IKC Düsseldorf: Bogate aktivnosti u mjesecu maju 2016.

Mjesec Maj 2016. godine biće zapisan u historiju džemata Düsseldorf kao najaktivniji predramazanski period sve od postojanja ovog džemata od daleke 1983. godine do današnjeg dana. U kratkom periodu novi odbor iskoristio je priliku da ponudi svojim džematlijama i drugim posjetiocima raznovrsan program sa vrhunskim gostima i prelijepim druženjima. Pored posjete džematlija iz Düsseldorfa i okolnih gradova, aktivnosti su popratili i džematlije iz Belgije i Holandije kojima nije bilo mrsko da pređu daleki put kako bi uživali u programu. Ovaj epitet i dolikuje Düsseldorfu kao glavnom gradu pokrajine NRW što naravno istovremeno predstavlja veliku zadaću, sa kojom se odlično nosi aktuelni odbor Islamskog kulturnog centra Düsseldorf.

Predavanje prof. dr. Ferida Muhića 13. maja 2016. godine u Düsseldorfu

Predavanje prof. dr. Ferida Muhića, profesora filozofije na Univerzitetu Sv. Kiril i Metodij u Skopju, Makedonija i gostujućeg profesora, između ostalog, na univerzitetima u Americi, Francuskoj i Maleziji, bilo je uvertira aktivnostima u mjesecu maju. U gradskoj sali u Düsseldorf –Garathu, prof. dr. Muhić je oduševio goste svojim izlaganjem i mislima koje je podijelio sa prisutnim gostima. Predavanje je nosilo naziv „Bošnjaci – šta znamo, šta možemo, šta nam je činiti?“.

Prof. dr. Ferid Muhić tokom predavanja

Prof. dr. Ferid Muhić tokom predavanja

Prof. dr. Muhić je u svom izlaganju dao kratak historijski presjek pogrešne slike o Bošnjacima koja je nametnuta Bošnjacima unutar njihovog nacionalnog korpusa i izvan njega. Utemeljeno na povijesnim činjenicama i opaskama stranih mislilaca, prof. dr. Muhić je ukazao na važne tačke razumijevanja samih sebe kao Bošnjaka u prvom planu i nakon toga samopouzdano zauzimanje bošnjačkog stava naspram drugih naroda, ne ulazeći u bilo kakve rasprave oko jezika i legitimiteta kao narod. Paralela, koju je podvukao prof. dr. Muhić, odnosila se ovdje na hrvatski, srpski i njemački narod, gdje su također neupitne kategorije jezik i porijeklo tih naroda. U saradnji sa tv-stanicom MTV Igman ovo predavanje će biti emitovano u toku mjeseca ramazana u programu MTV Igman, kako bi i svi ostali imali priliku da se uvjere u stavove ovog bošnjačkog mislioca i velikana koji je bio gost u Düsseldorfu.

Prof. dr. Ferid Muhić i Erdin Kadunić, predsjednik džemata IKC Düsseldorf

Prof. dr. Ferid Muhić i Erdin Kadunić, predsjednik džemata IKC Düsseldorf

Predavanje „Briga o zajednici“ sa hafizom Sulejmanom Bugarijem i Admirom Kapom, predsjednikom udruženja „Kupujmo domaće“

U petak, 20. maja 2016. godine, hafiz Sulejman ef. Bugari bio je gost akšamskog predavanja u IKC-u Düsseldorf. Zajedno sa hafizom Bugarijem bio je i Admir Kapo, predsjednik udruženja „Kupujmo domaće“, koji je na početku akšamskog druženja plastičnim primjerima iz bosanskohercegovačke privrede ukazao na postignute efekte i rezultate akcije i kampanje „Kupujmo domaće“, koja svakim danom sve više i više donosi koristi bh. privrednicama kupovinom domaćih proizvoda od strane potrošača. Admir Kapo je naglasio važnost građana Bosne i Hercegovine koji žive u Njemačkoj i drugim državama, a koji unesu ogroman novac i svjež kapital u Bosnu i Hercegovinu, što je više nego finansijska injekcija za bh. privrednike. Pored toga, Admir Kapo je ukazao na uspješne bosanskohercegovačke privrednike, koji su marljivim radom i brigom o kvalitetu na svim nivoima, dospjeli sa svojim proizvodima na tržište Evropske unije.

