Ramazanska poruka muftije IZBNJ

Prvi teravih – namaz klanja se večeras, a prvi sehur i prvi dan posta (1437/2016) je u ponedjeljak, 6. juna. Ovaj  ramazan (1437/2016) ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je 5.jula.

Ramazan je najodabraniji je mjesec u godini, u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur'ana i noć Lejletu-l-Bedra, historijski događaj koji je usmjerio povijest čovječanstva.

Ramazan je mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja,  klanjanja teravih-namaza, učenja Kur'ana, slušaja mukabele uz učenje i razumijevanje Kur'ana, organizovanja  zajedničkih iftara i sehura. Časni Poslanik a.s. opisao je ramazan ovim riječima; – O ljudi, prikučio vam se časni mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka, mjesec u kome je noć Lejletu-l-kadr, koja je vrednija od hiljadu mjeseci. Allah vam je naredio da postite danju u ramazanu, a njegove noći da provodite u dobrovoljnom ibadetu. Ko obavi nafilu uz ramazan, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu, a ko obavi farz u ramazanu, kao da je obavio sedamdeset farzova izvan ramazana. Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada je za strpljivost džen­net. To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana, mjesec u kome se uve­ćavaju prihodi i opskrba vjernika. Uz ramazan posebno prakticirajte četiri stvari: dvije kojima ćete zadovoljiti svoga Stvoritelja i dvije bez kojih vi nikako ne možete. One kojima ćete zadovoljiti svoga Stvoritelja jesu stalno ponavljanje (učenje) kelimei­-šehadeta i istigfara, a ono bez čega vi nikako ne možete jeste da molite Allaha za džennet i tražite spas od džehennema. Ko priredi iftar postaču, imat će za to nagradu kao da je roba oslobodio, i bit će mu oprošteni svi manji grijesi učinjeni prema Allahu, dž.š.

Poštovane vjernice i vjernici, budimo zahvalni Allahu Milostivom što nas je počastio da u zdravlju i rahatluku, miru i slobodi dočekamo i ovaj mubarek ramazan, te  što imamo priliku da uvećamo dobra djela i očistimo se od grijeha.  Neka bereket ramazanskih ibadeta obasja naša srca, osvijetli naše porodice i osnaži naše džemate. Budimo ustrajni u ibadetima i dovama našem Gospodaru. Neka u našim dovama budu svi oni kojima je potrebna pomoć; bolesni, nemoćni, gladni i oni koji su u strahu i žalosti.

Članovima Islamske zajednice bošnjaka u Njemačkoj, imamima i predsjednicima džemata, članovima Sabora i Mešihata, kao i svim muslimanima i muslimankama čestitam nastupajući ramazani-šerif.

Ramazan šerif mubarek olsun.

Nema komentara.

Upišite komentar