Dova i druženje u džematu Gaggenau

U subotu, 17.03.2018., nakon akšam namaza, u džematu Gaggenau je upriličena dova, predavanje i druženje povodom odlaska na umru četiri osobe iz ovog džemata, a to su: Ramiz ef. Kazija (vodič), Elvir Švraka, Amela i Saudin Prijić.

Nakon krakog obraćanja Ramiz ef. Kazije, hor džemata je proučio nekoliko ilahija i odlomaka iz Časnog Kur’ana, a nakon toga se nadahnutim i njemu specifičnim vazom, obratio gost večeri, glavni imam regije Stuttgart, mr. Enver ef. Pašalić. Glavni imam je govorio o vrijednosti i značaju posjete časnih mjesta, Mekke i Medine. Napomenuo je da je obavljanje umre sunnet i veliki sevap, navodeći hadis Allahovog Poslanika, a.s.: “Umra do umre je iskup za ono što se učini između njih, a za primljen (mebrur) hadždž nema druge nagrade osim Dženneta”. Svi prisutni su sa zadovoljstvom slušali njegovo izlaganje. Program se završio učenjem telbije i dove a nakon toga se druženje nastavilo u džamijskoj kafeteriji do kasnih sati.

Podstaknuti ovim druženjem, nekoliko džematlija su takođe izrazili želju da se sljedeći put prijave za odlazak na umru i dogovoreno je da se taj kontinuitet nastavi u budućnosti u ovom džematu.

Svim musafirima na mubarek mjesta želimo hairli put, uz dovu Allahu Uzvišenom da im ukabuli njihov ibadet i da se hairli vrate svojim kućama.

A.K.

Nema komentara.

Upišite komentar