Iftarski prijem kod državne ministrice za migraciju, Aydan Özoguz

U utorak, 28.06.2016., na poziv ministrice Özoguz, u prelijepom ambijentu Vile Borsig u Berlinu, priređen je ovogodišnji oficijelni iftar njemačke vlade, drugi po redu, uz prisustvo ministra vasnjkih poslova SR Njemačke, Frank-Walter Steinmeier. Pozivu su se odazvali predstavnici muslimanskih ali i drugih vjerskih zajednica kao i predstavnici javnog, političkog i kulturnog života SR Njemačke. U svom pozdravnom obraćanju, ministrica Özoguz je istakla bitan put kolektivnog sazrijevanja i međusobnog uvažavanja prije svega javne manifestacije vjerskog života. Pa tako i ovaj iftar svjedoči naš zajednički napredak, nadajući se da će iftarski prijem vlade postati tradicija. U posebnom ambijentu, nalazeći se u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, Steinmeier je istakao, da je iftar vrijeme međusobnog susreta i spremnosti uzajamnog poštivanja. Tako je njegova prošlogodišnja posjeta jednoj sirijskoj porodici u vrijeme ramazana, imala i za cilj ukazati na ljude među nama, koji ramazan dočekuju izvan svojih domova s čežnjom za rodnim krajem. Pomenuta porodica je takođe prisustvovala ovogodišnjem iftaru.

Među prisutnim muslimanskim zajednicama, pored krovnih islamskih udruženja, među kojima i IGBD e.V., bili su i predstavnici omladinskih organizacija i uspješnih inicijativa u Njemačkoj. Ispred Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj su prisustvovali Meho Travljanin, predsjednik Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu i mlada aktivistica IKB- Berlin Mersiha Hadžiabdić.

Predstavnici „I'slam“-a su iftarski prijem obogatili svojim tekstovima, s kojima u javnim nastupima tematiziraju i teške političke i društveno-socijalne teme, koje ponekad i zaboravimo, kao što su jednake šanse u obrazovanju i jednakopravan pristup tržištu rada. Mlada blogerica i žurnalistica, Kübra Gümüsay, prisutne je podsjetila na naše zajedničko gledište u pogledu prihvatanja migranata kao integralnog dijela njemačkog društva: „kada nam kancelarka upućuje: „mi ćemo to uspjeti“, da li to „mi“ i mene uključuje, jesam li i ja dio toga „mi“. Mlade generacije muslimana ne susrećući se eventualnim preprekama društvene participacije njihovih roditelja, uspješno nalaze svoj put samoostvarujući se sopstvenom kreativnošću. Međutim, da li kao društvo dovoljno crpimo od tog svepristunog resura, ističe Gümüsay. Na poslijetku je uslijedilo učenje Kura'na i ezana, da bi onda uz bogati meni uživali u  iftaru.

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je sveprisutna na javnim prijemima i za muslimane bitnim događajima u Njemačkoj. U saradnji sa drugim zajednicama i državnim institucijama, kreiramo za nas bitne odrednice muslimanskog života u Njemačkoj, a pomaci su primjetni etabliranjem katedre za islamsku teologiju na nekoliko njemačkih univerziteta, postepenim uvođenjem islamske vjeronauke  kao i sklopljenim državnim ugovorima u Hamburgu i Bremenu, što bi u skorijem vremenu trebalo uslijediti i u drugim pokrajinama. Pored toga postoje svakao još veliki izazovi ka ravnopravnom institucionaliziranom uređenju islamskih vjerskih zajednica, međutim svi smo prozvani da damo svoj udio ka tom cilju.

Nema komentara.

Upišite komentar