Na kraju Umre IZBNJ – Emotivan susret sa Kabom: Moje te oči ne vide, ali te duša osjeti

Frankfurt am Main, 04.01.2017. god.Ured za Hadž i Umru pri Mešihatu IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj uspješno je priveo kraju organizaciju obavljanja Umre. Ovogodišnje putovanje na sveta mjesta odvijalo se u terminu od 24.12.2017. do 04.01.2018. godine. Učešće je uzelo preko 160 džematlija iz cijele Njemačke. Sa njima je putovalo i oko 50 mu'temira iz IZ-e Bošnjaka u Švicarskoj.

Među učesnicima na umri ove godine nalazila se i jedna slijepovidna osoba. Safet Baltić iz Bosanske Krupe je tokom odbrane BiH od agresije teško ranjen. Ostao je bez vida i desne šake. Nakon teške povrede na borbenoj liniji  biva prebačen u Njemačku (Saarbrücken) gdje i danas živi sa svojom vjernom hanumom Berkom. Tokom rata bio je pripadnik jedinice “Zmaj od Bosne” prva bosanska dobrovoljačka brigada. Ovaj snimak vjerodostojno pokazuje sa koliko emocija je Safet doživio susret sa Kabom. Svakog Ramazana dovio je Allahu da posjeti Bejtullah i da bar osjeti miris Kabe kada je ne može vidjet svojim očima. Ove godine mu se dugogodišnja želja i ispunila, pa je sa svojom hanumom i prijateljem Mahmutom Jakupovićem u organizaciji Ureda za Hadž i Umru IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj kojom rukovodi Izet ef. Bibić uspio da dotakne i poljubi Kabu. Dok je dodirivao i ljubio Kabu, Safet je kroz plač rekao: Moje te oči ne vide, ali te duša osjeća.

YouTube Preview Image
 
S obzirom da zbog renoviranja oko Kabe nije dozvoljeno primicati se bez ihrama Kabi bilo je malo teže uzeti sve potrebne dozvole i policijsku pratnju koja bi nas dovela do same Kabe. Međutim onog momenta kada sam uspio i kada su nas doveli do Kabe i kad sam vidio Safeta kako u jecajima ljubi i dodiruje Kabu sve je postalo nebitno. – kazao nam je Izet ef. Bibić. 
 
Pored rukovodioca Ureda Izet ef. Bibića, u svojstvu vodiča bili su Hamid ef. Pintol, Nedžad ef. Bećić i Bahrudin ef. Omeragić.
 
Utisci ovogodišnjih učesnika na Umri su jako pozitivni. Pored obreda umre, organizacija je obuhvatala obilazak znamenitih mjesta u Medini, Mekki i Džiddi. Mnogi su već u Mekki donjeli nijjet da će uz Allahovu pomoć u skorije vrijeme ponovo zijaretiti ovo mjesto, i to kako bi inša’-Allah obavili petu islamsku dužnost – Hadž.
 
A.P.
 
 
 

Nema komentara.

Upišite komentar