Ponovo oživljen bajramski prijem na oblasti Frankfurt

Islamski kulturni centar Koblenz u subotu, 25. avgusta, 2012. bio je domaćin ovogodišnjem bajramskom prijemu u povodu ramazanskog bajrama.

Tradicija bajramskih prijema iz Bosne i Hercegovine koje redovito priređuju glavni imami, muftije i Reis-ul-ulema odavno je prešla granice država i naroda i stigla je i na prostore Njemačke u IZ Bošnjaka. Jedno vrijeme na Oblasti Frankfurt održavani su bajramski prijemi povodom ramazanskog i kurban-bajrama, a potom je došlo do prekida. Centar u kojem je ponovno oživljeno održavanje prijema za imame i džematske aktiviste bio je Koblenc.

Ovoga puta ovom svečanom skupu pridružile su se i supruge uzvanika, a bilo je i  razdragane djece. Džemati su uglavnom bili zastupljeni sa imamima i predsjednicima odbora ili samo sa sa džematlijama (Hanau). Od četrnaest džemaata Oblasti Frankfurt koja obuhvata teritorij od najjužnijeg džemata Sarbrücken do najsjevernijeg Kassela više je od 450 kilometara udaljenosti, i koja se prostire na pet pokrajina, odazivom 40 prisutnih iz devet džemata možemo biti veoma zadovoljni. Prijemu su se odazvali slijedeći džemati: Darmstadt, Frankfurt BKC, Frankfurt IKC, Hanau, Koblenz, Mainz, Mannheim, Offenbach i Wiesbaden. Ovoga puta izostali su predstavnici džemata Frankfurt IKZ, Kassel, Sarbrücken IKC, Sarbrücken BKC i Würzburg.

Nakon zajednički obavljenog podnevskog namaza imam Asim ef. Jelovac pozvao je prisutne na već pripremljenu bajramsku sofru. Bajramska sofra uz osmjehe domaćina i ljubaznost njihovu veoma je godila gostima, i kako Fahrudin ef. dobro primjeti hrana pomiješana sa ljubavlju i ljubaznošću prima se kao nešto ugodno i lagahno i zaista je bilo tako. Uz to cjela ponuda iz ruku vrijednog ramazanskog kuhara i naših sestara odražavala je svo bogatstvo tradicionalne bosanske kuhinje što je vrijedno za istaći. Ovo je važno spomenuti jer se u širokom zaboravu mnogo čega našeg lijepog i originalnog postepeno i naša kuhinja mijenja potiskujući šarenu lepezu tradicionalnog. Glavni imam Ishak ef. Alešević poslije dove koju je proučio Ahmed ef. Kajošević poselamio je skup i pozvao prisutne da u ime svojih džemata upute bajramska čestitanja i iznesu utiske sa proteklog Ramazana i provedenog Bajrama.

Riječ su najprije uzele učesnice ovog svečanog skupa. I kako je dr. Hadžiselimović predsjednik IZ Mannheim lijepo primjetio da ovi spontani razgovori iznjedre često dobre ideje i zdravu kritiku to se već kod obraćanja naših sestara dalo primjetiti. Tako je uočeno da imamo na Oblasti neusklađene vremenske termine i termine koji se poklapaju kao što se to ove godine dogodilo sa manifestacijama ženskih skupova u Frankfurtu i Mainzu. Potom da bi trebalo u radu na Oblasti više pažnje obratiti ženskoj populaciji organiziranjem sastanaka i druženja na kojima bi i ovaj dio džemata bio aktivno uključen. Na kraju, predloženo je da naš prvi slijedeći sastanak na Oblasti, na kojem bi bile uključene i supruge džematskih aktivista bude organiziran u vidu izleta u prirodu na kojem bi uz rad bilo i opuštenog druženja.

I muški dio, premda se obavezao na opuštenije držanje i ležerne razgovore vrlo brzo počeo je sa ‘teškim temama’ što je u situaciji Zajednice koja ima puno toga započetog a ne dovršenog naprosto je nametnuto samo od sebe. I ovaj muški dio dao je mnogo dobrih uvida, kritike, ideja. Naglašeno je da je neophodno za kvalitetno naše funkcioniranje staviti u prednji plan vrh Zajednice i poštivanje hijerarhije u njoj. Ali, sa vrha njenog potrebno je da struje ideje, projekti i programi prema bazi sve do džematlije našeg. Posebnu pažnju treba dati u smjeru donošenja godišnjih planova koji bi se već u novembru tekuće godine usvajali za narednu kalendarsku godinu. Radi izbjegavanja dupliranja aktivnosti ili preklapanja termina na saveznom i na oblasnom nivou uspostaviti koordinatora planskih aktivnosti. Osim ovoga izražna je potreba za realnijim planiranjem i na nivou džemata i na nivou oblasti.

U diskusijama istaknuta je i potreba da se konkretnim vidovima pomoći našim džematima u Domovini i dalje pruža pomoć, koja će prema sadašnjim pokazateljima biti još vrlo dugo potrebna. Posebno se to odnosi na povratničke džemate. O ovim pitanjima konkretne prijeloge dali su N. Mujkić i A. ef. Jelovac koji se osvrnuo na primjer Žepe, a Mujkić na formiranje jedne vrste kase uzajamne pomoći od strane džemata Oblasti od kojih sredstava bi se usmjeravala pomoć ali svakako uz medijsko praćenje koje u mnogim projektima IZ Bošnjaka ovdje u Njemačkoj izostaje. Ševket ef. Zukić koji je zajedno sa I. ef. Aleševićem član Mešihata iako je cijelo vrijeme tražio odklon od ‘teških tema’ na kraju bio je veoma zadovoljan jer su prijemi u povodu bajrama oživljeni, jer su mu ponudjeni i kritika i ideje o kojima će se i na Mešihatu i na Saboru Njemačke razgovarati jer jedno od pitanja bilo je i naše nedovoljno kvalitetno predstavljanje u Uredu, Rijasetu i Saboru, kao i sve izraženija potreba našeg predstavljanja u njemačkom društvu i kvalitetnije uključenje naše IZ u društvo. Uz ovo učesnici prijema prijatno su bili iznenađeni jer je posredstvom g. Zukića cio prijem pratila terenska ekipa TV Hayat i Dnevnog avaza.

Iz ove zahuktalosti toplog razgovaranja za bajramskom sofrom ‘probudio’ nas je istom ikindijski namaz poslije kojeg je Glavni imam istakao da je ponosan na imame i aktiviste Oblasti koja je po mnogo čemu zamanjac ideja i kvalitetnih programa a sve zahvaljujući kvalitetnim međuljudskim odnosima, mladom imamskom kadru i aktivnim džematskim rukovodstvima. Naglasio je još da su ovogodišnji Ramazan i Bajram pokazali ponovno oživljavanje islama među našim vjernicima što se mora kvalitetno ne sam primijetiti nego i iskoristiti. Poslije se jedan dio gostiju razišao a drugi je ostao da se uz ilahije i sevdalinku u društvu dobrih domaćina nastavi bajramovanje.

 I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar