Poruka muftije IZBNJ povodom nove hidžretake godine

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH , prvi Muharrema nove hidžretske 1439. godine je u četvrtak 21. Septembra.  S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog  halife Omera r.a., računanje vremena u   islamskom  kalendaru određuje  se upravo po ovom događaju. Hidžra, seoba,  Muhammeda a.s. i  muslimana  iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio  muslimanima da postanu  oraganizovana i odgovorna   zajednica,  sposobna da vrijednosti Islama pretoči u društveni život.

Hidžra je pokazala da se uz čvrstu i istinsku vjeru u Stvoritelja svjetova, te uloženi trud i napor, i spremnost na odricanje i žrtvovanje dunjalučkih ugodnosti može pobijediti zlo i nepravda, i izgraditi zajednica zajednica mira, solidarnosti i suživota.

Dok se muslimani čitavog svijeta prisjećaju hidžre Poslanika, a.s, i prvih muslimana koji su svoj dom morali napustiti zbog svoje vjere, njegovi sljedbenici u u mnogimm krajevima svijeta  prolaze kroz isto iskustvo. Mlada, nemoćna muslimanska zajednica u Medini bila je domaćin i pobrinula se da s muhadžirima podijeli njihove brige i njihovu bol. Nadamo se da će u danima hidžre muslimani svijeta koji danas imaju moć i žive u miru, pa i Bošnjaci, naći snage da budu ensarije, i pomognu onima koji se danas protjeruju iz svojih domova i kojima se čini nasilje i nepravda.

Hidžra nas uči da ostavimo grijeh, i sve ono je nehumano i neljudsko, a da svoju duhovnu i fizičku snagu usmjeimo na putu izgradnje i jačanja bolje zajednice i pravednijeg društva.

U narednim danima, nova hidžretaka godina, obilježit će se svečanim programima u džematima IZBNJ.

Tim povodom, članovima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, imamima i predsjednicima džemata, kao i svim muslimanima i muslimankama u domovini i svijetu, čestitam nastupajuću novu hidžretsku 1439 godinu, sa dovom Uzvišenom Gospodaru da nam podari zdravlja, mira i slobode, te da nas učini  Njemu pokornim, a ljudima da budemo od koristi. Amin.

Nema komentara.

Upišite komentar