Večer ilahija, kasida i sevdaha u džematu Darmstadt

Džemat Darmstadt je organizovao 18. novembra 2017. godine petu po redu svečanost pod nazivom Večer ilahija kasida i sevdaha s namjerom promoviranja duhovnih, tradicionalnih i kulturnih vrijednosti Bošnjaka. Učesnici ovogodišnjeg programa su bili uvaženi hafiz Sulejman ef. Bugari, Hor Isa-Beg iz Novog Pazara, domaći džematski hor, te naš ustaljeni voditelj pjesnik gdin Mustafa Širbić.

Program je počeo učenjem odlomka iz Kur’ana koga je proučio hfz Sulejman ef. Bugari i svojim milozvučnim glasom pripremio i otvorio duše prisutnih vjernika za program koji je uslijedio. Nakon toga je gdin Mustafa Širbić napravio uvod, na sebi svojstven način, i u tom stilu vodio cijeli program. Pozvao je članove džematskog hora na binu koji su se potom predstavili sa tri ilahije. S ponosom smo ih slušali i bili sretni i radosni što naši polaznici mekteba s takvim žarom i ljubavlju izvode ilahije u kojima se slavi i veliča Uzvišeni Allaha.

Nakon toga je uslijedio nastup Hora Isa-Beg koji je svojom koreografijom i odličnim glasovnim sposobnositma oduševio sve prisutne. Također, su pokazali svoje umijeće odabirom ilahija koje su izvodili na bosanskom, arapskom, turskom i engleskom jeziku. Pred kraj drugog dijela programa su pokazali da podjednako dobri izvode i sevdalinke. U svakom slučaju  odličan hor koji ima šta da pokaže.

Poseban gost ove večeri je bio uvaženi hafiz Sulejman ef. Bugari, koji je dan prije imao niz aktivnosti u našem džematu: hutbu, druženje sa omladinom,  predavanje i druženje nakon jacije namaza sa džamatlijama i vjernicima koji su došli iz okolnih ali i udaljenih džamata da bi ga slušali i uživali u njegovom društvu. Na Večeri ilahija kasida i sevdaha hafiz je bio zadužen za pouke, savjete i mudrosti. Tom prilikom nam je poručio da ne robujemo svom egu, nego Gospodaru svjetova, Koji je sve stvorio, da čuvamo porodicu i odgajamo potomstvo, da gradimo dobre odnose sa komšijama, da mislimo dobro svim ljudima bez obzira na vjeru, rasu i naciju, jer smo svi braća i sestre po Ademu a.s. i td. Prisutni su bili oduševljeni izlaganjem hafiza koji je na jedan lahak i razmljiv način, kao i obično, pojasnio glavne probleme koji muče pojedinca i zbog čega pati zajednica muslimana i općenito savremeni čovjek. Na kraju je hafiz proučio dovu čime je završen ovaj svečani program.

Prisutni nisu krili zadovoljstvo što su bili dio ove prelijepe atmosfere. U svakom slučaju jedan prelijep program koji će nam dugo ostati u sjećanju. Molimo Uzvišenog Allah da nagradi sve one koji su dali svoj doprinos u organizaciji i izvedbi ovog programa.

Nema komentara.

Upišite komentar