Bogate aktivnosti u džematu IKC Saarbrücken

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, Islamski kulturni centar Saarbruecken imao je čast ugostiti Amel ef. Durakovića, prof. islamskog vjeronauka iz Bosanske Krupe i zamjenika imama centralne džamije u istome gradu.

Ovo je redovna godišnja aktivnost u našem džematu kao što su i obilježavanje Dana državnosti, Dana sjećanja na žrtve genocida i niz drugih koje imaju za cilj održavanje kulture sjećanja na sva stradanja Bošnjaka i održavanja visokog stepena nacionalne i vjerske svijesti.

Tako smo u petak, 10.03.2017., u našem Centru organizirali predavanje za naše cijenjene džematlije na temu „Slast vjerovanja kroz upotpunjenje ibadeta.“ Prisutni su, kroz sesiju pitanja i odgovora imali prilike steći određena saznanja kako da pospješe skrušenost u svojim ibadetima i samim time povećaju slast u obavljanju istih.

02

Dan kasnije, u subotu, 11.03.2017., organizirali smo tribinu pod nazivom „U službi domovine“ gdje nas je naš gost podsjetio na bitnost obilježavanja značajnih historijskih datuma po nas Bošnjake i našu domovinu. S obzirom da je naš gost bio borac Armije BiH gdje je, braneći svoju rodnu grudu u snažnim napadima agresorskih snaga 1994. godine, stekao invaliditet, on nam je prenio osobna iskustva iz tih teških vremena podsjetivši nas na sve naše šehide i neustrašive borce 505. viteške bužimske brigade pod vodstvom rahmetli komandanta Izeta Nanića. Njegovo izlaganje ostavilo je dubok trag i izmamilo suze u očima naših džematlija.

U nedjelju, 12.03.2017., održali smo druženje sa roditeljima na temu „Odgoj djece u islamu“. Naš gost i njegova supruga su prisutnim roditeljima dali određene smijernice kako i na koji način kod djece održavati aktivnu svijest o Allahu dž.š.. S obzirom da je ovaj bračni par obradovan sa sedmero predivne djece, roditelji su imali prilike čuti o njihovim iskustvima i naporima kako da svoju djecu usmjere na ono što je po njih dobro na oba svijeta.

03

Mi se i ovim putem zahvaljujemo našem gostu što je, i pored mnogih obaveza, izdvojio vremena da nas posjeti. Njegov boravak među nama iznjedrio je bitnu poruku o potrebi zbijanja i očuvanja bošnjačkog saffa na svim poljima djelovanja.

Molimo Allah dž.š. da njega i njegovu porodicu obilno nagradi i zahvaljujemo se našim džematlijama koji su omogućili da se njegova posjeta realizira.

V.B.

Nema komentara.

Upišite komentar