Bošnjaci u Njemačkoj: „Islam je dio Njemačke“

Bošnjaci u Njemačkoj se smatraju predstavnicima islama kojem teži Evropa. Dugogodišnje prisustvo u njemačkom društvu je razlog što se smatraju dijelom Njemačke. Izjavu ministra Seehofera komentarišu dosta umjereno.

Bošnjaci u SR Njemačkoj imaju pozitivno iskustvo multi-religiskog i multi-kulturnog suživota. Taj suživot , kako se često čuje i od predstavnika njemačkih vlasti na svim nivoima, može služiti kao pozitivan primjer integrisane skupine useljenika.

Pašo ef. Fetić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj je u izjavi za DW rekao da muslimani iz BiH koji žive u Njemačkoj do sada „nisu imali značajnija negativna iskustva sa ostvarivanjem prava na izvršavanje vjerskih obaveza, te dobijanjem dozvola za gradnju vjerskih objekata.”

Muftija Pašo ef. FetićKada je riječ o izjavi njemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera, Fetić kaže da „Oni koji su od strane države zaduženi za bezbijednost građana trebaju da šalju poruke o jednakosti i slobodi svih koji žive i rade u njoj, da istraže i kazne one koji napadaju i skrnave džamije, a ne da diskriminišu druge i drugačije, porukom da je ovo isključivo zemlja kršćanstva. Takve poruke mogu biti poticaj za netrpeljivot i mržnju prema muslimanima.”

Sličnog je mišljenja i Nedžad ef. Osmić, imam u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru „Gazi Husrev-beg” u Kölnu. Njega kao i većinu muslimana u Njemačkoj brine što se „Islam, kao religija mira, već duže vrijeme u medijima satanizira i boji u ‘crno'”.

„Najnovija izjava ministra unutrašnjih poslova Njemačke Seehofera je još jedna u nizu nesretnih izjava koja dodatno zabrinjava vjernike koji su u Saveznoj Republici Njemačkoj našli svoj dom i čine konstruktivan dio ovog društva. Nije isto kada slične izjave daju nacionalisti i visokopozicionirani funkcioneri. Bojimo se izjava koje  podstiču mržnju i daju elan nacionalistima u vremenu kada se već pale džamije i upućuju prijetnje smrću vjerskim vođama muslimana u Njemačkoj», izjavio je Osmić za DW i istakao zahvalnost njemačkoj kancelarki Angeli Merkel što, kako je rekao „u ovim turbulentnim vremenima hrabro i odvazno brani svoj stav “da smo i mi, muslimani, kao i naša draga vjera, dio Njemačke”. 

Opasne izjave vodećih političara

„Izjava ministra Seehofera ne samo da je provokativna i uvredljiva za muslimane, već i jako opasna po sigurnost Njemačke”, smatra u razgovoru za DW Amir Aletić, član nekoliko odbora za međureligijsku saradnju, aktivista bošnjačke zajednice i jedan od koordinatora „Marša mira” koji se već nekoliko godina održava u Dortmundu kao znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

„U vremenu kada imamo preko 1.000 incidenata usmjerenih protiv muslimana i terorističke napade na naše objekte, ministar sigurnosti dosipa ulje na vatru u procesu dijaloga, umjesto da preventivno djeluje što mu je i zadatak. Ovakve izjave su tlo na kojem ekstremisti gaje svoje ideologije i koji zloupotrebljavaju vjeru, i šire mržnju poput desničarske partije AfD“, smatra Aletić.

I Aletiću je drago što se kancelarka Merkel ogradila i osudila Seehoferovu izjavu, kao i katolička crkva i razni mediji. „Drago mi je što su ljudi usmjereni ka Berlinu gdje se živi tolerancija, a ne ka nekoj bavarskoj provinciji.”

“Bosanski islam”- mogući model za Evropu

Nedžad ef. Osmić na času vjeronauke u KölnuNakon terorističkih napada na New York i Washington 2001. godine mnogi u zapadnim zemljama islam povezuju s ekstremizmom i nasiljem. Muslimani u Njemačkoj i Evropi bi od bosanskohercegovačkih muslimana mogli naučiti mnogo, izjavio je prof. dr. Bülent Ucar, šef katedre za islamsku religijsku pedagogiju na Sveučilištu Osnabrück u jednom od intervjua za Deutsche Welle i pojasnio: „Autentična islamska teologija, koja se primjenjuje u BiH, najbolji je primjer onog što trebamo u Njemačkoj. Mislim da su u BiH autentični muslimani i islamska teologija koji poštuju tradiciju i demokraciju. Na taj način se mora razvijati i islamska teologija u Njemačkoj.“

„Tradicionalni `bosanski islam` sa svojom orjentacijom na multireligijski suživot u Evropi, međureligijski dijalog i jasno odvajanje države i religije izgleda kao veoma dobra osnova za tako nešto», izjavio je bivši ministar unutrašnjih poslova Njemačke Thomas de Maziere na sastanku sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice BiH Huseinom ef. Kavazovićem održanom polovinom prošle godine u Berlinu. U Evropi se već neko vrijeme vodi debata o tome da li bi BiH trebala biti uzor modernog islama, a Deutsche Welle je nakon terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu pisao o “bosanskom islamu”, kao mogućem modelu za Evropu.

Suživot, međusobna saradnja i tolerancija, samo su neki od pojmova kojim se decenijama rukovode Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj. Bošnjaci u Njemačkoj se sjećaju riječi bivšeg njemačkog predsjednika Cristiana Wulffa, izrečenih prilikom posjete Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Berlinu u ljeto 2011. godine.”Što više znamo jedni o drugima, utoliko ćemo umanjiti međusobne predrasude. Integraciju, učenje njemačkog jezika i višejezičnost bi trebalo posmatrati kao šansu za našu zemlju. U Njemačkoj, na Balkanu i cijelom svijetu je potreban miran odnos među religijama”, rekao je Wulff.

Za veću saradnju i bolji suživot zalaže se i Pašo ef. Fetić muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj:„Ono što bi trebalo intezivirati jesu međureligiski kontakti i suradnja sa predstavnicima crkava i drugih vjerskih zajednica i odaslati zajedničke poruke o tolerenciji i suživotu među ljudima različitih vjerskih ubjeđenja.” 

Mehmed Smajić, Deutsche Welle (Link: Bošnjaci u Njemačkoj: „Islam je dio Njemačke“)

Nema komentara.

Upišite komentar