Reisu-l-ulema u posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švicarskoj i Lihtenštajnu

U petodnevnu posjetu Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švicarskoj i Lihteštajnu u pratnji reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića nalaze se Razim ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove, Rifat Fetić, šef Kancelarije Reisu-l-uleme, Mensur ef. Pašalić, šef Odjela za dijasporu, i Mirnes ef. Lemeš, stručni saradnik u Odjelu za dijasporu Uprave za vanjske poslove. Njihovi domaćini su predsjdenik IZBŠiL Džemal ef. Fišek i glavni imam Jasmin ef. Demić.

19 05 2016 posjeta svicarska lihtenstajn

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sa saradnicima danas je (18. 5. 2016.) doputovao u radnu posjetu džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj. Prema Protokolu ove posjete večeras će u prostorijama džemata u u Cirihu biti radna večera sa imamima IZB u Švicarskoj. Za sutra je planirano nekoliko aktivnosti. U prijepodnevnim satima predviđen je prijem kod ministrice pravosuđa i unutarnjih poslova Kantona Cirih Regierungsratin Jacqueline Fehr i generalnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Yives Rossier u Bernu. Podne namaz obavit će se u džematu Neuchatel. U poslijepodnevnim satima predviđen je prijem kod Schweizerischer Rata u Vijeću religija Švicarske. U 18 sati planirana je posjeta džematu Yverdon. U petak, 20. maja, reisu-l-ulema će predvoditi džumu namaz u Oberentfeldenu, a u 18 sati predviđena je posjeta džematu Lucern gdje će se održati i sastanak sa Glavnim odborom IZBŠiL. U subotu 21. 5. desit će se posjete džematima Cur i St. Galen. Posljednji dan posjete, 22. maja, delegacija Islamske zajednice predvođena reisu-l-ulemom posjetit će džemat u Cirihu.

Cirih: Održana radna večera reisu-l-uleme sa imamima bošnjačkih džemata iz Švicarske

Radnoj večeri uz predsjednika i glavnog imama IZBŠiL Džemala ef. Fišeka i Jasmina ef. Demića prisustvovalo je jedanaest imama, a odsutan je bio samo imam iz Yverdona koji se nalazi na liječenju.

19 05 2016 radna vecera cirih

Prvi dan boravka u Švicarskoj reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sa svojom delegacijom u prostorijama džemata u Cirihu sastao se sa imamima u bošnjačkim džematima u Švicarskoj i Lihteštajnu. Glavni imam Jasmin ef. Demić predstavio je imame i džemate u IZBŠiL. Potom je reisu-l-ulema održao poticajno predavanje o Islamskoj zajednici, o njenoj organizaciji, o njenoj slobodi rada za koju je plaćena visoka cijena. Kazao je da je rad imama misija. Pozvao je imame da čuvaju jedinstvo džemata, imama i naroda. Imami su s posebnom pažnjom propratili reisu-l-uleminu konstataciju da ovdje nije došao da rješava probleme, nego da sluša govor naših imama. Uslijedio je razgovor u kojem su imami iznosili svoja viđenja rada u džematima u dijaspori. Predsjednik Džemal ef. Fišek zahvalio se reisu-l-ulemi što je našao vremena da posjeti IZBŠiL i pohvalio imame istakavši da su oni na čelu sa Jasminom ef. Demićem zaslužni što je IZBŠiL kompaktna i što su njihovi međusobni odnosi primjereni misiji koju obavljaju.

Nema komentara.

Upišite komentar