Uspješan tok Umre u Mekki

Mekka, 01.01.2018. – Nakon boravka u Medini, polaznici ovogodišnje zimske umre su u četvrtak 28.12.2017. godine krenuli u Mekku. Nijjet za Umru obavljen je na Mikatu Zulhulejfa, odakle su muškarci nastavili put obučeni u ihrame. Put do časne Mekke bio je pun uzbuđenja i radosnog iščekivanja susreta sa Kabom: Bejtullahom i Allahovom kućom. Pri dolasku u haremi-šerif mnogi nisu mogli sakriti svoje emocije i uz suze radosnice uputili su svoje dove – po prvi put uživo ispred Kabe. “Ovo je vrhunac mog dosadašnjeg života. Ispunjenje najvećih želja i snova.” – bili su samo neki od komentara naših mu'temira.

Nakon uspješno obavljenje Umre, mu'temiri su odsjeli u hotelu Grand Mecca nedaleko od samog harema. Pored obavljanja svih redovnih namaza u haremi-šerifu, organizovano je i nekoliko zajedničkih izleta. Izdvajamo obilazak haremi-šerifa, odlaske na Arefat, na Minu, na Brdo sevr i na brdo Nur odnosno u pećinu Hira.
 
“Trudimo se da budemo na maksimalnoj usluzi svim našim ovogodišnjim mu'temirima. Pored redovnih aktivnosti, organizujemo i predavanja naših vodiča za sve zainteresovane, posebno za našu omladinu. Omogućili smo također organizovan odlazak na Mikat kod džamije hazreti Aiše, kako bi svi koji to žele mogli obaviti po nekoliko umri. Zdravstveni bilten je do sada dosta dobar, iako postoje pojedinačne žalbe na prehladu, gripu, glavobolju i manje viruse, što je nažalost teško izbjeći pri mješanju nekoliko stotina hiljada ljudi sa svih strana svijeta. Ali s obzirom da ove godine imamo rekordnih skoro 200 polaznika prezadovoljni smo dosadašnjim tokom organizacije. Trudićemo se da u narednom periodu određenim inovacijama pokušamo dodatno poboljšati organizaciju kako bi naša Umra postala svojevrstan brend naše Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.” – kazao nam je Izet ef. Bibić, rukovodilac Ureda za Hadž i Umru pri Mešihatu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.
 
Povratak u Njemačku planiran je u ranim satima u četvtrak sa aerodroma iz Džidde.

Amar Pintol
 
 
 
 

Nema komentara.

Upišite komentar