Bajramska akademija u džematu Köln

U okviru svojih postramazanskih aktivnosti džemat Köln je za džematlije i brojne goste , u subotu 25. augusta 2012. godine organizovao  Bajramsku akademiju, u velikoj sali ”Layla”, u sklopu svog Islamskog Centra.

Bajramsku akademiju džemat Köln organizuje šesti put, s namjerom da Bošnjacima koji žive na području Kölna, ali i šire ponude sadržaj, kojim će se na dostojanstven i primjeren način obilježiti ovaj  islamski blagdan.

Posebnoj atmosferi na ovoj svečanosti doprinjeli su članovi hora ”Ak Saray” iz Kaknja.

Akademija je osmišljena tako da se posjetiocima pronudi jedan drugi način druženja, kroz prezentaciju naše baštine, bez folk muzike i ponašanja koje je ne rijetko vezano uz alkohol i drugo , našoj vjeri neprimjereno  ponašanje .

Nadahnuti program koji je izveo hor ”Ak Saray” pružio je našim džematlijama poseban ugođaj. Melodičnim učenjem odlomaka iz Kur'ani Kerima, ilahija, nešida, recitala i sevdalinki izvođači su probudili posebne emocije kod prisutnih i za trenutak ih dušom i mislima vratili  u svoju domovinu.

Imam Mustafa Hadžić u svom obraćanju istakao je važnost ovakvih dostojanstvenih skupova i potrebu da jedni drugima budemo radost i olakšica u životu.

 U tom smislu  poruke  Poslanika s.a.v.s. da je osmjeh sadaka vjernika i da se Allah dž.š. raduje kada unesemo radost u životu drugih ljudi bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, moraju biti vodilje u našem okruženju.

 Naša svakodnevna komunikacija sa drugima je najbolji vid širenja islamskih vrijednosi i praktični oblik međureligijskog dijaloga. Na ovom polju moramo svjesnije i odgovornije djelovati. Mjesec Ramazan a i naša vjera Islam nas postiču da pozitvno i optimistički gledamo u budućnost

Bajramskoj akademiji prisustvovali  su predstavnici  imami i aktivisti susjednih džemata, biznismeni , gosti iz Belgije i Luksemburga, kojima nije smetala da ni značajna udaljenost, koju su savladali da bi prisustvovali ovom druženju .

Uvjereni da ovakav način organizovanja druženja u povodu Bajrama, pruža našim džematlijama, ali i drugim gostima lijep ugođaj, sa primjerenim sadržajima za sve generacije,  uprava Centra na čelu sa imamom nastojaće da i u daljim aktivnostima prati ovaj trend.

Može se slobodbo reći da je ovo kruna jednog prelijepog imansko- ibadetskog ambijenta koji se osjećao tokom cijelog mjeseca ramazana i bajramskih dana.

Nema komentara.

Upišite komentar