Ramazanska poruka muftije IZBNJ

Po takvimu Rijaseta IZ u BiH, u utorak  sa akšamom nastupa mjesec ramazan a  prvi dan posta je u srijedu 16.05. 2018 godine.

Cijenjeni vjernici i vjernice, 

 Uzvišeni  Allah nas je pozvao da postimo u ramazanu kako bismo bili bogobojazni i kako bismo našu vjeru upotpunili. U ramazanu ćemo učiti Kur'an i diviti se mudrosti njegovih poruka. Obnovit ćemo i naše sjećanje na početke objave Kur'ana, prvi poziv koji nam je upućen; ikre – uči. Prisjetit ćemo se snage i zajedništva prve  zajednice  muslimana i biti inspirirani da i mi tom zajedništvu težimo, srcem i dušom. U ramazanu ćemo osjetiti i djelić slasti povratka domu, koji su osjetili prvi muhadžiri povratkom u Meku. Braćo i sestre, neka nam svima ramazan prođe u predanim ibadetima i iskrenoj i dubokoj pobožnosti.

Oni koji budu postili mjesec ramazan i upotpunili druge ibadete mogu očekivati Allahovu, dž.š. milost koju danas nasušno trebamo, nadati se  oprostu  svojih grijeha i Allahovoj, dž.š., uputi. Zato ramazanskom tevbom (pokajanjem) obnavljajmo svoj iman a postom, namazom, sadakom, zekatom, lijepom riječju i dobročinstvom učvrstimo svoju poniznost pred  Stvoriteljem.

Zajedno trebamo upućivati dove Milostivom Allahu da muslimane ojača na pravom putu, usreći ih predanošću vjeri i marljivim radom u izvršavaju svojih dužnosti.

 Mnogo je stvari koje trebamo urediti i njegovati u svom privatnom i javnom životu, u kući i na poslu. Ovom prilikom izdvajam vrlinu iskrenosti, u smislu iskrenosti prema Stvoritelju, prema sebi i drugima. Musliman mora imati iskren odnos prema Stvoritelju, a to znači iskren odnos u obavljanju propisa islama i dužnosti. Trebamo biti iskreni prema sebi tako što ćemo biti ustrajni u vršenju ibadeta i činjenju dobrih djela, dok je iskren odnos prema drugima potrebno manifestirati na način da zajedno sudjelujemo u izgradnji boljeg okruženja,  poštivanja ljudskog dostojanstva,  brige za mladima, posebno njihov odgoj i obrazovanje.

Naročito ističem potrebu očuvanja  duhovne tradicije muslimana kroz očuvanje širine naše vjerske doktrine srednjeg puta. Ne smijemo zaboraviti da su umjerenost i srednji put naša dužnost, temeljni šerijatski zahtjev i visoki civilizacijski fenomen. Stanje umjerenosti i srednjeg puta vodi ka izvršavanju obveza, poštivanju Allahovih propisa i ljudskih prava.

Islamska zajednica  nastoji primjerom pokazati i potaknuti solidarnost među muslimanima, potaknuti aktivizam svojih džematlija i u tom pogledu tokom ramazana realizira  različitie projekate pomoći siromašnim, ugroženim, podrške obrazovanju i drugim projektima značajnim za zajednicu i društvo u cjelini.  Pozivam vjernike i vjernice, pripadnike islamske zajednice,  da podrže zajedničke projekte i akcije koji će se voditi tokom mjeseca ramazana.

Svim muslimanima i muslimankama čestitam mubarek ramazan sa željom da se u njemu posvetimo pobožnosti, brinemo o svojoj porodici, doprinosimo boljem razumijevanju među članovima  zajednice i drštva, da kao i do sada pokazujemo solidarnost prema drugima, te da izvršavamo preuzete emanete. 

Nema komentara.

Upišite komentar