Umra (Osterferien) 2018.

Ured za hadž i umru Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, na čelu sa glavnim rukovodiocem Ureda, Izet ef.Bibićem, u zadnjih nekoliko godina daje velike rezultate na polju uspješne organizacije hadža i umre. I ove godine u toku raspusta (Osterferien), od 25.03.2018 g.do 05.04.2018. godine, organizovano je još jedno uspješno putovanje na umru.

Učešće na ovogodišnjoj umri uzelo je 107 putnika iz naših džemata sa područja cijele SR Njemačke a takođe je bilo putnika i iz Francuske. Ono što motivira i motivirat će vjernice i vjernike do Sudnjega dana na ovo mubarek putovanje, su riječi Gospodara u Kur’anu: “Hadž i umru radi Allaha izvršavajte!“, i Njegovog Poslanika a.s. koji je rekao: Umra do umre je iskup za ono što se učini između njih, a za primljen (mebrur) hadždž nema druge nagrade osim Dženneta.” (Buharija i Muslim)

Poslanik Muhammed, a.s. je takođe rekao: “Namaz u mojoj džamiji (u Medini) bolji je od hiljadu namaza obavljenih u drugim džamijama, a namaz u El-Mesdžidul-haramu (kod Kabe) bolji je od stotinu hiljada namaza obavljenih na drugom mjestu.” (Ahmed)

Gospodar je pripremio veliku nagradu za sve one koji hodočaste ova plemenita mjesta a navedeni ajeti i hadisi su jasan i dovoljan razlog da svaki vjernik odluči posjetiti najčasnija mjesta na dunjaluku.

Ured za Hadž i umru pri Mešihatu IZBNJ ima na svom čelu iskusnog rukovodioca prof. Izet ef. Bibića koji se i ovaj put potrudio, da svim mu’temirima obezbjedi odlične uslove tokom obavljanja Umre.

Putovanje je započeto 25. marta, direktnim letom iz Njemačke na aerodrom u Medini, gradu Allahovog Poslanika, a.s.  Za vrijeme boravka u Medini mu’temiri su koristili komforan hotelski smještaj sa dva dnevna obroka, te imali mogućnost da sve dnevne namaze obavljaju u Poslanikovoj a.s. džamiji. Također, svakodnevno su organizovane posjete znametinim mjestima iz rane historije islama. Pored rukovodioca Ureda za hadž i umru prof. Izet ef. Bibića, u svojstvu vodiča su bili i dr.Ibrahim ef. Džafić, Sulejman ef. Čolakovic, Zahir ef.Duraković i Ramiz ef. Kazija, a vodič za hanume bila je vrijedna mualima Zilka Džafić, koja je s velikom ljubavlju i strpljenjem bila na raspolaganju ženama i pokazivala kako da ispravno obave obrede umre.

Peti dan nakon boravka u Medini mu´temiri su se uputili ka Mekki kako bi u Kabi klanjali džuma namaz. Popraćen dubokim emocijama došao je i taj dugoočekivani susret sa Kabom…nezaboravni momenti puni suza radosnica, uzbuđenja, dova…a zatim i prvi tavaf oko Kabe i saj između Saffe i Merve.

U Mekki su mu´temiri, takođe, imali odličan smještaj, u neposrednoj blizini Harema. Za nekoliko dana boravka, obišli su sva znamenitija mjesta, od kuće Poslanika a.s., mezaristana, gdje su ukopani ashabi, kao i prva supruga Poslanika a.s. velika Hatidza r.a., zatim džamiju Džin, pećinu Hira, Arefat, Minu, Muzdelifu, Hudejbiju… Na gotovo svim ovim mjestima bio je prisutan glavni organizator prof.Izet ef. Bibić koji je veoma nadahnuto, opširno i emotivno govorio o povijesnim činjenicama i historijatu ovih mubarek mjesta.

Emanet vodiča mu´temira preuzeo je takođe i dugogodisnji vodič dr. Ibrahim ef Džafić, kao i Sulejman ef. Čolaković, Zahir ef. Duraković i moja malenkost, Ramiz ef. Kazija, koji smo nastojali pojasniti mu´temirima sve što ih je zanimalo u vezi časnih mjesta, kao i samog obavljanja umre. Šlag na tortu je svaki put dodavao Zahir ef. učeći svojim milozvučnim glasom Kur´an i ilahije. Mualima Zilka hanuma je ulozila veliki trud i bila na usluzi i hizmetu ženskom dijelu naših mu’temira. Moramo spomenuti da primjećena veća potreba za vodičima za žene tokom hadža i umre, ali vjerujemo da će to Ured uzeti u razmatranje te da će se uskoro angažovati, pored redovnih vodiča, i dodatni vodiči za žene.

Umra je jedno od putovanja, gdje čovjek pored ibadeta, upoznaje bolje sam sebe ali koristi priliku za nova poznanstva sa drugima, u ime Allaha, i svjedoči milionskom skupu muslimana cijeloga svijeta. To je ujedno i prvi korak ka upoznavanju sa samim načinom obavljanja hadža te podstrek ka donošenju odluke da se obavi peta islamska dužnost.

U ime ovogodišnjih mu’temira zahvaljujemo se Uredu za za hadž i umru Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i glavnom rukovodiocu Izet ef.Bibiću na odličnoj organizaciji.

Allaha molimo da nam ukabuli naše ibadete i počasti sve one koji imaju iskrenu namjeru i srca im žude, putovanjem u najčasnija mjesta na svijetu! Amin!

Ramiz ef.Kazija

Nema komentara.

Upišite komentar