Muftija IZBNJ u ramazanskim zijaretima džematima

Wiesbaden, 06.06. 2017. U sklopu ramazanskih zijareta,  proteklog  vikenda,  muftija  Pašo ef. Fetić posjetio je sedam  džemata na području medžlisa Hanover, Düsseldorf, Frankfurt i tom prilikom održao prigodna predavanja, te se susreo i družio sa velikim brojem džematlijama.

Neues Bild (1)

U petak, 03.06.2017, na džuma namazu u džematu Breunschweig  domaćin je bio Sabrija ef. Hadžiabdić. Muftija je održao hutbu i predvodio džumu namaz, ukazavši na blagodati mjeseca ramazana i mogućnosti koje se vjernicima pružaju.

Neues Bild

Hanover, 03. 06. 2017. Muftija IZBNJ prisustvovao je iftaru  kojeg je priredilo Vijeće muslimana-Schura pokraine Niedersachsen. Nakon iftara muftija je posjetio Bošnjački džemat u Hanoveru gdje se, prije teravih namaza, obratio prigodnim vazom. Nakon teravije  nastavljeno je druženje i razgovor.

U  subotu 04. 06. 2017, upriličena je posjeta  mladom Bošnjačkom  džematu u Bremenu koji djeluje četiri godine. Pošto se okupio veliki broj džematlija na  zajedničkom  iftaru,  muftija se obratio prisutnima  prije akšam namaza. Poslije iftara i akšam namaza muftija se  zahvalio na lijepom prijemu i dočeku, i otišao u posjetu prvom  Bošnjačkom džematu u Bremenu na teravih namazu. I ovdje su džematlije iskazali dobrodošlicu i radost  što ih je muftija zijaretio u ramazanu.  Poslije teravih namaza uslijedilo je obraćanje muftije a zatim sijelo i druženje do pred sehur.

U nedjelju,  05.06.2017, muftija je posjetio  džemat  Köln na podne namazu. Prije podne namaza  muftija je zatekao imama Nedžad ef. Osmića u mektebskoj učioni sa grupom učača Kur'ana i upoznao se sa odvijanjem mektebske nastave.  Nakon klanjanja podne namaza, obratio se džematlijama,  čestitao im ramazanske mubarek dane i noći i zaželio da hajirli isposte i dočekaju bajram u radosti i zadovoljstvu.

Nakon Kölna muftija je nastavio put prema Koblenzu gdje je prisustvovao  džematskom i omladinskom iftaru. Džemat Koblenz već nekoliko godina angažuje kuhara  koji svake večeri priprema iftare  u džamijskom restoranu. Ovom prilikom organizovan je posebno iftar za omladinu u omladinskom klubu,  gdje se okupilo više od pedeset momaka i djevojaka, a pripipremljen je i iftar za džematlije u džamijskom restoranu,  gdje je bilo više od stotinu džematlija. Omladina je imala i prigodan program prije iftara, kada im se obratio muftija sa nekoliko poruka i savjeta o mladosti kao najznačajnijem periodu života, te o identitetu mladih Bošnjaka. Poslije iftara i klanjanja akšam namaza muftija je održao predavanje o važnosti dove u ramazanu. Posebno je istakao i pohvalio lijepu praksu džemata Koblenz da se tokom čitavog mjeseca ramazana džematlije okupljaju na iftare i druže zajedno sa svojom djecom.

Ponedjeljak 06. 06. 2017, u džematu Mannheim muftija se obratio džematlijama poslije podne namaza, ukazavši na značaj zajedništva i međusobnog ispomaganja. Nakon obraćanja, muftija je održao sastanak sa proširenim Džematskim odborom , na kome je  bilo razgovora o odabiru kandidata za novog imama,  jer dosadašnji imam Ishak ef. Alešević odlazi u penziju.

Informativna služba Mešihata IZBNJ

Neues Bild (2)

Neues Bild (3)

Neues Bild (4)

Neues Bild (5)

Neues Bild (6)

Neues Bild (7)

Nema komentara.

Upišite komentar