Susret koordinatorica ženskog aktivizma na nivou Mešihata IZBNJ

U subotu, 16. 09. 2017. god. održan je drugi susret koordinatorica Ženskog aktivizma pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Domaćin susreta je bio džemat Gaggenau. U ugodnoj atmosferi koordinatorice su imale prilike razmijeniti ideje i dati svoj osvrt na aktivnosti žena na području IZBNJ. Početkom 2017. godine, unutar Mešihata IZBNJ formiran je jedan mladi resor Ženskog aktivizma a koji ima za cilj organiziranje, promoviranje i značajnije uključivanje žena u rad i aktivnosti Islamske zajednice. Ovaj susret je imao za cilj upoznavanje koordinatorica i planiranje gore navedenih ciljeva.

Susretu su prisustvovale:

– dr. Safija Malkić, stručna saradnica u Odjelu za brak i porodicu i Ženski aktivizam u Rijasetu IZ BiH, te koordinatorice medžlisa sa područja IZBNJ:

– Zilka Džafić – medžlis IZ Stuttgart,

– Merjem Omeragić- medžlis IZ Bayern,

– Almasa Ramičević- medžlis IZ Frankfurt,

– Mehriba Emrić- Premtić- članica Mešihata za rad i edukaciju sa ženama, te hfz. Adela Kazija, Amina Džafić, Husneta Salihović, Mevlida Omeragić i Mediha Selimović.

Na početku susreta prisutne su se složile da žene trebaju jačati svoje kapacitete i dati veći doprinos društvenoj angažiranosti. Izraženo je nezadovoljstvo pozicijom koju žene ostvaruju unutar IZ, odnosno ima jako puno prostora gdje one mogu da se uključe i ostvare svoj angažman. Islamska zajednica je zajedničko dobro muslimana i muslimanki, stoga je rad za islam i angažman u IZ podjednaka obaveza i žena i muškaraca. Prisutne koordinatorice su prezentovale svoje stavove i realizaciju aktivnosti ženskog djela zajednice. Iako se veliki broj različitih aktivnosti već realizira u  džematima, intencije Mešihata IZBNJ su, da se te aktivnosti uokvire, i da se poveća saradnja među džematima i medžlisima. Veoma inspirativno, prisutnima se obratila gošća iz Sarajeva, dr. Safija Malkić, koja je prenijela iskustvo i entuzijazam Odjela za brak i porodicu i ženski aktivizam iz BIH. Dr. Malkić je naglasila da se žene trebaju značajnije uključiti kako u IZ tako i zajednicu općenito, gdje će pokazati svoj puni potencijal, i u skladu sa svojim znanjem i iskustvom dati svoj doprinos zajednici. Također je naglasila da je danas neophodno raditi na promociji očuvanja institucije braka i porodice, njegovanju porodičnih vrijednosti, odgoju potomstva u skladu sa islamskim vrijednostima, te promoviranju skrivenog potencijala koje ženski dio zajednice posjeduje.

Ovaj susret je bio dobra prilika za razmjenu iskustava gdje su sve prisutne imale priliku čuti dosta korisnih savjeta i prijedloga koje će im koristiti u budućem radu.

U okviru ove posjete, dr. Safija je navečer održala predavanje za žene u džematu Gaggenau, a u nedjelju navečer posjetila je džemat Darmstadt gdje se, također, velikom broju okupljenih žena obratila prigodnim predavanjem.

Nema komentara.

Upišite komentar