IZ Stuttgart: Iftar sa prijateljima i posebnim gostima

Iftar sa simpatizerima, prjateljima i posebnim gostima, predstavnicima grada, crkvenih i drugih organizacija i džemata, koji je upriličen u ponedjeljak 13.06.016 u prostorijama IZ Stuttgart je postao tradicionalan i održava se svakog ramazana. Inače ramazan je mjesec dijaloga, susreta, upoznavanja i uspostavljanja novih prijateljstava. Ovi susreti nemaju alternativu. Program koji su te večeri izveli članovi Omladinskog kruga IZ Stuttgart, a u kojem su bila i obraćanja domaćina i gostiju, bio je najljepši uvod u radost iftara nakon ispoštenog osmog dana ramazana. Prelijepo dekorisana i za tu priliku uređena džamatska sala je bila prepuna gostiju i džematlija koji su spontanim aplauzima izražavali ushićenje i oduševljenost programskim sadržajem. Program je odlomkom iz Kur'ana otvorio ramazanski gost hfz. Sead Subašić, koji je svojim karakterističnim stilom učenja na impozantan način prenio Allahove zapovjedi iz sure al-An'am a koje su identične 10 zapovjedi iz Novog zavjeta, a prijevod proučenog pročitala je Lejla Ahmetagić. Program je kreirala muallima Zineta Subašić koja ujedno rukovodi i horom IZ Stuttgart, dok je moderator programa bila Ilajda Vukalić.

U svojoj pozdravnoj besjedi predsjednik džemata Dr. Ferid Kugić je gostima izrazio srdačnu dobrodošlicu i zaželio ugodne trenutke u ovoj tihoj ramazanskoj mubarek večeri. Rekao je da je opredjeljenje IZ Stuttgart i jedan od njenih ciljeva uspostavljanje dobrih odnosa, dijaloga i saradnje sa svim faktorima ukupnog stuttgartskog društva. Potom se nakon proučene ilahije „Oprosti ja Rabb“ u izvedbi Davuda Ćulova uz pratnju hora IZ Stuttgart, skupu obratio gosp. Rijad Ghalajini, jedan od predsjednika CIBS-a (Cristlich-islamische Begegnung Stuttgart), zahvalio na uspostavljanju ovakvih susreta i naglasio još veću potrebu za intenziviranjem istih za dobrobit svih građana u ovoj sredini.

Zatim se ovom impoznatnom skupu obratio domaćin imam Hamza Subašić čije ćemo izlaganje ojaviti u cjelosti. Svojim spontanim i vrlo nadahnutim izlaganjem skupu se obratila i Dr. Verena Wodtke-Werner direktorica Katoličke Akademije Stuttgart-Rottenburg, naglasivši vrlo dobru, dugu i plodnu saradnju između IZ Stuttgart i Akademije u organiziranju naučnih seminara, simpozijuma i uspostvaljanju dijaloga, saradnje i razumijevanja. Na kraju svoga izlaganja džematu je poklonila najnovija izdanja Akademije i kao poseban poklon živo smokvino stablo sa željom da se isto zasadi u dvorište džemata, bude simbol međusobne saradnje i daje sočne plodove, podsjećajući na Božije blagodati.

I21A7889

Valja istaći da je posebnu podršku džematskom horu u izvođenju ilahija sa svojim karakterističnim glasom dao ovogodišnji ramazanski praktikant Ali Šišić svršenik Behrambegove medrese, inače rođen u Stuttgartu za vrijeme boravka njegovih roditelja u ovom gradu a koji su odselili u SAD u državu Pensilvaniju, gdje su aktivni članovi tamošnjeg džemata.

Na kraju programa neposredno pred sami iftar obratio se i gosp. Sören Schwesig gradski Dekan Evangelističke crkve i predsjednik Savjeta religija Stuttgarta, zahvalivši se IZ Stuttgart na čelu sa predsjednikom Dr. Kugićem i imamom Hamzom Subašićem, inače članovima Savjeta, na trudu i zalaganju za uspostavu dijaloga, boljeg međusobnog upoznavanja i saradnje među pripadnicima svih religija.

I21A7943

Proučen je ezan, najavljen iftar i uz sočne hurme sa tacni koje su pridržavale mlade ruke započela iftarska radost i zadovoljstvo zbog ostvarenja još jedne vjerničke pobjede i uspjeha koji se postiže pomoću islamskoga posta. Nakon obavljenog akšam namaza gosti i džematlije su u prelijepo i vrlo maštovito dekoriranom restoranu mogli uživati u raznim specijalitetima spremljenim vrijednim rukama džematlijki i džematlija a po receptu tradicionalne muslimanske kuhinje, na čemu smo srdačno zahvalni moleći Allaha da ih počasti džennetskim jelima.
Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su svojim trudom, požrtvovano i nesebičnim zlaganjem doprinjeli da ovaj izvanredno lijepo osmišljen i organiziran iftarski susret prođe u najboljem redu i ostvari prelijepe utiske i impresije. Posebna zahvalnost vrijednim džematlijkama na vrlo maštovitoj i sa ukusom osmišljenoj dekoraciji restorana, kao i ekipi sa Alijom Emšom na čelu koja se brinula o sigurnosti gostiju i džematlija. Naravno, kao i sva dešavanja u džematu fotografski je pratio džematski fotoreporter Hazim Pjanić.

Obraćanje imama IZ Stuttgart, Hamze ef. Subašića možete pročitati na zvaničnoj facebook-stranici IZ Stuttgart.

Z.S.

I21A7802

I21A7806

I21A7841

I21A7847

I21A7856

I21A7859

I21A7887

I21A7889

I21A7900

I21A7909

I21A7915

I21A7929

I21A7933

I21A7938

I21A7943

I21A7956

I21A7973

I21A7986

I21A7988

I21A7995

I21A8003

IMG_3114

IMG_3394

IMG_3395

IMG_3409

izs

Nema komentara.

Upišite komentar