Medžlis Frankfurt – Dijalog i institucionalna saradnja

MIZ-Frankfurt sprovodi konsekventno svoju precizno definisanu strategiju na svim poljima. Jedno od tih strateških polja i zacrtani cilj jeste i implementacija projekta „Dijalog i institucionalna saradnja“.

U petak, 16.03.2018 učinjen je značajan korak na putu realizacije tog projekta na nivou medžlisa Frankfurt. Krajem protekle sedmice je u prostorijama BKC-a u Frankfurtu održan prvi sastanak aktivista koji u svojim džematima koordiniraju ovaj projekat. Prvi susret je iskorišćen za međusobno upoznavanje aktivista te predstavljanje strategije razvoja Islamske zajednice u ovom pravcu o kojoj se u drugom dijelu sastanka vodila živa diskusija. Obzirom na veoma turbulentno vrijeme u kojem živimo i izazove sa kojima se muslimani svakodnevno susreću, istaknuto je da nikada nije bilo toliko važno učestvovati u dijalogu i uspostavljati saradnju sa državnim institucijama i svim društvenim subjektima koji učestvuju u javnom životu kao što je to slučaj danas. Konstruktivna diskusija koja je uslijedila nakon prezentacije je pokazala da naša zajednica raspolaže velikim potencijalom na ovom polju. Na nadležnim organima IZ-e je zadatak da ovom timu obezbijedi sve potebne uslove za optimalno funkcionisanje.

Na sastanku je donijeto i nekoliko zaključaka:

 • Cilj dijaloga i institucionalne saradnje je međusobno upoznavanje sa drugima, otklanjanje predrasuda i puni doprinos razvoju i čuvanju slobodnog i demokratskog društva. Vođenje dijaloga i uspostava institucionalne saradnje je naše trajno opredjeljenje.
 • Naši aktivisti i džemati uopšte trebaju ispoljavati maksimalnu otvorenost prema svim učesnicima u dijalogu i institucionalnoj saradnji.
 • Ideje ovog projekta treba u što većoj mjeri prenositi na mlađe generacije u džematima.
 • Pošto je to jedan od uslova za uspješan projekat, nužno je povećati nivo komunikacije unutar naše zajednice.
 • Obzirom da još uvijek nije zadovoljavajući odziv, nužno je i dalje raditi na animiranju džemata za ovaj projekat.
 • Oni džemati koji imaju iskustva trebaju pružiti maksimalnu podršku onim džematima koji su na samom početku rada na ovom projektu.
 • Evidentno je da u našoj zajednici imamo neke slabosti koje stoje na putu uspješne realizacije ovog projekta. Nužno je identificirati uzroke ovih slabosti i preduzeti mjere za njihovo otklanjanje.
 • Status “Religionsgemeinschaft” je cilj kojem težimo i naš tim će sa svoje strane dati puni doprinos da zajednica stekne uslove za dobijanje tog statusa.
 • Država nudi finansiranje projekata na polju dijaloga i institucionalne saradnje. Džemati trebaju koristiti te mogućnosti i aplicirati za iste.
 • Postoji potreba za stručnim osposobljavanjem učesnika u dijalogu i institucionalnoj saradnji. Članovi tima očekuju punu podršku od medžlisa kao i od krovne organizacije u vidu organizovanja kurseva i seminara na ovom polju.
 • Svoje aktivnosti tim za dijalog i institucionalnu saradnju će u skladu sa mogućnostima uvijek plasirati u medije kako bi šira javnost bila upoznata sa našim radom.
 • Obzirom da dijalog i institucionalna saradnja podrazumijevaju i konfrotaciju sa nizom osjetljivih pitanja koja se tiču organizacije vjerskog života u Njemačkoj, ispoljavanja vjere u javnom životu te odnosa prema državi, društvenom uređenju i nemuslimanima, nužna je izrada jednog stručnog priručnika koji će našim aktivistima dati smjernice za vođenje dijaloga. Naš tim poziva Mešihat kao izvršni organ Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj da preuzme obavezu izrade jednog takvog priručnika.

Sastanak je protekao u veoma prijatnom ambijentu kojeg nudi BKC Frankfurt. Prije početka sastanka prisutnima su se kao domaćini obratili Munir ef. Hodžić, imam džemata te Said Cerić, predsjednik medžlisa Frankfurt. Oni su timu “Dijalog i institucionalna saradnja” medžlisa Frankfurt poželjeli puno uspjeha u radu.

Midhat Hajrović

Nema komentara.

Upišite komentar