Ambasada Bosne i Hercegovine u Berlinu organizovala prijem

Ambasada BiH u Berlinu organizovala je prijem za predstavnike vjerskih zajednica i BiH dijaspore 06.12.2016. godine, kojem je prisustvovao predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Mladen Ivanić.


Prijemu su prisustvovali poglavari Islamske zajednice, katoličke i pravoslavne vjerske zajednice, kao i uspješni Bosansko-hercegovački državljani, koji žive i rade u Berlinu. Od predstavnika vjerskih zajednica, pozivu na prijem su se odazvali:

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u  Njemačkoj, Pašo ef. Fetić
Imam Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu, Advan ef. Ljevaković
Voditelj Hrvatske katoličke misije u Berlinu, Fra Frano Čugura
Dušobrižnik Hrvatska katolička misija Berlin, Fra Edvard Sokol
Episkop Frankfurtski i sve Njemačke, Sergije Karanović
Veljko Gačić, sveštenik hrama Sv. Save u Berlinu što je bilo po prvi put da su se, na poziv Ambasade BiH u Berlinu, na jednom mjestu okupili i visoki predstavnici vjerskih zajednica, koje su najbrojnije u BiH.

Ambasador BiH u SR Njemačkoj, Željko Janjetović, u svom je obraćanju pozdravio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dr. Mladena Ivanića, predstavnike religijskih zajednica i prisutne državljane Bosne i Hercegovine. Ambasador Janjetović je naglasio da prijem predstavlja priliku da se bh državljani, koji žive i rade u Berlinu, međusobno upoznaju i razmjene mišljenja i izrazio nadu da će ovakvih susreta biti i u narednom periodu. Predsjedavajući Predsjedništva, Dr. Mladen Ivanić, također se obratio prisutnima prigodnim govorom, a nakon toga u razgovoru sa prisutnima razmjenio mišljenja i informisao se o njihovom radu i životu u SR Njemačkoj. U svom govoru, Dr. Mladen Ivanić je izrazio posebnu zahvalnost SR Njemačkoj i njenoj vladi, na čelu sa Kancelarkom Dr. Angelom  Merkel, na pomoći i podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Europskoj uniji. Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić izrazio je zadovolјstvo činjenicom da je imao priliku da na jednom mjestu vidi veliki broj naših lјudi koji su vrlo uspješni u Nјemačkoj i koji mogu da budu od pomoći BiH. Rekao je da se uvjerio u to da su lјudi u dijaspori primjer kako se živi i radi u zdravoj atmosferi i izrazio nadu da će upravo oni biti u mogućnosti da i na prostor BiH donesu evropski duh.

„Posebno mi je drago što su prijemu prisustvovali predstavnici sve tri vjerske zajednice. Raduje me da su oni međusobno uspostavili dobre odnose i siguran sam da će od sada njihovi odnosi biti još i bolјi“, rekao je predsjedavajući dr. Ivanić.Ambasadi BiH u Berlinu je pri organizaciji  prijema  podršku i pomoć pružio g-din Munib Preljević, u čijem hotelu „Grimm’s“ je prijem i održan. Prijemu je prisustvovalo preko 50 zvanica.

Nema komentara.

Upišite komentar