Kurban-bajramska čestitka muftije IZBNJ

Hvala Milostivom Allahu na blagodatima vjere i opskrbe. Neka je salavat i selam na časnog Poslanika Muhammeda i njegovu porodicu.

Poštovana braćo i sestre, 

dok milioni vjernika , na Arefatu, čine ibadet i uče dove Stvoritelju svjetova, budimo sa njima u arefatskim dovama. Učimo dovu za milost i oprost naših grijeha, za mir i sigurnost svih ljudi, za spas i pomoć ugroženima  i potlačenima, za ozdravljenje bolesnima,  za opskrbu i nafaku siromašnima,  za povratak protjeranima,  za radost ucviljenima. Posebne arefatske i bajramske dove učimo za olakšanje i otklanjanje  nasilja muslimanima Mijamara.

Kurban bajramski dani su prilika da se, iskrenom žrtvom – kurbanom,  približimo ljudima i iskažemo suosjećanje za njihove potrebe i probleme, kako bi zadobili Allahovo zadovoljstvo i bliskost. Ovih dana,  prisjetimo se  praoca Ibrahima a.s. i emaneta kojima je zadužen bio. Kabu je sagradio i za hodočasnike je očistio, i da sigurno mjesto  bude Gospodara molio, i da to djelo kabul bude dovu učio, i sina kurbanom  žrtvovati htio. On je emanet svoj izvršio  pa ga je Allah imamom pobožnih i čestitih učinio. Sjetimo se i majke Hadžere koja se nije predala i klonula, nego je za rešenjem  tragala i trčala, i tako emanet  majke ispunila, pa ju je Gospodar  vodom Zem-zem, što život znači,  pomogao.  Prisjetimo se i sina Ismaila a.s. koji je drag i od koristi ocu svom bio,  i poslušnošnju i pokornošću babi svom, emanet svoj iszvršio, pa ga je Gospodar njegov simolom žrtve-kurbana  počastio, i svim sinovima uzorom učinio. Oni su svoj emanet izvršili  i spomen na njih i danas živi. Sjećanje na njih treba da oživi i ojača snagu i volju kod nas, da preuzete emanete i obaveze, što bolje i dosljednije obavimo i izvršimo.  Neka nas primjeri Allahovih miljenika Ibrahima, Hadžere i Ismaila inspiriši da ustrajemo na putu dobra, tragamo i radimo za popravlje našeg stanja i činimo dovu Gospodaru svjetova da to primi i upiše kao dobra djela.

U danima kurban-bajrama,  bit će žrtvovani kurbani koje smo uputili za domovinu i zavičaj, a kurbansko meso bit će dostavljeno onima koji su najpotrebniji. Molim Allaha dž.š. da primi našu žrtvu-kurbane i učini je iskupom od belaja  na ovom svijetu i zaštitom od džehenemske vatre na ahiretu.

Članovima islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, aktivistima džematskih odbora, imamima i predsjednicima džemata, muslimanima u SR Njemačkoj, u domovini Bosni i Hercegovini i Sandžaku, kao i svim muslimanima širom svijeta čestitam nastupajući kurban-bajram sa željom da ga provedu u radosti i veselju sa svojim prijateljima i komšijama.

Bajram šerif mubarek olsun.

Predsjednik Mešihata IZBNJ

Pašo Fetić muftija

Nema komentara.

Upišite komentar