Obilježeno 40 godina FIN-a: Ustanova koju poštuju i na Istoku i na Zapadu

Povodom obilježavanja 40 godina Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (FIN) na svečanosti je poručeno kako ova visokoškolska ustanova uživa respekt i na Istoku i na Zapadu.

Svečanosti održanoj u prostorijama FIN-a prisustvovao je veliki broj istaknutih ličnosti iz političkog i vjerskog života BiH i regije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako je počastvovan što prisustvuje godišnjici osnivanja jedne od najznačajnijih visokoškolskih ustanova koja je imala nezamjenjivu ulogu u reafirmaciji nacionalnih i vjerskih prava Bošnjaka na ovim prostorima. Ova institucija, prema njegovim riječima, nije ostala samo u okvirima BiH, nego je postala prepoznatljiva i u regionalnim okvirima, a u posljednje vrijeme se o njoj sve više na najljepši način priča i u Briselu i u drugim evropskim prijestolnicama.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je kako se za Fakultet islamskih nauka može sa pravom reći da je nastao kao rezultat “ukupnih napora našeg naroda da nakon Drugog svjetskog rata učvrsti svoj duhovni i potvrdi nacionalni identitet”.

– Ne radi se ovdje samo o potvrđivanju vlastitog identiteta, već i o narastanju svijesti o potrebi izgradnje institucija, koje će moći uspješno voditi brigu o narodu i njegovim korijenima. S obzirom na to da je svaki govor o institucijama i ustanovama ujedno i govor o ljudima u kojima se zametnula ideja njihova nastanka, valja nam tim ljudima odati puno poštovanje. Ponekad nam se čini da su politički, intelektualni i vjerski predstavnici našeg naroda djelovali odvojeno u nekim strateškim pitanjima. No, bez političkih odluka ništa se u društvenoj zbilji jednog vremena ne može zametnuti, a bez duhovnih i intelektualnih napora to se ne može materijalizirati i održati da traje – pojasnio je Kavazović.

Istakao je da je “naš narod kroz instituciju Islamske zajednice uspio materijalizirati ovu ideju i dovesti je do ovoga što ona danas jeste”.

– A danas je to dom iz kojeg dolazi svjetlost čistog monoteizma, nauke o životu i bivstvovanju. Danas se ovdje raspravlja o Bogu, o religiji i religijama, o prošlosti i sadašnjosti, o modalitetima budućnosti, o pojedinačnom i kolektivnom. Danas se ovdje govori o našem duhovnom habitusu, o našem ovdje i sada, kako na ovim prostorima tako i u širem evropskom i svjetskom kontekstu. Stoga, ovo nije samo godišnjica Fakulteta islamskih nauka. Ovo je i svjedočantvo da smo čvrsto opredijeljeni da ostanemo i brižno čuvamo našu baštinu i duhovnost, da zgradu našeg zajedništva, koju su gradili naši preci, čuvamo i očuvamo čitavom i čvrstom za one koji dolaze poslije nas i koji će je u miru nastaviti čuvati – naglasio je reis Kavazović.

Danas svršenici ovog fakulteta predstavljaju stub Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– S ponosom možemo konstatirati da je ovaj fakultet ustanova koja ima respekt i na Istoku i na Zapadu. Saradnja sa fakultetima u Evropi, pa i pomoć da se razviju studiji o islamu u nekoliko evropskih zemalja, govori nam o misiji ove ustanove. I danas Fakultet islamskih nauka i cijeli obrazovni sistem Islamske zajednice stoji pred izazovima koje je donijelo novo vrijeme – poručio je Kavazović.

Dekan Zuhdija Hasanović podsjetio je da je FIN počeo sa radom pod drugim imenom, u drugačijem akademskom okruženju i u društveno-političkim okolnostima koje mu nisu bile naklonjene.

– Pokrenuli su ga entuzijasti iz Islamske zajednice animirajući ugledne muslimanske intelektualce da sačine program studija i da se kao nastavnici uključe u njegov rad, a njegovo kontinuirano djelovanje omogućio je, prije svih, muslimanski vjernički narod skoro cijelog Balkana, koji se odricao svoje imovine da bi potpomogao visoko islamsko obrazovanje – kazao je Hasanović.

Istakao je da je Fakultet danas jedan od četiri koji djeluju u okviru Islamske zajednice u BiH.

– O prestižnosti Fakulteta islamskih nauka danas dovoljno govore postojeći studijski programi na sva tri ciklusa studija, posebno novopokrenuti magistarski međureligijski studij o izgradnji mira, uspostavljena naučno-istraživačka saradnja s brojnim univerzitetima u svijetu, naročito s centrima za islamsku teologiju u Njemačkoj – pojasnio je Hasanović.

U skorijoj budućnosti, prema njegovim riječima, nastojat će da razvijaju i nove studijske programe prema potrebama šire islamske društvene zajednice, ali i okruženja, da snaže veze s drugim srodnim naučno-obrazovnim ustanovama u domovini i svijetu.

Za doprinos istaknutim nastavnicima i alumnistima dodijeljena su i priznanja FIN-a.

Danas je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu najprestižnija institucija visokoškolskog islamskog obrazovanja u Evropi. Od 2013. godine Fakultet islamskih nauka je punopravni član Univerziteta u Sarajevu. (faktor.ba, Foto: Anadolija)

Nema komentara.

Upišite komentar