Sastanak kod premijera (Ministerpräsident) pokrajine Baden -Württemberg gospodina Kretschmann

U cetvrtak 26. aprila 2018 od 12:45 u Villa Reitzenstein u Stuttgartu (Staatsministerium) odrzan je radni sastanak premijera pokrajine Baden-Württemberg gospodina Winfried Kretschmann, njegovih saradnika i predstavnika cetiri Islamske vjerske zajednice regije Baden Württemberg i to: IGBD (Islamische Gemeinschaft der Bosniaken in Deutschland) koju je predstavljao prof. dr. Ibrahim ef. Dzafic, predstavnik DITIB (Landesverband Baden und Württemberg, predstavnik IGBW (Islamische Glaubensgemeinschaft Baden-Württemberg i predstavnik LVIKZ (Landesverband der Islamischen Kulturzentren Baden-Württemberg).

Sastanku su prisustvovali i gospodin Staatsminister Murawski, i gospodja Frau Ministerin Dr. Eisenmann.

Na pocetku sastanka premijer gospodin Kretschmann se zahvalio na obostranoj dobroj saradnji izmedju Ministarstva za kulturu na cijem celu je Frau Ministerin Dr. Eisenmann i navedenih Islamskih vjerskih zajednica u vezi projekta nastave o Islamu (Das Modellprojekt zum Islamischen Religionsunterricht) u mnogim skolama Baden Württemberg. Zatim je istakao zelju za dalju saradnju na planu razvijanja tog projekta koji je naisao na dobar prijem kod roditelja i veliki odziv muslimanske djece na casove nastave o Islamu u skolama.

Druga tema o kojoj smo raspravljali bila je priznavanje Islama (Islamanerkennung), ili priznavanje dzemata kao Vjerskih zajednica (Anerkennung als Religionsgemeinschaften). Premijer gospodin Kretschmann je rekao da je to u ovim sada okolnostima veoma tesko.

Kao predstavnik Islamske zajednice Bosnjaka u Njemackoj (IGBD), istakao sam spremnost nase Zajednice (IGBD) na jos boljoj afirmaciji nastave o Islamu u skolama Baden-Württemberg, ukazavsi da mi muslimani Bosnjaci, imamo i visestoljetno iskustvo dobre saradnje sa svim vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, i da nase predstavljanje Islama moze posluziti i pomoci Evropi u rjesavanju i prevazilazenju mnogih pitanja na koje traze odgovore. U vezi priznavanja Islama (Islamanerkennung), istakao sam da mi znamo da je to proces koji traje, te da mi necemo odustati od nasih zahtjeva, na koje cemo i dalje insistirati.

Frau Ministerin Dr. Eisenmann se takodjer zahvalila na dobroj saradnji i zelji da se i dalje ta saradnja razvija, posebno u pogledu nastave o Islamu u skolama Baden-Württemberg.

Gospodin Staatsminister Murawski je istakao da je veoma dobro sto imamo konstruktivnu saradnju i dijalog, te posebno ukazao na opasnost od radikalizma i nasilnog ekstremizma.

Predstavnici sve tri navedene turske Islamske vjerske zajednice su se zahvalili premijeru i ministrima na pozivu, istakavsi znacaj ovakvih sastanaka, i iznijeli svoje prijedloge o nastavi o Islamu u skolama Baden-Württemberg i za narednu skolsku godinu, uz zahtjev o priznavanju Islama (Islamanerkennung).

Gospodin premijer je pokazao svoje gostoprimstvo priredivsi zajednicki rucak za sve prisutne na ovom znacajnom sastanku, na cemu smo mu zahvalni.

Prof. Dr. Ibrahim ef. Dzafic

Nema komentara.

Upišite komentar