Održani seminari za aktiviste džematskih odbora

Na poziv Predsjednika Mešihata muftije Pašo ef Fetić, a po potrebama i inicijativi džematskih rukovodstava, održani su Edukativni seminari za predsjednike, sekretare i blagajnike džematskih Odbora. Prvi seminar održan je u Ahlenu u subotu 12.05. 2018 godine za medžlise Düsseldorf i Hannover na kojem su izlagači ispred Rijaseta IZ u BiH bili direktor Uprave za administrativno pravne poslove Ismail Smailović i direktor Uprave za ekonomsko finansijske poslove Zejnil Rehibić, a ispred Mešihata Hamid ef. Pintol podpredsjednik Mešihata IZBNJ i dr. Muharem Šabić član finansijske komisije Sabora IZBNJ. Učesnike seminara  poselamili su glavni imami Aldin ef. Kusur i Nedžad ef. Nuhić.

Za medžlise Islamske Zajednice Frankfurt, Stuttgart i München seminar je održan u nedjelju, 13. maja, 2018. godine, u seminarskoj Sali Džemata Stuttgart. Seminar je održan pod naslovom: Uloga odbora u radu džemata – uređenje administrativnih i financijskih poslova. Izlagač za područje administrativnih i pravnih pitanja bio je Ismail Smajlović  direktor Uprave za pravne i administrativne poslove, a izlagač iz područja financija bio je Zejnil Rehibić  direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ u BiH.

Seminar je ispred Medžlisa IZ Stuttgart otvorio i moderirao Predsjednik Ishak ef Alešević zahvalivši se gostima kao i odazvanima. U svojoj uvodnoj riječi zahvalio se na odazivu prisutnima istakavši da je najvažniji rad IZ-ce rad u džematu, da su džematski rukovodioci i džematski aktivisti osobe koje se bez materijalne protunadoknade istinski bore i zalažu za prosperitet džemata pokazujući da džemat nije  niti smije biti zajednica koja pripada bilo vjerskom vođstvu, bilo kojem od pojedinaca, nego ona pripada svima nama i obavezuje nas. Pozdravio je održavanje ovakvih seminara i ubuduće.

Ispred džemata domaćina na Seminaru se pozdravnom riječju obratio i predsj. Džemata gosp. Muhamed Baščelić pomenuvši da je IZ u stalnim promjenama, ali da ima jedan zacrtan kurs kretanja. On je podvukao integraciju prema njemačkom društvu ali uz oprez od asimilacije, i integraciju IZ prema matici – Rijasetu uz zadržavanje specifičnosti koje nosi svaka pa i naša IZ u dijaspori. Akcentirao je potrebu permanentnog edukovanja džematskih rukovodstava i uvođenje mladih u rad Zajednice. Potom se na kratko obratio i Glavni imam MIZ Stuttgart Enver ef Pašalić uručivši selame pohvalio je rad džemata i džematskih rukovodstava i ispred Islamske zajednice prisutnima uručio ramazanska čestitanja. U svom referatu gosp. Ismail Smajlović oraćajući se džematskim rukovodiocima rekao je da su oni i najbolji i najvažniji dio u džematu koji ostvaruje prostorne, administrativne i financijske uvjete za cilj postojanja džemata – kvalitetan rad na vjerskom, duhovnom i odgojnom području na kojem djeluju imami i vjeroučitelji. Istakao je neprekidnost zalaganja „Festebikul-hajrat“ Kur'anski imperativ o natjecanju u što većem činjenju dobra u ime Allaha, u ime čovjeka. U zaključnim mislima podstaknuo je slijedeće: – nužnost rada prema važećim propisima; – podići značajno nivo kvalitete rada, ali i kulture i ponašanja od vlastitih porodičnih odnosa do džemata; – adminstrativnu korespodenciju i ponašanje uskladiti sa standardima sredine i vemena; – podići nivo vođenja administracije registriranjem akata, njihovog čuvanja i arhiviranja; – uskladiti standarde od osnovnih džematskih jedinica do Rijaseta; – uvođenje plana i analize istaknuvši da je analiza važnija od planiranja; te na kraju – nužnost digitaliziranja. Gosp. Rehibić Zejnel u svom nešto kraćem referatu založio se za: – uvođenjem jedinstvenih financijskih softvera; – osnivanje i primjena interne revizije u cilju da se osjetljivo područje ekonomije i financija što kvalitetnije obavlja; te – uspostaviti mogućnost vođenja knjigovodstva sa nivoa Muftijstva.

Predsjednik Mešihata Muftija ef Fetić nakon riječi zahvale izlagačima sa radošću i ponosom obratio se prisutnim predsjednicima, sekretarima i blagajnicima džematskih odbora naglasivši da je iza nas dug period kreiranja, usklađivanja i prihvatanja pravnih akata IZBNJ izrađenih za lokalni džematski nivo, pa  do Mešihata, usklađenih i prema Ustavu i zaonima SR Njemačke, kao i Rijaseta. Sada je pred nama prihvatanje, posebno džematskog unificiranog statuta. Na ovom planu imamo značajno usporen hod i u ovom pogledu na džematskim rukovodstvima velika je zadaća i odgovornost da se usvoji i implementira unificirani džematski statut. Ovaj posao koji se mora u kratkom roku obaviti sada je odgovornost svakog džemata. Da bi mogli preći na širi nivo medžlisa potrebno je prethodno urediti džemate i povezati ih na srednjem pokrajinskom nivou što je normalan, prirodan put za naše dobro funkcionisanje i priznanje islama u svojstvu religijske zajednice.  Muftija ef. nije krio zadovoljstvo da prisutni žele iznijeti svoje prijedloge, stajališta, mišljenja i prodiskutovati ih na ovom Seminaru, pa je pozvao prisutne da se uključe.   Mele Bahović iznio je svoja iskustva po brojnosti manjeg, ali vrlo uspješnog džemata pozvavši prisutne na poštivanje institucija i djelovanja kroz institucije. Salihović Mumin osvrnuo se na vakufe, njihovo registriranje, te brojna pitanja vezana uiz ovu tematiku. Sekretar Samir iz Sindelfingena tražio je i da se viši organi i ustanove predstave transparentnije sa svojim radom, a Edah Grabus iz Karlsruhea zalagao se za veću transparentnost u radu, dok je Nuhović Rasim iz Münchena težište usmjerio ka džematu kojem treba pomoći i seminara ovakve vrste jer ove poslove vode neprofesionalna lica. Sekretar Admir Bašić iz Ulma pohvalio je ideju o seminaru i traži da se oni održe barem dva puta godišnje, a M. Ahmagić iz Sindelfingena da džemati imaju značajne primjedbe na Statut. Bilo je još javljanja koja se, sva zajedno svode na to da su nam seminari ovakve vrste neobično velika pomoć i podrška u radu. Nakon obraćanja diskutanata odgovore na pitanja ponudili su gosti iz Sarajeva i naš Muftija ef.

U svojoj završnoj riječi pored čestitki za Ramazan Muftija ef zahvalio se vrijednim gostima, domaćinu Džematu Stuttgart, prisutnim rukovodiocima džemata rekavši im: Vjera je mjera! kako bi usklađenim radom i umjerenim hodom krenuli ka boljoj budućnosti nas samih.

I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar