Održan seminar imama Medžlisa Düsseldorf

Dana 02.10.2017 god. u Essenu održan je seminar imama regije NRW/MIZ Düsseldorf, a povodom početka nove mektebske 2017/18 godine.

Seminar je bio prilika da se razmijene misljenja, iskustva i sugestije kako bi rad i rezultati u mektebu bili još bolji, tako da je sami povod bio i odrednica tematike seminara a to je mekteb.

Gosti predavači su bili dr. Rašid Durić i prof Mustafa Spahić Mujki. Tema dr. Durića ticala se bosanskog jezika i važnosti očuvanja istoga u dijaspori. Apelirao je na imame da forsiraju maternji jezik u džamiji i u mektebu a kad se osjete poteškoće kod djeteta da se pomogne njemačkim jezikom. Dao je i nekoliko prijedloga kako zainteresirati djecu da bolje uče bosanski jezik kroz nastavu.

Tema prof. Spahića bila je “Mekteb-moj identitet”. U dijaspori često govorimo o različitim identitetima, kulturnom, nacionalnom, vjerskom itd., ali jedini identitet je šehadet a ostalo su identifikacije, naglasio je prof Spahić. Govorio je i o konkretnim stvarima koje treba da krase muallima u mektebu i načinu kako postići veći broj djece i kvalitet u mektebu.

Obje teme su bile jako zanimljive i inspirativne za imame te se nakon svakog izlaganja otvarala diskusija. Diskusije su bile konstruktivne i osvježavajuće za imame i za naše musafire.

Nadamo se da će doprinijeti jačanju naših mekteba. Na kraju je bilo i kraćih osvrta o tekućim pitanjima koja se tiču imamskog rada. Uslijedila je zahvala od strane glavnog imama Nedžad ef. Nuhića  musafirima i domaćinu džematu Essen na gostoprimstvu,  te se nastavilo druženje i muhabet uz zakusku i kahvu.

Nema komentara.

Upišite komentar