Centralna manifestacija povodom Mevluda održana u Bilefeldu

U  Bielefeldu organizirana je večer Kur'ana, ilahija i kasida  u povodu mjeseca rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.w.s.

Do posljednjeg mjesta ispunjena sala, svjedočila je o ljubavi prema najodabranijem od ljudi. Manifestaciji su, pored ostalih prisustvovali muftija IZBN-e Pašo ef. Fetić, glavni imam regije Nord Aldin ef. Kusur, predstavnici džemata iz okolnih gradova, Bremena, Hanovera, Kasela, Osnabrika, Bremena i Padeborna.

8-1024x5761

Gosti večeri bili su hafiz Aziz Alili, sarajevska izvodjačica ilahija i kasida Adla Mulić, izvodjač duhovne muzike Hamza Škrijelj, te Muaz Borogovac sazlija. Medisjki pokrovitelj manifestacije je bila Sandžak televizija.

Na samom početku prisutne je poselamio i poželio im dobrodošlicu domaćin ove manifestacije  imam džemata u Bielefeldu, Muhamed ef. Fetić, irazivši zadovoljstvo što se centralna manifestacija povodom rođenja Poslanika a.s. održava u ovom džematu.

Predsjednik džemata u Bielefedu Haris Mulić obratio se prisutnima, iskazujuce svoje zadovoljstvo brojem prisutnih. “Za muslimane su samo ovakva sijela. Hvala vam na ovom broju. Ja sam veceras zaista ponosan”, rekao je predsjednik džemata u Bielefeldu Haris Mulić.

Učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana prisutne je počastio kurra hafiz Aziz Alili.  Gotovo 400 prisutnih  uživali su u melodičnom učenju hafiza Alilija i izvođenju ilahija.

Sa prisutnima ove večeri bio je i glavni imam MIZ Hanover Aldin ef. Kusur. On je ovom prilikom čestitao domaćinima na dobroj organizaciji i poručio da stalno trebamo donositi salavate i selame na Poslanika, s.a.w.s.

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić bio je jedan od posebnih gostiju ove večeri. “Svima   iskrene selame upučujem, jer  ovo večeras jedan je od centralnih skupova u Njemačkoj,  ponosan sam i počastvovan što ste, kao relativno mali džemat pokazali svoju veličinu. O tome govori vas broj, o tome govori ova lijepa manifestacija. Neka ovaj večerasnji program bude još jedna mustra kako trebamo  organizirati ovakve manifestacije, jer su bitne za nasu porodicu i našu djecu. Mevlud je prilika da naša djeca I naša porodica još bolje upoznaju Poslanika Muhammeda a,s,”,kazao je na kraju muftija  Fetić.

Manifestacija ne bi bila potpuna da je ne uljepšaju najmladji. Polaznici mekteba džemata Bielefeld predstavili su se sa par ilahija. Fatih Mulić izveo je ilahiju “O Zefire”, Amina Idrizović, Merjem Ajdinović i Almedina Mulić predstavile su se ilahijom “Hori, hori vasiona”, dok je Lejla Ćorović izvela ilahiju “Nemoj žalit suzama”.

Iz Sarajeva dolazi veliki talenat, vodja hora Fakulteta islamskih nauka, Adla Mulić. Prisutnima se predstavila ilahijama “Smiraj srca mog”, “Ti me rani” i “Ispruzenih ruku tražim”.

Uz pratnju sazlije Muaza Borogovca, kao u stara vremena, tačnije 90-tih godina na Koševu, hafiz Aziz Alili izveo je još nekoliko  ilahija.

Kasidama “Još mirisu tragovi” i “Samo Allah istina je” prisutnima se predstavio izvodjač duhovne muzike iz Novog Pazara Hamza Škrijelj.

Nakon pauze za posluženje program je nastavljen. Uz izvjedbe ilahija i kasida. Bošnjaci Bielefelda i okruženja imali su prilike uživati u nastavku programa.

Učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana, studentica FIN-a i gošća iz Sarajeva Adla Mulić zatvorila je oficijelni dio programa, a dovu je proučio muftija IZBN-e Pašo ef. Fetić.

F.M.

1-1024x5761

10-1024x5761

91

7-1024x5761

6-1024x5761

Nema komentara.

Upišite komentar