Čestitka u povodu Dana nezavisnosti BiH

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine, Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj upućuje najiskrenije čestitke svima onima koji Bosnu vole i koji je osjećaju svojom.

Prvog marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine izašli su na referendum i glasali za nezavisnost, suverenost i cjelovitost svoje zemlje u njenim historijskim i međunarodno priznatim granicama. Ovaj izuzetno važan dan zlatnim slovima je upisan u hiljadugodišnju historiju naše zemlje. Nažalost, ovaj historijski trenutak obilježen je agresijom Srbije i Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu u kojoj je živote izgubilo stotine hiljada ljudi, više od milion protjerano, a ratnim zločinima i genocidom potpuno uništena multietnička struktura naše zemlje.

Iako su događaji koji su uslijedili bili nemili za našu domovinu i naš narod, ipak se danas s ponosom prisjećamo prvog marta 1992. kada smo odlučno ustali i umjesto ropstva i tiranije izabrali slobodu.

Ovom prilikom posebno izražavamo svoje duboko poštovanje svim hrabrim patriotima koji su u najtežim okolnostima branili i odbranili Bosnu i Hercegovinu od agresora. U toj borbi mnogi od njih izgubili su svoje živote i zdravlje. To nikad ne smijemo zaboraviti. Zato se sa velikim ponosom  trebamo sjećati tih velikih i hrabrih ljudi i ne dozvoliti da ono što su oni odbranili svojim životima bude na bilo koji način dovedeno u pitanje.

Dragi prijatelji,

borba za BiH još nije završena. Još uvjek se traže nestali, još nisu kažnjeni svi ratni zločinci, još se nisu vratili svi prognani, njena državnost se još uvjek dovodi u pitanje. Stoga je pred nama jedna demokratska, ustavna i zakonita borba za civilizacijske vrijednosti kakve su stoljećima krasile našu domovinu.

Neka nam Dan nezavisnosti i njegov značaj bude podstrek da neumorno radimo za dobrobit naše države i našeg naroda.

Izvršni odbor IZBNJ

Nema komentara.

Upišite komentar