Započela decembarska Umra u organizaciji Mešihata IZBNJ

Medina, 26.12.2017. god. – Mešihat Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj pored organizacije odlaska na hadž, u zadnjih nekoliko godina organizuje putovanja na Umru, i to u nekoliko različitih termina tokom godine. Ovogodišnja decembarska umra odvija se u terminu od 24.12.2017. do 04.01.2018. godine.

Ovaj put na umru je otputovalo oko 200 džematlija iz cijele Njemačke, a sa njima su po prvi put i džematlije iz Švicarske. To govori o postojanju velikog interesa među muslimanima sa ovog područja za ovakvu vrstu putovanja.

Ured za Hadž i umru pri Mešihatu IZBNJ na čelu sa rukovodiocem Izet ef. Bibićem potrudio se i ovaj put, da svim mu’temirima obezbjedi odlične uslove tokom obavljanja ovog ibadeta. Tako su putnici na umru 24. decembra doputovali čarter letom iz Njemačke na aerodrom u grad Allahovog Poslanika, Medinetul-Munevveru. Za vrijeme boravka u Medini mu’temiri koriste komforan hotelski smještaj sa dva dnevna obroka, te imaju mogućnost da sve dnevne namaze obavljaju u Poslanikovoj s.a.v.s. džamiji. Također, svakodnevno su organizovane posjete znametinim mjestima iz rane historije islama. Tako su u utorak posjećene džamija Kuba i Mesdžidul-Kibletejn, te brdo Uhud. Za srijedu je planirana posjeta Bedru, mjestu na kome se odigrala čuvena bitka i prva velika pobjeda muslimana.

Pored rukovodioca Ureda Izet ef. Bibića, u svojstvu vodiča su Hamid ef. Pintol, Nedžad ef. Bećić i Bahrudin ef. Omeragić.

U kratkoj izjavi za web portal Mešihata IZBNJ, Izet ef. Bibić je rekao kako se ove godine po prvi put umra organizuje zajednički sa IZ Bošnjaka u Švicarskoj. Dodao je da organizacija teče besprijekorno, te da ga posebno raduje veliki broj omladine na Umri, ali i zadovoljstvo svih mu’temira.

U četvrtak je planiran odlazak u Mekku, gdje slijedi obavljanje obreda umre i u petak džuma namaz u Haremi-šerifu.

A.P.Nema komentara.

Upišite komentar