Džemat Gaggenau u čast Ramazanu

Sunčana, gotovo ljetna nedjelja, 06. maja ove godine u Gaggenau bila je posebno svečana jer je bila u znaku dolaska Ramazani-šerifa. Vrijedni par Ramiz efendija i hafiza hanuma Adela zajedno sa svojim polaznicima mekteba i vrijednim džematlijama i džematlinkama priredili su pomno pripreman i dobro osmišljen program u čast i u susret Ramazanu ove 1439. hidžretske godine.

U okviru po trajanju kraćeg, a po sadržaju bogatog programa, u svojstvu posebnih gostiju pojavili su se Predsjednik MIZ Stuttgart Ishak ef Alešević sa suprugom Suada h. i Mr. Lejla Rahmanović, autorica projekta o porodičnom porijeklu „Stammbuch der Familie“ koji je i lično predstavila. Već od jutarnjih sati džemat se počeo okupljati i vrijedno učestvovati svojim doprinosom u ovoj Ramazanu posvećenoj svečanosti. Oni najrevnosniji bili su već dva dana vrlo aktivni. Pred sam početak, pred podnevski ezanski, vrilo je kao u košnici. Čitavi buketi šarenila boja i tekstila na elegantno odjevenim polaznicama mekteba koji se ovdje odvija ne samo u Gaggenau nego i sedamdeset kilometara udaljenom punktu u Offenburgu i stodvadeset kilometara južnije u Freiburgu popunili su pročelje prostorija mesdžida. Mektebsku nastavu pohađa više od osamdeset polaznika i polaznica, a onim najuspješnijima i onima koji su završili kurs sufare, na danu u čast Ramazana dodijeljena su priznanja koja im je iz ruku njihovih muallima u ime Medžlisa Islamske zajednice uručio Ishak ef Alešević uz riječi zaslužne pohvale i polaznicima, i roditeljima, ali jednako tako i vrijednim muallimima. Mlada autorica Lejla Rahmanović govorila je o projektu koji je nastao nakon njenog iznenađenja kada joj je prilikom stupanja u brak ponuđena knjiga porijekla kršćanskog sadržaja. Energična mlada gosp. Lejla odlučila se da uradi našu, za muslimansku porodicu knjigu porijekla u kojoj se bilježe na jednom mjestu podaci o svome porijeklu, o udaji i ženidbi, o osnutku braka i porodice, o svojoj djeci, i to popraćeno foto-uspomenama. Nakon kratke prezentacije autorica je pozvala prisutne da se kod nje o pojedinostima detaljnije informišu.

Ishak efendiji pripala je zadaća da Ramazan približi prisutnima, da ih motiviše da u zagrljaj Ramazana uđu toplo i prepuste mu se da ih prožme i oplemeni. Ramazan uvjek mnogo više nosi i daje nego što mu mi možemo uzvratiti. Naprotiv, mi sve njegove darove u njegovom jednomjesečnom boravku među nama i ne dokučimo a već smo u bajramskom slavlju i poslije-ramazanskom vremenu. Ramazan i Mi to je međusobno preplitanje, jedna sinergija međusobnog uzimanja i davanja. Ramazan je tek onda uspješan kada je sve nas prožeo jer on je Allahov gost meni, mojoj supruzi, našoj djeci, našim roditeljima, braći i sestrama, rodu bližnjem i daljnjem, komšiluku, prijateljima, našem džematu. On je i oplemenjivanje svakog pojedinačno, ali i zajednice. Ne postoji Ramazan kao Ramazan samo meni. Ramazan je uvijek i Meni i Nama! Zato su ibadeti uglavnom kolektivan čin počev od namaza koji je u Ramazanu i nagrađeniji ali i povećan, od učenja Kur’ana koji ne smije biti samo pravilan izgovor njegovih prelijepih ajeta u arapskom originalu nego i traganje za Njegovim uzvišenim i plemenitim porukama kroz čitanje Njegovog prijevoda i pojedinačno i u zajednici kao mukabela. Davanja iz svojih imetaka u službi su pobjede nad sirovim materijalizmom. To je topljenje zlatnog teleta koje se pretvara iz idola u pomoć potrebnima kroz sadake, sadekatul-fitr, zekat …

Na kraju, dovom za uspjeh svima nama, za budućnost novih naraštaja, za sretan i uspješan Ramazan Ishak efendija završio je ovu lijepu džematsku svečanost čiji je drugi dio činilo obilno čašćenje uz bogatu sofru i topla ćaskanja. Na kraju poželismo: Srdačna ramazanska čestitanja Džematu, džematskoj upravi i aktivistima i mladom imamskom paru riječima: Ramadanul-mukerrem kabul!

Ishak A.

Nema komentara.

Upišite komentar