Druženje sa hafizom Sulejman ef. Bugarijem

Druženje sa hafizom Sulejman ef. Bugarijem

Nakon toga, riječ je preuzeo hafiz Bugari, obraćajući se svojim duhovitim i jedinstvenim načinom publici na ovu temu, dotičući se primjera iz prakse poslanika Muhameda a.s. Pored toga, hafiz Bugari je predstavio Bosnu i Hercegovinu kao vodeći model u balansiranju između brige o dunjaluku i brige o ahiretu, koristeći se svježim primjerima iz prošlosti i sadašnjice: „Malo je naroda u svijetu koji mogu napraviti spoj između onog i ovog svijeta. Bosna i Hercegovina je među prvim državama u svijetu gdje jasno postoji izražen stav pristupa prema onom i ovom svijetu“, podvukao je hafiz Bugari.

YouTube Preview Image


Predavanje mr. Sabrije Mehmedović na temu „Izazovi savremene porodice“

Dana 27. maja, IKC Düsseldorf je imao čast da ugosti magistricu Sabriju Mehmedović, magistricu pedagogije, urednicu i voditeljicu emisije za ženu i porodicu Radio Zehra na talasima Radio Bir i koordinatoricu za ženski aktivizam i porodicu pri Muftijstvu sarajevskom. Magistrica Mehmedović održala je predavanje na temu „Izazovi savremene porodice“, dok je moderatorica večeri bila Aida Salkić, član odbora IKC-a Düsseldorf i jedna od koordinatorica za pitanja žena i omladine pri džematu IKC.

Odbornica IKC-a Aida Salkić, magistrica Sabrija Mehmedović i gosti

Odbornica IKC-a Aida Salkić, magistrica Sabrija Mehmedović i gosti

Nakon uvodnih riječi Aide Salkić, magistrica Mehmedović je upoznala posjetioce sa nekadašnjim i sadašnjim izazovima bošnjačkih porodica s kojima se suočavaju roditelji u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj. Prilikom izlaganja magistrica Mehmedović je ponudila nove metode u iznalaženju rješenja za porodice i njihovu djecu, oslanjajući se na kur'anske i hadijske izvore. „Nekadašnji uspješni modeli u iznalaženju solucija za probleme u porodici ne mogu biti ključ za sve današnje probleme porodica s kojima se oni suočavaju zajedno sa djecom. Mi moramo iznaći jedan balans unutar savremene porodice, bazirajući se na islamskim učenjima koji postoje, a koji su nažalost zaboravljeni, kako bi se uhvatili u koštac sa izazovima i problemima sadašnjosti i budućnosti“, rekla je mr. Sabrija Mehmedović.

Aida Salkić i Sabrija Mehmedović

Aida Salkić i Sabrija Mehmedović

Cilj dolaska magistrice Mehmedović bio je, između ostalog, da nas podsjeti na trendove i nove izazove u pedagogiji i da ohrabri žene u modernim društvima, kako bi kao aktivne osobe dale doprinos u poboljšanju društvenih odnosa unutar džemata i van njega. Mehmedovićka je istakla da klasični modeli u pedagogiji ne mogu dati odgovor na novonastale izazove koji su, na primjer, nastali u društvu, na socijalnim mrežama i internetu. Slušaoci su imali priliku da nakon predavanja iznesu svoja iskustva i mišljenja, tražeći odgovor na izazove sa kojima se oni suočavaju u svojim životima.

