Naši merhumi: U povodu 20-te godišnjice od preseljenja na ahiret h. Smajla Joldića

Ovim želimo podsjetiti na njegov doprinos koji je dao u našem džematu, kao i njegov doprinos u uspostavljanju krovne institucije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Bio je inicijator i pokretač osnivanja džemata Witten i prvi predsjednik ovog džemata.

Radi podsjećanja u časopisu Selam sam na godišnjicu njegove smrti napisao: da je r. h. Smajl Joldić rođen 06. Novembra 1951 godine u Lendićima, opština Jajce, od roditelja Smaje i Redžife. U Njemačku u grad Witten dolazi 1973 godine. Početkom osamdesetih godina se javljaju ideje o dovođenju teravih imama u neke veće gradove u Njemačkoj, a rahmetli Smajl se  među prvima  javlja kao inicijator tih ideja i stavlja na raspolaganje strukturama IZ-e u Njemačkoj.

Najveće zasluge za dolazak dr. Senad ef. Agića sada imama u Americi (dolazio tri godine 1987, 1988 i 1989 godine), zatim za dolazak r. dr. Mehmeda ef. Mešića (dolazio 1990 godine) te Ismet ef. Bečića (1991 i 1992 godine), ima rahmetli h. Smajl Joldić.

Po izbijanju agresije na Bosnu i Hercegovinu, r. h. Smajl Joldić zajedno sa Ismet ef. Bečićem, h. Edhemom Kadrićem, h. Šabanom Jahićem i drugima osniva džemat u Wittenu i postaje prvi predsjednik džemata i tu dužnost će obavljati sve do svoje smrti. Kao predsjednik ovog Centra, sav svoj rad usmjerava na putu Islama, hodajući od kuće do kuće, pozivajući i ubjeđujući naše Bošnjake o potrebi opstanka Islamskog centra u Wittenu i potrebi poučavanja naše djece Islamu. Bio je svjestan vremena u kojem živimo i bremena koje nosimo. Bio je cijenjen i poštovan od svojih džematlija, i svi su ga uvažavali. Od velikog broja ljudi druge nacionalnosti u ovom gradu je bio uvjek izuzetno lijepo prihvaćen, te se sa njima i često družio. Volio je učene ljude i uvjek je dolazio u njihovo društvo, prisustvovao mnogim predavanjima i zajedničkim druženjima. Iako mu mladost nije dozvoljavala da se visoko obrazuje, ipak je poslednjih godina svoga života puno učio sam, čitao mnogu literaturu do koje je dolazio i bio redovan kupac knjige. Imao je bogatu biblioteku sa puno knjiga, koje je   pročitao. Dobro je govorio njemački jezik i to mu je donosilo veliku prednost da se druži sa ljudima iz vjerskog i kulturnog života, a kao radnik, dugo vremena je bio poslovođa na odgovornom mjestu u svojoj firmi, sa kojeg  je naposljetku otišao u invalidsku penziju. Koliko je bio privržen vjeri i koliko ju je volio govori činjenica da je interese Islamske zajednice stavljao iznad ličnih interesa, zbog čega je najviše trpilo njegovo zdravlje.

Bio je jedan od sudionika stvaranja IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj i jedan od podpisnika  na dokument o osnivanju IZ-e Bošnjaka Njemačke. Hadž je obavio 1994 godine, a od Ramazana 1997 godine pa do preselenja na ahiret borio se sa bolešću koja ga je prekinula u ovodunjalučkim aktivnostima. Dženaza mu je klanjana u Wittenu a i u rodnim Lendićima uz prisutvo velikog broja vjernika. Ostavio je porodicu; suprugu Fatimu koja je ove godine obavila hadž, sina Amira koji je završio fakultet i kćerku Amiru. Obadvoje su već postali roditelji. Danas dvadeset godine poslije njegove smrti sjećajući se rahmetli hadži Smajla Joldića, osjećamo kako vrijeme brzo prolazi i kako smo svi mi putnici, i kako nam dragi insani nedostaju. Odlaskom rahmetli hadži Smajla našeg prvog predsjednika i jednog od utemeljivača džemata, primjećujemo da je  ostala jedna velika nenadoknadiva praznina u našem džematu, a i da je  IZ-a izgubila svog velikog saradnika i aktivistu.

Molimo Allaha dž.š.  da mu se smiluje i rahmetliju nastani u džennetu.

R.J.

Nema komentara.

Upišite komentar