Bajram u Kölnu

Radosni, lijepo odjeveni, nasmijani roditelji i djeca svih uzrasta, u automobilima dolaze pred našu džamiju u Kelnu.

Nije bajram, ali su bajramski raspoloženi jer naša djeca trebaju bajramske paketiće primiti i radovati se dolasku bajrama. Džamija je prepuna, i klanjanjem jacije namaza djece svih uzrasta, roditelja, djedova i nana, započeo je svečani program. Mnogi su prešli i po 50 kilometara da bi svojoj djeci pružili posebne trenutke bajramske radosti u tuđini. Obzirom da se jacija namaz klanjala veoma kasno u 22:45 h.

Imam Mustafa ef. Hadžić se zahvalio roditeljima i džematlijama koji su materijalno pomogli realizaciji ovog hairli projekta i koji su ujedno oživjeli džamiju uoči bajrama jer u mnogim džamijama našim u Bosni a i u dijaspori džamije su ovu noć poluprazne. Na kraju programa, kako je to tradicija već 8 godina, podijeljeno je 250 bajramskih paketića. Svi roditelji su željeli ove nesvakidašnje trenutke zabilježiti foto i video kamerom kako bi svojoj djeci ostavili u emanet očuvanje bajrama i vjere Islama.

Djeca su nestrpljenjem i znatiželjom otvarali svoje poklone i skupa sa svojim roditeljima

Bajram namaz

U ranim jutarnjim satima muslimani bošnjaci iz Kölna i okolice su žurili da sa svojom djecom i prijateljima prisustvuju klanjanju bajram namaza.

Svi su priželjkivali da će uspjeti ovaj put naći slobodno mjesto u prelijepim džamijskim prostorijama. Na žalost kapacitet džamijskih prostorija prima 350 klanjača a toga nedjeljnog jutra 3 puta veći broj klanjača muslimana je došlo da doživi i podijeli radost bajrama sa drugima. Poslije klanjanja sabah namaza imam Mustafa ef. Hadžić je u svome obraćanju istakao važnost i potrebu međuljudske solidarnosti, tolerancije, suživota i iskrenosti u odnosu spram Boga, drugima i prema sebi.

Među preko 1000 klanjača bajram namazu je prisustvovao i svjetki prvak u boxu Adnan Ćatić. Svako je želio, posebno djeca i omladinci, da se uslikaju sa našim Adnanom koji ne krije svoju privrženost vjeri Islamu i domovini Bosni i Hercegovini.Po izlasku iz džamije i velike sale Centra koja je ovom prilikom bila prostrta ćilimima radi namaza, jedni drugima radosni čestitali bajram i razmjenili informacije. Veliki broj njih se u džamiji za bajram jedan put ili dva puta godišnje vidi i porazgovara.

Nema komentara.

Upišite komentar