Džemat Oberhausen dobio građevinsku dozvolu za izgradnju munare

Već skoro dvadeset godina dva su islamska simbola poseban predmet javne debate o islamu na Zapadu. Radi se o mahrami i munari. Međutim, u zadnje vrijeme se dosta toga mijenja nabolje. Mahrama je već odavno postala uobičajena stvar na njemačkim ulicama. Sve je više pokrivenih muslimanki koje obavljaju razne poslove u javnom sektoru. U nekim saveznim pokrajinama Njemačke nedavno je i odobreno nošenje mahrame za nastavnice u državnim školama.

Drugi predmet rasprave jesu munare, koje su često predmet oštrih sukoba i kamen spoticanja pri izdavanju građevinskih dozvola za izgradnju džamija i islamskih centara. Međutim, i tu se stvari mijenjaju nabolje. U Njemačkoj u međuvremenu postoji preko 200 džamija sa munarom. Među njima i bosanske džamije sa munarom u gradovima: Kamp-Lintfort, Balingen, Stuttgart i Witten. Uskoro će se ovom spisku pridružiti i peta munara, i to u džematu Oberhausen.

01

Naime, džemat Oberhausen još od 2015. godine radi na izgradnji nove džamije iz temelja. Pred sami Ramazan održano je i radno otvorenje novoizgrađene džamije. A vijest koja je posebno obradovala džematlije ovog džemata jeste izdavanje građevinske dozvole za izgradnju munare. Munara će biti visoka 15 metara i uklopiće se u ambijent već izdrađene džamije, koja ima jednu veliku i 6 malih kupola. Velika kupola je visoka 9 metara, a munara će je nadvisiti za 6 metara. Arhitektonski munara podsjeća na stare bosanske munare sa elementima savremene arhitekture. Svi koji žele da se uključe u ovaj hajrat, mogu to da učine putem bankovnog računa džemata Oberhausen. (A.P.)

Bankovni podaci za dobrovoljne priloge
Empfänger: BIKG Oberhausen e.V.
IBAN: DE86365500000000241885
BIC: WELADED1OBH, Stadtsparkasse Oberhausen
Verwendungszweck: Spende für Moscheebau

03

02

04

05

Nema komentara.

Upišite komentar