Učešće IKC-a na najvećem međumuslimanskom turniru i teferiču u Njemačkoj – „KDDM-Cup“

Kao i prošle godine, IKC Düsseldorf je uzeo učešće kako bi se prezentirao široj javnosti sa bosanskohercegovačkim i sandžačkim specijalitetima na najvećem međumuslimanskom teferiču u Njemačkoj, koji je održan 26. maja 2016. godine u Düsseldorfu. Radoznali gosti turnira i teferiča posjetili su između ostalog i štand IKC-a, gdje su imali priliku da uživaju u bogatoj ponudi raznih pita, mantija, raznih sorti kolača, bosanske kahve i „njemačke filteruše“, kokica, šećerne vate i drugih poslastica. Naravno da je ovo bilo isključivo izvodljivo kroz požrtvovanu podršku žena IKC-a i dobrovoljaca džematlija, koji su dali izvanredan doprinos da štand IKC-a Düsseldorf odnese najveće pohvale gurmana tog dana, pored jake konkurencije štandova drugih nacija.

Štand IKC Düsseldorf na međumuslimanskim susretima

Štand IKC Düsseldorf na međumuslimanskim susretima

Pored bogate ponude, na štandu je bilo i sportskog učešća na ovom teferiču. IKC Bosna Düsseldorf, tim džemata IKC-a Düsseldorf, uzeo je učešća u fudbalskom turniru sa 24 prijavljene ekipe. Naš tim je uspio da prođe kvalifikaciju u svojoj grupi, u kojoj su bile izuzetno jake momčadi i teški protivnici. Sama činjenica da je Amin Younes, dijete Düsseldorfa iz jednog marokanskog džemata, a sadašnji igrač Ajax Amsterdama i njemačke reprezentacije (U21), bio kapiten jednog protivničkog tima u našoj grupi, govori o kvalitetu ovog turnira. Mudrom igrom i odličnom strategijom, tim IKC Bosna Düsseldorf  je savladao i tim njemačkog reprezentativca. U daljnjem takmičenju, tim IKC-a je izgubio golom protivničkog tima u zadnjoj minuti utakmice. Pored takmičarskog fairplay duha, vladala je opuštena i vesela atmosfera, olimpijski duh i bratska pažnja i ljubav.

Tim IKC Bosna Düsseldorf, u sredini reprezentativac Amin Younes, stručni štab IKC-a i fanovi mališani

Tim IKC Bosna Düsseldorf, u sredini reprezentativac Amin Younes, stručni štab IKC-a i fanovi mališani

 

Godišnji mevlud u IKC Düsseldorf  28. maja 2016. godine 

Ovogodišnji mevlud IKC-a Düsseldorf bio je u duhu djece i omladinaca džemata koji su izveli kompletan program godišnjeg mevluda. Suze u očima dirnutih roditelja i džematlija nisu se mogle sakriti. Dirnutim prelijepim izvođenjem raznih ilahija i kasida od strane mališana džemata, uvedena je i jedna novina u tok mevludskog programa. Dvoje djece jednog džematlije je izvelo kratku islamsku pozorišnu predstavu na njemačkom jeziku pod nazivom „Šamar koji boli“, aludirajući na poznatu priču jednog akademika koji jednom alimu postavlja tri pitanja. Nakon kratkog obraćanja mr. Sabrije Mehmedović, koja je iskoristila priliku da se ponovo obrati džematlijama, posjetioci mevluda su imali priliku da uz slanu i slatku mevludsku zakusku i kahvu nastave razgovor u prostorijama džemata.

Tradicionalni godišnji mevlud u džematu Düsseldorf

Tradicionalni godišnji mevlud u džematu Düsseldorf

Sve aktivnosti IKC Düsseldorf možete pratiti na njihovoj zvaničnoj facebook stranici na adresi: facebook.com/ikcdusseldorf

F.S.

Nema komentara.

Upišite komentar