke. Bilo je tu i mnogo nemuslimana koji su ga htjeli ispratiti, kao npr. njegov kolega iz Vijeća religija, bivši katolički svećenik u Ulmu Matthias Hammbücher koji je taj dan doputovao iz Stuttgarta.

Hafiz Samir ef. Haskić će taj dan u svom obraćanju naglasiti osobine koje su krasile rahmetli Nihada. Naglasit će veliko trajno dobro koje on ostavlja iza sebe, završavajući riječima da je bio „jedan od najboljih među nama“.

Molimo Milostivog Gospodara da se smiluje duši rahmetlije hadži Nihada Smajića i uvede ga u džennetske perivoje. Njegova supruga, djeca Amina, Merjema i Selman, kao i majka Timka neka utjehu za svoju bol nađu i u činjenici da je rahmetli Nihad za svoga kratkoga života ostavio velike hajrate i doprinose. Uz dubok osjećaj ponosa što su imali takvog supruga, roditelja i sina.

Edin Atlagić

Nema komentara.

Upišite komentar